Jak zamrozić grzyby?

jak zamrozić grzyby

Jak przyjemnie cieszyć siebie w chłodnej porze roku leśnymi grzybami. Ale czy naprawdę tak łatwo znaleźć je w sklepie zimą? Żeby nie biegać w poszukiwaniu leśnych grzybów na półkach supermarketów, na których leżą wciąż te same pieczarki i grzyby boczniaki, warto zaledwie trochę postarać się jesienią i samodzielnie zamrozić grzyby. Poza tym, że zamrażasz te grzyby w tym wyglądzie, w którym sama chcesz jeszcze i istotnie oszczędzasz (a jeśli grzyby są zebrane osobiście to w ogóle darmowe zadowolenie).

Pamiętaj, że główna reguła zamrażania dowolnych produktów, w tym i grzybów - to użycie tylko świeżych, nieuszkodzonych i czystych produktów.

Jakie grzyby zamrażają?

Dla zamrażania podejdą dowolne jadalne grzyby przyniesione z lasu. I dlatego na pytanie, czy można zamrażać borowiki szlachetne, opieńki czy pieprzniki jadalne, odpowiedź jedna: można, można i jeszcze raz można. Głównie, żeby one były świeże (maksimum jednodniowe), mocne i młode.

Jeszcze jedno z najczęściej zadawanych pytań - to pytanie, czy można zamrażać surowe grzyby. To jest nie tylko możliwe, ale konieczne! Przecież cały świeży grzybek zachowuje więcej swojego smaku, aromatu i piękności, niż gotowany.

Więc na przykład jak poprawnie zamrozić borowik szlachetny? Dlatego uważnie przebieramy grzyby i odkładamy zmięte, uszkodzone i robaczywe w bok (nie przydatne do zamrażania części zawsze można obcinać i od razu przygotować). Akuratnie oczyszczamy grzyby od brudu, trawy i ziemi. Można je umyć, lecz nie koniecznie, ponieważ bardzo szybko wchłaniają do siebie wilgoć. A po co nam lód w grzybach? Lecz jeśli jednak je umyłaś to potem trzeba suszyć grzyby na ręczniku czy serwetce. Dalej rozkładamy grzyby na równą powierzchnię i odprawiamy do zamrażarki (to robi się po to, żeby one nie zlepiły się między sobą), a przez kilka godzin zsypujemy do przygotowanego pojemnika spożywczego, czy pakietu.

Jeśli jednak chcesz ubezpieczyć siebie, ponieważ obawiasz się surowych grzybów to możesz ich zawczasu ugotować, czy obsmażyć. Nawiasem mówiąc, w tym wypadku podejdą ci grzyby, które utracili wygląd, czy grzyby połamane - po prostu należy pokroić na kawałeczki. Całe czy pokrojone grzyby opuszczają do wrzącej wody i gotują blisko 15 minut, potem odrzucają na durszlak i dają ściec zbędnej wodzie. Na życzenie obsmażają. Potem rozkładają po spożywczych pojemnikach, czy pakietach i zamrażają.

Przechowywanie zamrożonych grzybów

Wiele osób interesuje pytanie - ile przechowywać zamrożone grzyby? Świeżo mrożone grzyby zachowują do 1 roku przy temperaturze minus 18º C, gotowane i smażone - 3-4 miesiące. Rozmrażać grzyby trzeba w lodówce i używać ich w ciągu doby. Powtórnie zamrażać grzyby w żadnym wypadku nie wolno. Dlatego też podczas zamrażania grzyby lepiej paczkować niewielkimi porcjami, których mogłoby wystarczyć na jeden posiłek.

Ten fakt, że z zamrożonych grzybów można przygotować nieskończoną ilość potraw, jakie grzyby zamrażajązwyczajnie cieszy. To mogą być grzybowe zupy, julienne, pierogi, sosy i inne. Ale jeśli zachciało się marynowanych grzybów? Czy można marynować zamrożone grzyby? Tak, tylko one wychodzą mniej chrupiącymi. Sposób przygotowywania jest taki sam jak i marynowanie świeżych grzybów. Przy czym zamrożone grzyby opuszczają do wrzącej wody od razu z zamrażalnika, bez poprzedniego rozmrażania.

Ciesz swoją rodzinę i bliskich potrawami z grzybów przez cały rok, wydając na to minimum wysiłku. Przecież grzyby na stole - to nie tylko smak i piękność, ale magazyn składników odżywczych i witamin.

 
Powiązane artykuły:
Jak poprawnie suszyć grzyby, żeby zachowały wszystkie swoje właściwości?
Na jesieni ulubione zajęcie wszystkich letników - zbieranie grzybów. Lecz czasami tak zachwycamy się tym, że grzybów jest już dużo. Nie starajcie się dodać ich do wszystkich potraw po kolei, lepiej wysuszycie swój urodzaj - w zimie grzyby obowiązkowo przydadzą się.
Najlepsze smaczne ciasto na kołduny – klasyczne sprawdzone przepisy
Ważnym warunkiem sukcesu w przygotowaniu domowych kołdunów jest prawidłowe ciasto. Wyrób powinien być dosyć cienki i bardzo trwały, żeby wytrwać proces gotowania i utrzymać nadzienie. Proponujemy przepisy idealnej podstawy dla kołdunów.
Jak przygotować smaczne i soczyste krewetki?
Krewetki – najbardziej popularny owoc morza. Dalej dokładnie opowiemy, jak z tych skorupiaków zrobić niezwykłe zakąski do pianowego, czy do oryginalnej potrawy, uzupełniwszy ich nowym, aromatycznym sosem.
Mastyka z mleka skondensowanego, która wychodzi zawsze
Proponujemy opanować sposoby przygotowania mastyki na podstawie mleka skondensowanego i jeszcze niektórych komponentów. Ona wychodzi smaczną, plastyczną, z nią łatwo pracować i nawet śliczne figurki można lepić.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty