Jak zamrozić pomidory na zimę?

jak zamrozić pomidory na zimę

Aż sezon świeżych pomidorów nie dobiegł końca i na ladach jeszcze można znaleźć miękkie i słodkie płody, rekomendujemy zaopatrzyć się nimi na zimę. Dla sałaty rozmrożone pomidorowe kawałeczki nie podejdą, lecz dla przygotowywania pizzy, zapiekanek i sosów - całkiem. Zamrożone z lata pomidory zachowają nie tylko swój niepowtarzalny sezonowy smak, ale i zapas wszystkich witamin, które były w nich najpierw, czego nie wolno zabezpieczyć konserwacją.

O tym jak zamrozić pomidory na zimę świeżymi i zachować ich do chłodów opowiemy dalej.

Jak zamrozić pomidory na zimę w zamrażalniku?

Pierwszym i bardzo prostym sposobem robienia zapasów pomidorów na zimę jest ich zamrażanie całkiem. Dla takiego rodzaju zamrażania podchodzą drobne gatunki, toż jeśli nie znaliście jak zamrozić pomidory na zimę to ten sposób stanie się idealnym. Również dla pełnego zamrażania podejdą niewielkie o grubej skórze pomidory. W tym wypadku proces praktycznie nie wymaga od was żadnych wysiłków. Wszystko co należy zrobić to przemyć i obsuszyć płody, wyłożyć ich na deko, pokryć spożywczą folią i zostawić w zamrażalniku do pełnego zamarzania (zazwyczaj to zajmuje dwie doby, żeby na pewno).

Po rozmrażaniu pomidory łatwo oddzielają się od skórki, a toż podchodzą dla przygotowania sosów, pomidorowych zup, past i tankowań.

Jak zamrozić pomidory kawałeczkami na zimę?

Drugi sposób zamrażania pomidorów ma na myśli ich poprzednie piurowanie. Tak można od razu kroić przemyte płody kostkami, wydaliwszy nasienie, a potem zamrozić kawałeczki, rozłożywszy ich na potrawie. Na zamrażanie niewielkich kawałeczków pójdą nie więcej niż 10-12 godzin, a na wyjściu otrzymacie już przygotowane do obsmażania, czy gaszenia płody.

Przed tym jak zamrozić pomidory na zimę dla pizzy, na przykład płody również trzeba zawczasu kroić, lecz w ten raz nie kostkami, a kółkami. Kółka pomidorów powinny być grubością blisko połowy centymetra, żeby po zapiekaniu one dobrze trzymały formę i cieszyły was nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem zewnętrznym. Proces takiego rodzaju przymrozki również elementarnie prosty. Przemyte i obsuszone płody nacinamy kółkami w poprzek, a potem rozkładamy na deko. Można kłaść pomidorowe kawałeczki do kilku warstw jeden na jeden, lecz przed tym każdą późniejszą trzeba torować spożywczą folią czy celofanem, żeby kawałeczki nie zlepiały się między sobą do jedynej bryły. Po 36 godzinach przeprowadzonych w zamrażalniku, pomidorowe kawałki można akuratnie oddzielić jeden od jednego, przesypać do plastikowego pakietu z zamkiem, czy hermetycznego plastikowego kontenera i znów przywrócić do zamrażalnika na późniejsze przechowywanie. Pomidory kółkami przydadzą się nie tylko dla przygotowywania pizzy, ale i dla liściowych warzywnych zapiekanek.

Jak zamrozić pomidory na zimę w "pastylkach"?

Pomidorowe "pastylki" są coś na wzorzec lodów z pomidorów. Dla podobnego typu przechowywania świeże, przemyte i obsuszone płody zbijają za pomocą blendera, czy przepuszczają przez maszynkę do mięsa. jak zamrozić pomidory na zimę w pastyłkachOtrzymane piure można uzupełnić świeżymi, czy suchymi trawami, lecz solić jego nie ma konieczności. Dalej pomidorowe piure rozlewają po formach, na przykład silikonowym formom dla keksów, lodów czy niewielkim plastikowym kontenerom. Po 24-godzinnym zamrażaniu pomidorowe "pastylki" można dostawać z form i przesypywać na przechowywanie do pakietu, czy plastikowego kontenera. Tak samo można zmrozić i świeży pomidorowy sok, żeby on zachował maksymalną ilość swoich pożytecznych właściwości na jak najdłuższy trwalszy termin. Kiedy sprawa dojdzie do przygotowywania zup czy sosów z pomidorami w składzie, można rzucić parę takich pomidorowych pastylek do innych składników.

 
Powiązane artykuły:
Jak łatwo i poprawnie zamrozić świeżą malinę?
Malina – pożyteczna i smaczna jagoda, z której stwarzają mnóstwo potraw: pierogi, kompoty, kisiele, konfitury i dżemy, a także inne desery. A żeby zachować jagodę na zimę stosują wstrząsowe zamrażanie. O tym porozmawiamy w artykule.
Jak poprawnie zamrozić świeży kalafior?
Kalafior jest bogaty białkiem, również w nim mieszczą się dużo mineralnych soli, koniecznych naszemu organizmowi. Z niego można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych potraw. I teraz opowiemy jak go poprawnie zamrozić i zachować na zimę.
Jak zamrozić koper na zimę?
Nasycony aromat i smak świeżego kopru dziwnym sposobem jednoczy się prawie ze wszystkimi potrawami. Istnieje niemało sposobów zamrażania rośliny z zachowaniem pożytecznych właściwości. Rozpatrzymy pewne z nich.
Zamrożony szpinak – smak lata na talerzu
Latem bardzo dużo pożytecznej natki, którą chce się zachować do zimy tak, żeby ona nie utraciła swoje cenne jakości. Lepszy sposób – zamrażanie. Wam teraz opowiemy, jak poprawnie zamrozić szpinak – jedną z najbardziej pożytecznych traw.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty