Jak zagęstnić śmietanowy krem dla tortu?

jak zagęstnić śmietanowy krem dla tortu

Nawet mimo to, że śmietanowy krem nosi nazwę kremu, w praktyce on więcej przypomina syrop do nasączania dla placków. Z tym celem on najczęściej wykorzystuje się w różnych biszkoptowych tortach. Nie zważając na to, większość gospodyń marzy o tym, żeby zrobić krem na podstawie śmietany prościej w zwróceniu, bardziej gęstym, żeby potem nim można było nie tylko zamazywać placki, ale i dekorować gotowy, cukierniczy wyrób. O tym jak zagęścić śmietanowy krem dla tortu czytajcie w naszych radach dalej.

Jak zrobić śmietanowy krem gęstym?

Najpopularniejszym sposobem tego, jak zrobić śmietanowy krem gęstym, zgłasza się usunięcie nadmiarów serwatki. W tym celu śmietanę wieszają w merlowym woreczku nad talerzem, a potem umieszczają do lodówki na okres od 3 do 12 godzin.

Gęsty śmietanowy krem dla tortu można również przygotować z dodaniem miękkiego oleju. W tym wypadku zmieni się nie tylko konsystencja kremu, ale i jego smakowe jakości razem z kalorycznością. Dla przygotowania takiego kremu na 500 g śmietany biorą 100 g miękkiego masła. Olej zbijają z cukrem pudrem według smaku, a już potem dodają śmietanę.

Godząc różne mleczne produkty między sobą również możecie przygotować gęsty śmietanowy krem. Do śmietany można dodawać gotowy krem-ser, który samodzielnie jest przepiękną podstawą dla kremu, a także ser, zawczasu przetarty do stanu piure.

W jakości uniwersalnego zagęstnienia dla różnych kremów może występować i żelatyna. Na 500 g śmietany pójdzie blisko 10 g żelatyny, którą jak śmietanowy krem zrobić gęstym zawczasu trzeba namoczyć, wzorowawszy się na instrukcji. Gotowy żelatynowy rozczyn oziębcie, wlejcie do śmietany, zbijcie, a potem zostawcie gotowy krem wychłodzić się na 3 godziny.

Jeśli produktów dla wszystkich wymienionych powyżej sposobów nie okazało się pod ręką, a gęsty krem przygotować należy to skorzystajcie z niewielkiej ilości krochmalu. Zbijcie śmietanę do świetności w ciągu 10 minut, potem dodajcie do niej krochmal i powtórzcie zbijanie. Zostawcie krem w lodówce na 25-30 minut, żeby krochmal napęczniał, a potem przystępujcie do naniesienia na placki.

 
Powiązane artykuły:
Czym różni się sushi od rolek?
Kuchnia japońska jest dziś jest dosyć popularna i wielu ludziom już przypadły do smaku sushi i rolki. Chociaż ludzie dość często nie widzą w nich inności, a one są bardzo istotne. Przygotować je w domu nie jest skomplikowane.
Jak ugotować nasycony owocowy czy lekki mleczny kisiel?
Dziwne, że wiele gospodyń przestało gotować bardzo smaczny smakołyk - kisiel. Przecież napój, który przygotowują w domu z naturalnych komponentów, koniecznie będzie pożyteczny dla bobasów i dorosłych.
Najlepsze porady na temat ile gotować kołduny
Bardzo często u wielu amatorów kołdunów powstaje kwestia o trwałości ich przygotowania. Rozsiać wszystkie wątpliwości możemy zaproponowawszy kilka sposobów gotowania domowych wyrobów i gotowych półfabrykatów.
Kukurydziana kasza – najlepsze i sprawdzone przepisy przygotowania
Z kukurydzianego grysiku naprawdę można przygotować mnóstwo oryginalnych i pożytecznych potraw. Dalej zaproponujemy dwa warianty stosowania tego produktu. Opowiemy jak ugotować zwyczajną kaszę i tradycyjną mamałygę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty