Jak zachować pikantną bazylię na zimę?

jak zachować pikantną bazylię na zimę

Bazylia nie na próżno otrzymała tytuł "carskiej trawy". Niezwykły smak i korzyść są przyczyną robienia zapasów liści na okres zimowy. Przed tym, jak zachować bazylię aromatyczną na zapas, należy wyznaczyć się ze sposobem robienia zapasów. Istnieją trzy sposoby tego, jak zachować bazylię na zimę: zamrażanie, suszenie i konserwacja, i o każdym z nich dokładnie opowiemy w przepisach niżej.

Jak zachować bazylię fioletową na zimę?

Liście bazylii fioletowej mają cienki i korzenny smak, charakterystyczny dla południowych gatunków tej przyprawy, toż najbardziej rozpowszechniony sposób dla zachowania aromatu – suszenie. Rozpatrzymy kilka technologii suszenia, które pozwolą zrozumieć, jak zachować bazylię na zimę i zachować aromat.

Przemyjcie listki bazylii, dobrze wysuszcie je i drobno pokrójcie. Rozłóżcie bazylię równomierną warstwą na papierze i podsuszajcie przyrodniczym sposobem w ciepłym przewietrzanym pomieszczeniu, okresowo przewracając listki. Po wysychaniu będziesz tłumaczyła bazylię do szklanej tary ze szczelną przykrywką, żeby aromat zachowywał się długi czas.

Istnieje i ekspres-wersja technologii. W jej ramkach rośliny umieszczają do rozgrzanego do minimum (blisko 40 stopni) piecyka na godzinę. Przy wyjęciu z piecyka, drzwiczki zostawiają otwartymi i podsuszają liście jeszcze w ciągu godziny.

Jeśli rozstrzygniecie powtórzyć procedurę wysuszania w kuchence mikrofalowej, to proces zajmie blisko 3-3,5 minut przy 700 mocy.

Jak poprawnie zachować zieloną bazylię na zimę?

Większość gatunków bazylii ma zielone zabarwienie. Te gatunki są odporne na chłody i niewybredne. One długo zachowują aromat olejek eterycznych przy niskich temperaturach i dlatego najczęściej zieloną bazylię zachowują na zimno.

Przemytą i wysuszoną bazylię zawieramy do wysterylizowanych czystych baniek warstwami, przesypując ich solą i fest przyduszając jedną warstwę do drugiej. Potem, jak natka już puści sok, szczelnie wtaczamy bańki i zachowujemy w lodówce przy temperaturze nie więcej niż dwa stopnie. Sól jest doskonałym konserwantem, toż zielone robienie zapasów na długo zachowa swój pikantny smak i aromat.

Jak zachować na zimę bazylię w oleju?

Jeśli lubicie sałaty ze świeżych warzyw, to dla sałatowych tankowań świetnie podchodzą bazylia w oleju. Poza tym oliwa jest dobrym konserwantem, toż takie robienie zapasów zachowa swoje pożyteczne właściwości na długotrwały czas.

Składniki:

Przygotowanie

Przemyte i obsuszone listki świeżej bazylii pokrójcie i ulokujcie do przygotowanego naczynia. Zmiażdżycie ząbki czosnku płaską stroną noża i wyślijcie do listków bazylii. Otrzymaną mieszankę zalejcie oliwą tak, by olej pokrywał robienie zapasów i ulokujecie w czystym plastikowym kontenerze do zamrażalnika. Duża ilość oleju nie pozwoli mieszance przeziębnąć, toż wykorzystać zamrożone tankowanie można bez specjalnych wysiłków, odebrawszy dla potrawy konieczną ilość.

Jak zachować bazylię na zimę w zamrażalniku?

Jeden z dobrych wariantów zamrażania – suchy sposób, często wykorzystywany w domowych warunkach. Zebraną świeżą bazylię moczymy w zimnej wodzie na godzinę, rzetelnie przemywamy i suszymy, przygotowaną natkę deprawujemy po pakietach, porządnie wypuszczamy z nich powietrze i zawiązujemy. Przez dobę należy potrząsnąć pakiety, żeby listki rozpadły się, a nie marznęły do jedynej piguły. Przy takim sposobie natka zachowuje się blisko roku.

 
Powiązane artykuły:
Bazylia – zastosowanie w kulinarii
Bazylia jak przyprawa stała się na tyle popularną, że wiele gospodyń już nie przedstawiają przyszłej potrawy, nie mając w zapasie aromatycznych liści. Dalej opowiemy, jak stosują bazylię w kulinarii.
Ocet jabłkowy w domowych warunkach – prosty przepis
W większości sklepów sprzedaje się podrabianie różnych produktów, nawet jabłkowy ocet wymyślili sprzedać niskogatunkowy. Lecz opuszczać rąk nie warto, przecież zrobić go na własnej kuchni jest bardzo prosto!
Przyprawa curry, jej stosowanie i korzyść
Jeśli wam jeszcze nie zdarzało się stosować w domowej kuchni przyprawy curry, to najpierw przestudiujecie ten artykuł. Dalej opowiemy, z których komponentów polega ta aromatyczna przyprawa i jakim sposobem ją lepiej wykorzystać.
Indyjska przyprawa curry
Spróbujcie zebrać kilka pewnych przypraw według zaproponowanego dalej przepisu – i u was wyjdzie słynna szalenie aromatyczna i taka ulubiona przyprawa curry. Również podpowiemy, jak poprawnie ją stosować w rozmaitych potrawach.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty