Jak wyróżnić naturalny miód?

naturalny miód

Być na 100% pewną w tym, że na stole stoi miska właśnie z naturalnym miodem, można tylko jeżeli ten pszczeli produkt jest zrobiony na własnej pasiece. Nawet ten, kto zajmuje się pasiecznictwem i sprzedaje miód przemysłowo nie zawsze i dość często dla zwiększenia dochodu rozcieńcza produkt różnymi surogatami, bliskimi według smaku do naturalnego pszczelego miodu. Poza tym pasiecznicy w tym celu podkarmiają pszczoły cukrowym syropem, co negatywnie zaznacza się na pożytecznych właściwościach produktu i znacznie obniża jego wartość. Jak wyróżnić naturalny miód od sztucznego i uniknąć nabycia niskogatunkowego produktu? Zorientujmy się jakim powinien być naturalny pszczeli miód w kolorze, za smakiem i według konsystencji, żeby łatwo wyróżnić jego od podrabiania.

Jak wyróżnić naturalny miód od podrabiania?

Pierwsze, na co należy zwrócić uwagę przy kupnie miodu – to jego gęstość i spoistość. Naturalny produkt powoli ścieka z łyżki, żmijką kładzie się do naczynia, stwarzając zjeżdżalnię, która rozpłuje się nie od razu, a stopniowo. Jeśli podczas ściekania miodu spróbować przewrócić łyżkę, to produkt nicią nawija się na ją, a nie przedłuża ściekać. Jest ważny zazwyczaj smak i zapach pszczelego produktu. Ostatni powinien być miękki, przyjemny, kwiatowy, a nie oddawać karmelem.

Jeśli spróbować naturalny pszczeli miód na smak, to musi odczuwać się niewielka cierpkość, lekka gorzkawość i obowiązkowo musicie odczuć niewielkie drapanie w gardle.

Obowiązkowo przykładamy uwagę do koloru naturalnego kwiatowego miodu. On może wahać się od jasnobrązowego i żółtego do ciemnobrązowego, lecz w żaden sposób nie być nadmiernie światły. Jeśli przed wami przejrzysty światły produkt, to pszczoły poza wszelkimi wątpliwościami po prostu karmili cukrowym syropem. Taki produkt szkody nie przyniesie, ale i korzyści od niego będzie mało.

Jeśli takim sposobem wyznaczyć prawdziwość naturalnego miodu u was nie wychodzi, czy jednak wątpicie w jakości produktu, to można udać się do skomplikowanego testowania.

Jak wyznaczyć naturalny miód w domowych warunkach?

Domieszkę w miodzie wilgoci, czy cukrowego syropu można ujawnić za pomocą specjalnego chemicznego ołówka. W takim wypadku on zmieni kolor. Jeśli takiego nie macie, to można skorzystać się zwyczajnym papierem, kapnąwszy na niego kroplę produktu. Jeśli miód jest naturalny i jakościowy, to ona nie zmoknie.

Jeszcze jeden wierny sposób przekonać się w wiarygodności miodu. Należy kapnąć trochę miodu na arkusz prostego papieru i podpalić. Miód naturalny nie płonie i nie zmienia koloru, spłonie w takim wypadku tylko papier, a miód pozostanie. Jeśli przed wami falsyfikat, to on pociemnieje, dymi, czy odczujecie zapach palonego cukru.

 
Powiązane artykuły:
Jak sprawdzić miód?
Często w celach otrzymania większego dochodu niesumienni pszczelarze sprzedają całkiem niejakościowy miód. Żeby nie trafić się na ich chytrość, dalej opowiemy jak wyróżnić naturalny produkt od podrabiania i sprawdzić jego jakość samodzielnie.
Co przygotować z truskawki?
Czasem pojawiają się prawidłowe pytania o wykorzystaniu urodzaju truskawki. Dalej podpowiemy, jak zrobić niezrównany dżem z truskawki. Również opiszemy przepisy smacznych pierogów i placka z tą jagodą i opowiemy, jak zrobić truskawkę w czekoladzie.
Jaka część wieprzowiny jest najlepsza na szaszłyk?
Wszyscy znają, że poręczeniem idealnego wyniku w przygotowaniu szaszłyku jest prawidłowe mięso. Dalej opowiemy, jaką część wieprzowiny należy wybrać na przygotowanie na węglu i zaproponujemy wariant poprzedniego zamaczania mięsa przed dopalaniem się.
Rodzaje serów, podział i wartości odżywcze
Wśród asortymentu serów czasami trudno wybrać potrzebny produkt, zwłaszcza jeśli wiedzy o tym brakuje. W tym materiale dokładnie opiszemy, jak niedoświadczonemu amatorowi wyróżniać główne rodzaje serów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty