Jak zmrozić truskawkę – aromat i smak upalnego lata

jak zmrozić truskawkę

Zamrażać jagody na zimę umieją prawie wszystkie gospodynie. Chociaż niektóre z nich myślą, że zamrożone produkty tracą swoje witaminy i pożyteczne właściwości. Ale to nie tak! Opowiemy jak najlepiej zamrozić truskawkę, żeby w wyniku otrzymać smaczne jagody.

Jak poprawnie zmrozić truskawkę w zamrażalniku?

Składniki

  • truskawka - 1 kg;
  • cukier puder - 100 g.

Przygotowanie

Truskawkę dokładnie przemywamy w chłodnej wodzie i odrywamy szypułki. Umieszczamy jagody w plastikowym sicie i zostawiamy do ściekania zbędnego płynu na 5 minut. Bardzo ważnie, żeby sitko było obowiązkowo plastikowe, ponieważ przy styczności z metalem truskawka utlenia się i zmienia swój kolor. Po tym wykładamy je na ręcznik i zostawiamy do osuszenia naturalnym sposobem w przybliżeniu na 1 godzinę. Potem bierzemy drewniane deski, zaścielamy je spożywczą folią i znów wykładamy truskawkę. Dalej umieszczamy je w zamrażalniku i zostawiamy w przybliżeniu na 2 godziny. Po zakończeniu czasu, wyjmujemy jagody i wkładamy do plastikowych pojemników, przesypując jagody cukrem pudrem. Po tym umieszczamy pojemnik w zamrażalniku i zachowujemy truskawkę aż do następnego lata.

Jak zamrozić całą truskawkę na zimę?

Składniki

  • świeża drobna truskawka - 1 kg;
  • cukier - 200 g.

Przygotowanie

Dla zamrażania jagody w całości wykorzystujemy drobną świeżą truskawkę, która nie stała się jeszcze przestałą. Truskawki więc porządnie przemywamy i wykładamy do specjalnej wygodnej misy. Z góry przesypujemy jagody cukrem, zamykamy szczelnie przykrywką i wkładamy do zamrażalnika. Zamrożone w taki sposób truskawki można zachowywać w ciągu roku i wykorzystać do nadzienia do pierogów, czy po prostu dodawać do herbaty.

Jak poprawnie zmrozić truskawkę z cukrem?

jak zmrozić truskawkę z cukrem

Składniki

  • truskawka świeża - 1 kg;
  • cukier puder - 0,5 kg.

Przygotowanie

Bierzemy truskawki, przemywamy, obrabiamy i osuszamy wykładając na ręcznik. Potem wsypujemy jagodę do blendera, wsypujemy cukier i ubijamy do otrzymania jednorodnej konsystencji. Potem przekładamy masę do specjalnych plastikowych pojemników i wkładamy do zamrażalnika. I tyle, zamrożona truskawka przetarta z cukrem, jest gotowa! Taki truskawkowy mus, doskonale zachowuje się cały rok i można go śmiało wykorzystać jako nadzienie, czy po prostu jeść z herbatą.

 
Powiązane artykuły:
Jak zamrozić na zimę zielony groszek?
Zielony groszek zachowuje w sobie mnóstwo pożytecznych substancji, koniecznych dla organizmu człowieka. On służy składowej warzywnych zup, nadając im oryginalnego smaku. Ponieważ sezon dla zielonego groszku jest krótki, proponujemy go zamrozić.
Jak zamrozić jabłka na zimę?
Jabłko – najpopularniejszy i najbardziej pożyteczny owoc w naszym kraju. Toż jabłka wykorzystują w wielu przepisach. Jeśli nie ma możliwości dostać świeżych jabłek w zimie, to można je zmrozić! O regułach zamrażania jabłek porozmawiamy dalej.
Zamrażanie warzyw w domowych warunkach
Zamrożone warzywa i owoce – to bardzo wygodnie. Można po prostu wyjąć potrzebne składniki z zamrażalnika i przygotować dowolną potrawę. Toteż odpowiedź na pytanie - jak zmrozić warzywa, na pewno będzie ciekawe poznać wielu kobietom.
Jak poprawnie zamrozić szczaw na zimę?
Już dawno udowodniono, że przy prawidłowym zamrażaniu i przechowywaniu warzywa, owoce i natka zachowują maksymalną ilość pożytecznych substancji i właściwości. W naszym artykule opowiemy, jak poprawnie zamrozić szczaw.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty