Jak zaparzyć grykę na odchudzanie?

Wiele osób wykorzystują różne diety po to, żeby zrzucić za krótki czas trochę kilogramów. Jedna z bardzo efektywnych podobnych sposobów jest dieta na zaparzonej gryce, treść jej polega na tym, żeby w ciągu kilku dni (nie więcej 14) jeść tylko ten grysik, przygotowawszy go szczególnym sposobem. Lecz, żeby dieta była rzeczywiście efektywna, warto zawczasu poznać, jak zaparzyć grykę na odchudzanie. Tylko po tym potraficie przygotować tę kaszę poprawnie.
Jak poprawnie zaparzyć grykę dla diety?
Istnieją dwa sposoby przygotować kaszę dla tej diety. W pierwszym wypadku wykorzystuje się woda, a w drugim kefir. Po to, żeby zaparzyć gryczany grysik na wodzie trzeba wziąć 1 szklankę zawczasu przebranej gryki, zalać dwiema szklankami wrzątku. Lepiej wykorzystać do tego emaliowany rondel, czy termos. Jeśli zaparzacie grysik w rondlu, to po mieszaniu z wodą nie zapomnijcie nakryć przykrywką i otulić szczelnym ręcznikiem, można frotową, czy wełnianą chustą, no a w termosie i tak ciepło zachowa się dosyć długo bez podobnej chytrości. Zaparzony grysik zostaje na noc i rankiem on będzie przygotowany do użytku.
Teraz porozmawiajmy o tym, jak poprawnie zaparzać grykę na odchudzanie w tandemie z kefirem. Dla przygotowania kaszy wieczorem zalejcie 1 szklankę kaszy gryczanej jednoprocentowym kefirem pokojowej temperatury, ilość napoju – 400 ml. Zostawcie mieszankę na noc, tylko nie sprzątajcie jej do lodówki, przeciwnie jeśli wykorzystujecie rondel, a nie termos, otulcie ciepłą chustą. Rankiem kasza będzie gotowa.
Zwróćcie uwagę na to, że solić kaszę nie rekomenduje się, jednakowo jak i cukrować, ponieważ sól będzie zatrzymywała wodę w organizmie, a cukier zrobi potrawę zbyt kaloryczną i nie da wam osiągnąć postawionego celu.