Jak zagęstnić śmietanowy krem dla tortu?

Nawet mimo to, że śmietanowy krem nosi nazwę kremu, w praktyce on więcej przypomina syrop do nasączania dla placków. Z tym celem on najczęściej wykorzystuje się w różnych biszkoptowych tortach. Nie zważając na to, większość gospodyń marzy o tym, żeby zrobić krem na podstawie śmietany prościej w zwróceniu, bardziej gęstym, żeby potem nim można było nie tylko zamazywać placki, ale i dekorować gotowy, cukierniczy wyrób. O tym jak zagęścić śmietanowy krem dla tortu czytajcie w naszych radach dalej.
Jak zrobić śmietanowy krem gęstym?
Najpopularniejszym sposobem tego, jak zrobić śmietanowy krem gęstym, zgłasza się usunięcie nadmiarów serwatki. W tym celu śmietanę wieszają w merlowym woreczku nad talerzem, a potem umieszczają do lodówki na okres od 3 do 12 godzin.
Gęsty śmietanowy krem dla tortu można również przygotować z dodaniem miękkiego oleju. W tym wypadku zmieni się nie tylko konsystencja kremu, ale i jego smakowe jakości razem z kalorycznością. Dla przygotowania takiego kremu na 500 g śmietany biorą 100 g miękkiego masła. Olej zbijają z cukrem pudrem według smaku, a już potem dodają śmietanę.
Godząc różne mleczne produkty między sobą również możecie przygotować gęsty śmietanowy krem. Do śmietany można dodawać gotowy krem-ser, który samodzielnie jest przepiękną podstawą dla kremu, a także ser, zawczasu przetarty do stanu piure.
W jakości uniwersalnego zagęstnienia dla różnych kremów może występować i żelatyna. Na 500 g śmietany pójdzie blisko 10 g żelatyny, którą zawczasu trzeba namoczyć, wzorowawszy się na instrukcji. Gotowy żelatynowy rozczyn oziębcie, wlejcie do śmietany, zbijcie, a potem zostawcie gotowy krem wychłodzić się na 3 godziny.
Jeśli produktów dla wszystkich wymienionych powyżej sposobów nie okazało się pod ręką, a gęsty krem przygotować należy to skorzystajcie z niewielkiej ilości krochmalu. Zbijcie śmietanę do świetności w ciągu 10 minut, potem dodajcie do niej krochmal i powtórzcie zbijanie. Zostawcie krem w lodówce na 25-30 minut, żeby krochmal napęczniał, a potem przystępujcie do naniesienia na placki.