Jak zmrozić truskawkę – aromat i smak upalnego lata
Zamrażać jagody na zimę umieją prawie wszystkie gospodynie. Chociaż niektóre z nich myślą, że zamrożone produkty tracą swoje witaminy i pożyteczne właściwości. Ale to nie tak! Opowiemy jak najlepiej zamrozić truskawkę, żeby w wyniku otrzymać smaczne jagody.
Jak poprawnie zmrozić truskawkę w zamrażalniku?
Składniki
- truskawka - 1 kg;
- cukier puder - 100 g.
Przygotowanie
Truskawkę dokładnie przemywamy w chłodnej wodzie i odrywamy szypułki. Umieszczamy jagody w plastikowym sicie i zostawiamy do ściekania zbędnego płynu na 5 minut. Bardzo ważnie, żeby sitko było obowiązkowo plastikowe, ponieważ przy styczności z metalem truskawka utlenia się i zmienia swój kolor. Po tym wykładamy je na ręcznik i zostawiamy do osuszenia naturalnym sposobem w przybliżeniu na 1 godzinę. Potem bierzemy drewniane deski, zaścielamy je spożywczą folią i znów wykładamy truskawkę. Dalej umieszczamy je w zamrażalniku i zostawiamy w przybliżeniu na 2 godziny. Po zakończeniu czasu, wyjmujemy jagody i wkładamy do plastikowych pojemników, przesypując jagody cukrem pudrem. Po tym umieszczamy pojemnik w zamrażalniku i zachowujemy truskawkę aż do następnego lata.
Jak zamrozić całą truskawkę na zimę?
Składniki
- świeża drobna truskawka - 1 kg;
- cukier - 200 g.
Przygotowanie
Dla zamrażania jagody w całości wykorzystujemy drobną świeżą truskawkę, która nie stała się jeszcze przestałą. Truskawki więc porządnie przemywamy i wykładamy do specjalnej wygodnej misy. Z góry przesypujemy jagody cukrem, zamykamy szczelnie przykrywką i wkładamy do zamrażalnika. Zamrożone w taki sposób truskawki można zachowywać w ciągu roku i wykorzystać do nadzienia do pierogów, czy po prostu dodawać do herbaty.
Jak poprawnie zmrozić truskawkę z cukrem?
Składniki
- truskawka świeża - 1 kg;
- cukier puder - 0,5 kg.
Przygotowanie
Bierzemy truskawki, przemywamy, obrabiamy i osuszamy wykładając na ręcznik. Potem wsypujemy jagodę do blendera, wsypujemy cukier i ubijamy do otrzymania jednorodnej konsystencji. Potem przekładamy masę do specjalnych plastikowych pojemników i wkładamy do zamrażalnika. I tyle, zamrożona truskawka przetarta z cukrem, jest gotowa! Taki truskawkowy mus, doskonale zachowuje się cały rok i można go śmiało wykorzystać jako nadzienie, czy po prostu jeść z herbatą.