Jak zamarynować kurczaka do grilla?
Każdy z nas chociażby raz w życiu kupował kurczaka-grill. A wiecie, że jego można bez wysiłków przygotować samodzielnie w domowych warunkach? Najważniejsza w tym procesie – faza marynowania. I dziś z zadowoleniem opowiemy, jak poprawnie zamarynować kurczaka do grilla.
Jak zamarynować kurczaka do grilla w piecyku?
Składniki:
- cytryna – 1 szt.;
- olej roślinny – 20 ml;
- czosnek – 1 ząbek;
- przyprawa – 2 st. łyżki;
- przyprawy.
Przygotowanie
Cytrynę przemywamy, rozkrajamy wpół i wyciskamy sok do miski. Potem dodajemy do niego olej roślinny, wyciskamy przez prasę ząbek czosnku, dosolimy według smaku i dodajemy przyprawę. Rzetelnie wszystko mieszamy i nalegamy w ciągu 20 minut. Po tym obsmarowujemy otrzymaną mieszanką zawczasu przygotowanego kurczaka i zostawiamy jego na 2 godziny marynować się.
Jak poprawnie zamarynować kurczaka do grilla?
Składniki:
- spożywcza drobna sól – 1 st.;
- cukier – 150 g;
- woda filtrowana – 4 litry;
- przyprawa aromatyczna dla ptaka – według smaku.
Przygotowanie
Bierzemy głęboki rondel, nalewamy zimną wodę, rzucamy cukier i solimy według smaku. Mieszamy do pełnego rozpuszczenia wszystkich kryształów, dodajemy według smaku przyprawy dla ptaka i akuratnie opuszczamy do otrzymanej marynaty przygotowaną tuszę. Nacinamy w ciągu 5 godzin i sprzątamy kurczaka marynować się do lodówki.
Jak zamarynować kurczaka do grilla całkiem?
Składniki:
- jogurt pitny bez dokładek – 1 st.;
- cytrynowy świeży sok – 3 st. łyżki;
- imbir – 10 g;
- sól i kminek – szczypta;
- kurkuma – szczypta.
Przygotowanie
Dla marynaty wylewamy do miski pitny jogurt, wyciskamy cytrynowy sok i rzucamy przyprawy według smaku. Imbir rozdrabniamy za pomocą tarki i dodajemy do aromatycznej mieszanki. Po tym obsmarowujemy marynatą przygotowanego kurczaka, zawracamy do spożywczej folii i sprzątamy na 8 godzin do lodówki.
Jak zamarynować kurczaka grill w domowych warunkach?Składniki:
- cytrynowy sok – 40 ml;
- natka kindzy – według smaku;
- czosnek – 3 ząbki;
- miód – 1 st. łyżka;
- pomidorowa pasta – za pragnieniem;
- olej oliwny – 1 st. łyżka;
- przyprawy – według smaku.
Przygotowanie
Świeżą natkę kindzy opłukujemy, drobno siekamy nożem i rzucamy do miski. Odprawiamy do tego oczyszczony i wygnieciony przez prasę czosnek, kładziemy płynny miód, pomidorową pastę, wlewamy oliwę i rzetelnie mieszamy. Potem wyciskamy cytrynowy sok, przyprawiamy według smaku przyprawami i opuszczamy przygotowanego kurczaka do marynaty w przybliżeniu na pół godziny.