Jak zdezynfekować ziemię do produkcji rozsady za pomocą nadmanganianu potasu?
Sposoby przygotowania materiału do sadzenia i gleby za pomocą nadmanganianu potasu są uważane za najbardziej popularne. Doświadczeni ogrodnicy udzielają tych przepisów i porad początkującym, a ci z kolei też dzielą się zdobytym doświadczeniem. Jednak przygotowania roztworu nadmanganianu potasu do obróbki ziemi do rozsady nie wystarczy – ważne jest, aby znać odpowiednie proporcje i sposoby obróbki gleby.
Odkażanie podłoża do produkcji rozsady za pomocą nadmanganianu potasu
Przed przystąpieniem do dezynfekcji podłoża do produkcji rozsady za pomocą nadmanganianu potasu trzeba zrozumieć, jak działa ta metoda na glebach o odczynie obojętnym, alkalicznym lub zasadowym. Niedobór manganu i jest przyczyną słabości rozsady, ich podatności na choroby. Jeśli zwiększyć poziom manganu, a jest to szczególnie ważne w uprawie na glebach piaszczystych i wapiennych, od razu wzrośnie i odporność roślin.
Roztwór nadmanganianu potasu do obróbki ziemi do produkcji rozsady przygotowują wyłącznie przed użyciem, dużo wcześniej lub do wykorzystania w przyszłości robić to nie ma sensu. Przed rozpoczęciem uprawy przygotowujemy 0,05% roztwór i podlewamy przygotowane grządki. Na każdy kwadrat wystarczy 300-500 g płynu.
Jeśli dla ciebie i teraz pozostaje aktualnym pytanie, czy trzeba podlewać ziemię nadmanganianem potasu, to jeszcze raz zwróć uwagę na przyczyny popularności dezynfekcji tym sposobem. Ten środek może pochwalić się dość potężnym antyseptycznym działaniem. Odkażanie podłoża za pomocą nadmanganianu potasu pozwala pozbyć się większości szkodliwych mikroorganizmów. Dzięki temu wzrasta jakość rozsady, jak również i obfitość plonu. Ponadto dezynfekcja ziemi za pomocą nadmanganianu potasu jest jedną z najłatwiejszych i najbezpieczniejszych metod uprawy gleby.
Najczęściej zaleca się dezynfekcja ziemi do produkcji rozsady za pomocą nadmanganianu potasu przy uprawie niektórych roślin, ponieważ są one bardziej podatne na niekorzystny wpływ mikroflory patogennej. Należą do nich warzywa, kukurydza, buraki i owoce jagodowe.