Jak zaplanować grządki w ogrodzie, co należy uwzględnić?

jak zaplanować grządki w ogrodzie

Celem każdego ogrodnika, który uprawia rośliny jest otrzymanie obfitego urodzaju. Aby tego osiągnąć jedno z najważniejszych pytań, na które należy odpowiedzieć – w jaki sposób zaplanować grządki w ogrodzie?

Aby podjąć prawidłową decyzję, jak zaprojektować grządki na działce, należy uwzględnić następujące czynniki: skład gleby, zgodność roślinnych kultur (wzajemne oddziaływanie roślin-alleopatia), płodozmian.

Jak zaplanować grządki uwzględniając skład gleby?

Możliwość uprawiania warzyw na określonych obszarach zależy od chemicznego i mechanicznego składu gleby. Podstawową charakterystyką w tym wypadku jest kwasowość gleby. Niektóre owoce i warzywa można uprawiać na glebie, która ma określony poziom kwasowości:

  1. Gleba o odczynie umiarkowanie kwasowym – najlepiej uprawiać dynię, rzepę, pomidory, marchewkę, maliny.
  2. Neutralna lub alkaliczna – odpowiednia do uprawiania buraków, porzeczki, kapusty.
  3. Gleba słabo kwasowa – cebula, bobowate, ogórki.
  4. Gleba o odczynie wysoko kwasowym – ziemniaki i szczaw.

Jak zaplanować grządki w ogrodzie pod względem płodozmianu?

Płodozmian oznacza to, że jeden rodzaj warzyw nie można sadzić na jednym tym samym obszarze w ciągu długiego czasu. To może doprowadzić do skupienia się szkodników i chorób, które są charakterystyczne dla określonego rodzaju warzyw, do zubożenia gleby. Dlatego zaleca się powtórne sadzenie dowolnej roślinnej kultury na tym samym obszarze dopiero po upływie 3-4 lat.

Warzywa dzielimy na 3 grupy użytkowe:

  • silne – kapusta, pomidory, cebula, papryka, dynia, kabaczki;
  • średnie – marchewka, bakłażany, ziemniaki, sałata, buraki;
  • słabe – bobowate, koper, pietruszka, rzodkiewka.
  • grządki w ogrodzie

Przy płodozmianie stosowana jest następująca zasada: w pierwszym roku sadzimy silne rośliny, w drugim - średnie, w trzecim – słabe rośliny. Wyjątkiem są następujące rośliny:

  • fasolka- nie potrzebuje zmiany grządek każdego roku;
  • szparag – może rosnąc na tym samym obszarze w ciągu 10-15 lat;
  • poziomki – 3-4 lata;
  • rabarbar – 7-8 lat.

Znając wszystkie wyżej opisane szczególności będziesz mogła określić, w jaki sposób zaplanować grządki w ogrodzie.

 
Powiązane artykuły:
Jak zdezynfekować ziemię do produkcji  rozsady za pomocą nadmanganianu potasu?
Potas szeroko wykorzystuje się nie tylko dla obróbki nasienia przed posiewem, ale i dla dezynfekcji. Mimo to, że letnicy korzystają tą metodą odkażania nie jeden dziesiątek lat, robić to poprawnie umieją daleko nie wszyscy.
Przygotowanie ziemi do wysiewy nasion – jakie podłoże jest najlepsze do produkcji rozsady?
Więc rozstrzygnęliście zasiać rozsadę swoimi rękami i nawet już wybrałyśmy gatunki. Nie pośpieszajcie sadzić nasienia do pierwszej ziemi, co trafiła się. Za pomocą artykułu potraficie zorientować się, jaka ziemia dla rozsady jest lepsza.
Przygotowanie ziemi do wysiewu nasion przy domowej produkcji rozsady
W hodowli rozsady jest ważne i oświetlenie i jakość nasienia oraz ilość wody. Lecz czy nienajważniejsza dla młodych kiełków będzie jakość żywienia, czyli gruntu? Jak poprawnie przygotować grunt do wysiewu nasienia na rozsadę? O tym opowie artykuł.
Kilka korzystnych porad jak rozmieścić grządki na działce
Większość letników starannie wybiera gatunki warzyw, opiekują się roślinami, lecz absolutnie zapominają o konieczności prawidłowego rozkładu grządek na działce. Przecież to również może istotnie wpływać na jakość i ilość urodzaju.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty