Jak zamrozić na zimę zielony groszek?
W ostatnim czasie w sprzedaży pojawił się groszek zamrożony, który jest nie taki twardy jak suszony i nie taki miękki jak konserwowany, a do tego wszystkiego zachowuje on więcej witamin. Można kupować groszek w sklepie, a można poznać jak zamrozić zielony groszek na zimę i korzystać z domowych robionych zapasów.
Opowiemy, jak poprawnie zamrozić zielony groszek w domowych warunkach.
Najpierw poprawnie wybieramy groszek: wybieramy młode strączki, całe, nie zwiędłe, nieuszkodzone, bez plamek. Zazwyczaj strączki zawierają od 4 do 10 ziarenek grochu, czyli mogą być różnego rozmiaru. Jeśli planujecie zamrażać niełuskany groch, wybierzcie strączki jednego rozmiaru - mniej więcej 5-6 ziarenek grochu w każdym.
Jak zmrozić zielony groszek w strączkach?
Składniki
- zielony groszek nie łuskany - 1 kg;
- woda - 3 l.
Przygotowanie
Wodę wlewamy do niegłębokiego, dosyć szerokiego rondla i stawiamy na ogień. Za pomocą noża czy nożyc, odcinamy koniuszki strąków grochu z obu stron. Kiedy woda będzie wrzała, wkładamy do niej wybrane i przygotowane strączki, blanszujemy trochę mniej niż 3 minuty, wybieramy łyżką cedzakową czy wyrzucamy na durszlak, potem polewamy zimną wodą do pełnego oziębienia. Wykładamy strączki na czyste serwetki czy jakimś innym sposobem usuwamy wilgoć. Wystygłe i osuszone umieszczamy w plastikowych pojemnikach z przykrywką, tak aby groszek wypełniał pojemnik i wkładamy do zamrażalnika. Po 2 dobach można paczkować zamrożony groszek do polietylenowych pakietów, czy specjalnych pojemników. Jeśli pojemników nie ma, można zamrozić groszek w tekturowych pudełkach.
Jak zmrozić świeży zielony groszek?
Zamrażamy łuskany groszek.
Składniki
- łuskany groszek - 1 kg;
- woda - 3 l.
Przygotowanie
Uważnie wybierajcie groszek: wszystkie ziarenka grochu powinny być prężne, jaskrawozielonego koloru, bez obrażeń, dziurek, plam. Groch do zamrażania powinien być dojrzały, bądźcie uważne. W domu przebierajcie groch i wyrzucajcie śmiecie. Zagotujcie wodę w niewielkim rondlu, wrzućcie do niej groszek, wyłączcie ogień i zostawcie ziarenka grochu we wrzątku na 2 minuty, potem można wykładać groch do miski z czystą zimną wodą, a po 10 minutach wyłóżcie go na ręcznik czy serwetki. Czysty, suchy groch włóżcie w pojemniki do zamrażania czy po prostu do plastikowych pojemników i postawcie do zamrażalnika na 2 doby. Jak widzicie, zamrozić młody zielony groszek jest dosyć prosto.