Jak zamarynować wieprzowinę dla zapiekania w piecyku?
Dziś opowiemy wam kilka sposobów, jak zamarynować wieprzowinę dla zapiekania w piecyku. Takie mięso będzie pożądane na waszym stole nie tylko w gorącym, ale i w oziębionym rodzaju. Ono wychodzi nieprawdopodobnie soczystym, aromatycznym i oszałamiające smacznym daniem.
Wieprzowina marynowana w gorczycy w piecyku
Składniki:
- mięso wieprzowiny – 1,5 kg.
- pietruszka świeża;
- cytryna – 1 szt.;
- sucha gorczyca – 1 st. łyżka;
- czosnek – 2 ząbki;
- przyprawy.
Przygotowanie
Cytrynę przemywamy i wyciskamy do miski sok. Miąższ, który pozostał kroimy na ćwiartki i dodajemy. Świeżą pietruszkę opłukujemy, kroimy nożem, a czosnek czyścimy i wyciskamy przez prasę. Mieszamy wszystkie przygotowane składniki w szerokiej misce, rzucamy suchą gorczycę i przyprawiamy przyprawami. Stawiamy naczynie na mały ogień i trochę nagrzewamy mieszankę, porządnie mieszając. Mięso obrabiamy, wykładamy do marynaty i zostawiamy na 5 godzin. Po tym obsmażamy mięso w ciągu kilku minut na rozżarzonej patelni, a potem tłumaczymy do formy i odprawiamy marynowaną wieprzowinę zapiekać się do piecyka w przybliżeniu na 45 minut. Podczas przygotowania kilka razy polewamy potrawę sokiem, co wydzieli się, żeby wieprzowina wyszła soczystą i aromatyczną. Gotowe mięso akuratnie tłumaczymy na talerz, kroimy cienkimi kawałeczkami i podajemy z dowolnym sosem na wasze życzenie.
Wieprzowina marynowana w kefirze w piecyku
Składniki:
- wieprzowina – 1,5 kg;
- cebula – 2 szt.;
- kefir – 1,5 l;
- przyprawy.
Przygotowanie
Mięso dobrze przemywamy i kroimy na kawałeczki. Potem wykładamy jego do dużego rondla, rzucamy cebulę naszatkowaną kółkami, solimy i pieprzymy według smaku. Dalej zalewamy wieprzowinę kefirem, mieszamy i zostawiamy na 5 godzin. Po tym czasie wykładamy marynowaną wieprzowinę na deko i zapiekamy w ciągu 35 minut w piecyku przy temperaturze 200 stopni.
Przepis marynowanej wieprzowiny w piecyku
Składniki:
- wieprzowina – 800 g;
- białe wino wytrawne – 200 g;
- czosnek – 1 szt.;
- przyprawy;
- suszona bazylia – 1 łyżka;
- kolendra – szczypta.
Przygotowanie
Mięso przemywamy, obcinamy zbędny tłuszcz, obcieramy papierowym ręcznikiem i robimy z góry przekłucia nożem. W miskę wysypujemy przyprawy, mieszamy i nacieramy nimi ze wszystkich stron przygotowany kawałek mięsa. Potem oczyszczamy czosnek, szatkujemy go i wstawiamy do przygotowanych otworów. Teraz tłumaczymy wieprzowinę do rondla z białym winem i zostawiamy marynować się w ciągu 3 godzin. Deko zaścielamy folią, wykładamy zamarynowane mięso, zawracamy jego i odprawiamy na 45 minut do rozgrzanego piecyka. Zapiekamy potrawę przy temperaturze 200 stopni, a potem kroimy cieniutkimi kawałkami i podajemy do stołu.