Jak zrobić aromatyczne masło w warunkach domowych?

To jest bardzo obfity i zdrowy (jeśli spożywać z umiarem!) produkt, który można łatwo przygotować w zaledwie 5-10 minut.
aromatyczne masło

Przepis jest bardzo prosty: masło + twój ulubiony wypełniacz + lodówka

przepis

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

masło

Jeśli jest zbyt zimne, pokrój na małe kawałki, aby przyspieszyć proces zmiękczania.

Umieść je w misce i wymieszaj z czymkolwiek.

Umieść je w misce

Eksperymentuj z przyprawami, ziołami, skórką z cytryny, grzybami itp.

Najważniejsze:

  • nie przesadzaj z płynnymi składnikami;
  • nie zapomnij o soli;
  • wybieraj świeże, a nie suche zioła.
Najważniejsze

Oto kilka oryginalnych przepisów:

1. Z cytryną i koperkiem

Składniki:

  • masło zmiękczone do temperatury pokojowej – 1 kostka;
  • drobno posiekany świeży koperek –1 łyżeczka;
  • skórka z 1 cytryny;
  • sok z cytryny –1 łyżeczka.
Z cytryną i koperkiem

Po prostu wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i zamroź. To aromatyczne masło doskonale komponuje się z gorącym, dopiero podsmażonym stekiem.

2. Z czerwonego wina

Składniki:

  • czerwone wino – ½ szklanki;
  • drobno pokrojona cebula – 1 szt.;
  • zmiękczone masło – 1 kostka;
  • drobno posiekana natka pietruszki – 1 garść;
  • sól i pieprz do smaku.
Z czerwonego wina

W niedużym garnku wymieszaj cebulę z winem i doprowadź mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu. Stale mieszając, gotuj cebulę praktycznie do całkowitego odparowania wina. Następnie ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Aromatyczne masło z winem można dodać do kotleta schabowego przygotowanego na grillu lub pieczonych w piekarniku żeberek.

3. Z serem i cytryną

Składniki:

  • czosnek – 2 ząbki;
  • żółty ser – 125 g;
  • skórka z jednej cytryny;
  • sok z jednej cytryny;
  • masło – 1kostka.
Z serem

Po prostu wymieszaj wszystkie składniki razem i zamroź.

4. Z awokado i limonką

  • masło – ¼ kostki;
  • awokado –1 szt.;
  • skórka z jednej limonki;
  • sok z jednej limonki.
Z awokado

W misce dokładnie rozgnieć awokado z sokiem i skórką z limonki i wymieszaj z masłem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. To aromatyczne masło świetnie odcieni smak czerwonej ryby.

  1. Aby aromatyczne masło wyglądało pięknie i łatwo się kroiło, zwiń w roladki.
  2. roladki
  3. Umieść mały kawałek gotowej mieszanki z filiżanki na środku pergaminu i zawiń jak na zdjęciu.
  4. Lekko podwiń pergamin.
  5. Następnie użyj blachy lub innego przedmiotu z ostrą krawędzią, aby równo owinąć masło.
  6. Naciśnij na roladę jeszcze raz.
  7. Na szczelnie owiniętą w pergamin roladę naklej etykietę z datą. W lodówce masło można przechowywać około dwóch tygodni, a w zamrażarce około trzech miesięcy.

Podczas posiłku wystarczy odciąć kawałek odpowiedniej wielkości od rolady.

kawałek

Takie masło wykonane własnymi rękami może być również oryginalnym rozwiązaniem na prezent.

Takie masło
źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty