Jak zamrozić koper na zimę?

Koper – korzenna natka, bez której nie obywa się przygotowanie wielu głównych potraw, nie mówiąc już o sałatkach. On harmonijnie uzupełnia smakowe charakterystyki kulinarnych potraw, napełniając ich witaminami, takimi koniecznymi naszemu organizmowi, zwłaszcza w zimowym okresie czasu.
Zamrażanie kopru – najlepszy sposób robienia zapasów tej przepięknej natki na zimę. Przy prawidłowym podejściu do sprawy w nim zachowują się absolutnie wszystkie pożyteczne właściwości, smak i aromat. Tym więcej już dawno udowodniono, że zawartość witaminy С w letniej natce powyżej do dwóch razy, nim u wyhodowanej w warunkach zimy. Toż u dowolnej gospodyni powinien być zapas zamrożonego kopru, z miłością i delikatnością zaopatrzony się latem.
Dziś dokładnie opowiemy, jak poprawnie zmrozić świeży koper na zimę.
Sposoby zamrażania kopru na zimę
Dla zamrażania idealnie podchodzi młoda świeża natka kopru, zebrana w czerwcu-lipcu w środku dnia. Akurat taki koper będzie miał przepiękny smak i aromat, ponieważ ma właściwość aktywizować treść i działanie olejków eterycznych w południe.
Istnieje kilka głównych sposobów zamrażania świeżej natki. Jedne zamrażają już rozdrobniony koper w formach do lodu zalawszy niewielką ilością wody. Drugie preferują umieszczać do zamrażalnika pęczki natki, złożywszy ich do kontenera, pakietu, czy odwróciwszy błoną. A co życzy zaoszczędzić miejsce w zamrażalniku i czas przy przygotowaniu potraw w zimie, zamrażają już rozdrobniony koper, złożywszy jego do oddzielnych pakietów, czy porcjami do błony.
Jak zmrozić koper w zamrażalniku w kostkach lodu?
Jeśli macie dużą zamrażarkę z dostateczną ilością wolnego miejsca, to umyty i pokrojony koper możecie zmrozić porcjami, rozłożywszy jego do form dla lodu, zalawszy wodą i zamroziwszy. Zachowywać można takie robienie zapasów w zamrażalniku jak w formach, tak i złożywszy lodowate kostki do pakietu. To idealny wariant dla użycia zamrożonej natki przy przygotowaniu pierwszych i drugich potraw. Jeszcze jedną przewagą takiego sposobu jest nieobecność konieczności suszyć gałęzi przed rozdrobnieniem.
Jak zmrozić koper na zimę w pakietach?
Świeżą natkę kopru można zmrozić całymi gałęziami, czy pęczkami. Dlatego przemywamy jej w wodzie, suszymy na ręczniku i dajemy wyschnąć. Dalej zamrażamy oddzielnymi niewielkimi porcjami w zamrażalniku, a potem układamy do pakietów dla przechowywania, albo układamy do nich suchy koper od razu i odprawiamy zamrażać się.
Wygodniej i praktyczniej wykorzystać w zimie już pokrojony zamrożony koper. Dlatego przygotowaną czystą i suchą natkę kroimy drobno, układamy do polietylenowych pakietów, koniecznie niewielkimi porcjami i umieszczamy do zamrażarnika dla przechowywania.
Obowiązkowym warunkiem dla otrzymania dobrego rezultatu zamrażania świeżej natki w pakietach zgłasza się usunięcie z nich powietrza po maksimum. Dlatego po ich napełnieniu, porządnie ściskamy zawartość, wypuszczamy powietrze i zawiązujemy. Więc zamrożona natka kopru, jak rozdrobniona, tak i całymi gałęziami, nie pokrywa się lodem i pięknie oddziela się po potrzebie.
Zaproponowane warianty zamrażania można modyfikować według swoich możliwości, pragnień i przewag. Tak na przykład i pęczki i rozdrobnioną natkę kopru można składać dla przechowywania do plastikowych, czy silikonowych pojemników, czy porcjami zawinąć jej do spożywczej folii przed zanurzeniem do zamrażania.
Nie poleniuchujcie zużyć trochę czasu dla przygotowania zamrożonej natki kopru latem i okrągły rok będziecie rozkoszowały się potrawami z nutką świeżego letniego smaku.