Jak zrobić aromatyczne masło w warunkach domowych?

Przepis jest bardzo prosty: masło + twój ulubiony wypełniacz + lodówka

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Jeśli jest zbyt zimne, pokrój na małe kawałki, aby przyspieszyć proces zmiękczania.
Umieść je w misce i wymieszaj z czymkolwiek.

Eksperymentuj z przyprawami, ziołami, skórką z cytryny, grzybami itp.
Najważniejsze:
- nie przesadzaj z płynnymi składnikami;
- nie zapomnij o soli;
- wybieraj świeże, a nie suche zioła.

Oto kilka oryginalnych przepisów:
1. Z cytryną i koperkiem
Składniki:
- masło zmiękczone do temperatury pokojowej – 1 kostka;
- drobno posiekany świeży koperek –1 łyżeczka;
- skórka z 1 cytryny;
- sok z cytryny –1 łyżeczka.

Po prostu wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i zamroź. To aromatyczne masło doskonale komponuje się z gorącym, dopiero podsmażonym stekiem.
2. Z czerwonego wina
Składniki:
- czerwone wino – ½ szklanki;
- drobno pokrojona cebula – 1 szt.;
- zmiękczone masło – 1 kostka;
- drobno posiekana natka pietruszki – 1 garść;
- sól i pieprz do smaku.

W niedużym garnku wymieszaj cebulę z winem i doprowadź mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu. Stale mieszając, gotuj cebulę praktycznie do całkowitego odparowania wina. Następnie ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Aromatyczne masło z winem można dodać do kotleta schabowego przygotowanego na grillu lub pieczonych w piekarniku żeberek.
3. Z serem i cytryną
Składniki:
- czosnek – 2 ząbki;
- żółty ser – 125 g;
- skórka z jednej cytryny;
- sok z jednej cytryny;
- masło – 1kostka.

Po prostu wymieszaj wszystkie składniki razem i zamroź.
4. Z awokado i limonką
- masło – ¼ kostki;
- awokado –1 szt.;
- skórka z jednej limonki;
- sok z jednej limonki.

W misce dokładnie rozgnieć awokado z sokiem i skórką z limonki i wymieszaj z masłem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. To aromatyczne masło świetnie odcieni smak czerwonej ryby.
- Aby aromatyczne masło wyglądało pięknie i łatwo się kroiło, zwiń w roladki.
- Umieść mały kawałek gotowej mieszanki z filiżanki na środku pergaminu i zawiń jak na zdjęciu.
- Lekko podwiń pergamin.
- Następnie użyj blachy lub innego przedmiotu z ostrą krawędzią, aby równo owinąć masło.
- Naciśnij na roladę jeszcze raz.
- Na szczelnie owiniętą w pergamin roladę naklej etykietę z datą. W lodówce masło można przechowywać około dwóch tygodni, a w zamrażarce około trzech miesięcy.

Podczas posiłku wystarczy odciąć kawałek odpowiedniej wielkości od rolady.

Takie masło wykonane własnymi rękami może być również oryginalnym rozwiązaniem na prezent.
