Jak zrobić cocktail z lodów i mleka?

Nie będę zwracać dużo uwagi na pożyteczne właściwości mleka i produktom zrobionym na jego podstawie. Jesteście dorosłym czy dzieckiem, lubicie czy nie mleko w czystym wyglądzie, lecz od mlecznego cocktailu, zwłaszcza w gorącą pogodę, na pewno nie zrezygnujecie.
Przygotowanie tego deseru jest dosyć proste, głównie mieć dostojny blender, co pozwala domagać się od składu cocktailu lekkości i dobrze rozdrobnionej aromatycznej konsystencji z założonych do jego owoców, jagód czy różnych rodzajów syropu.
Dla cocktailu należy wykorzystać śmietankowe lody bez dokładek i dodawać jagody i owoce, co dobrze jednoczy się z mlekiem. Jak poprawnie zrobić cocktail z lodów i mleka opowiemy w przepisach niżej.
Mleczny cocktail z lodów i mleka w blenderze
Składniki:
- mleko - 200 ml;
- śmietankowe czy mleczne lody - 200 g;
- dowolny syrop - 30 ml.
Przygotowanie
Oziębione mleko nalewamy do czary blendera, dodajemy dowolny owocowy, jagodowy czy czekoladowy syrop i zbijamy w ciągu kilku sekund. Potem zakładamy lody, rozdzielone na kawałeczki, zbijamy do jednorodnego stanu i podajemy do stołu, rozlawszy po kielichach.
Cocktail z truskawki, mleka i lodów
Składniki:
- mleko - 320 ml;
- śmietankowe czy mleczne lody - 250 g;
- jagody truskawki - 320 g;
- cukier puder - według smaku.
Przygotowanie
Jagody truskawki przemywamy, pozbawiamy od liści, układamy do czary blendera i rozdrabniamy. Dodajemy lody, oziębione mleko i zbijamy z dużą prędkością do jednorodności. Jeśli lubicie słodkie cocktaile to razem z lodami i mlekiem dodajemy według smaku cukier puder.
Bananowy cocktail z lodami i mlekiem
Składniki:
- mleko - 500 ml;
- śmietankowe czy mleczne lody - 300 g;
- banany średniego rozmiaru - 2 szt.;
- cukier puder - według smaku.
Przygotowanie
Banany oczyszczamy, łamiemy na kawałeczki i umieszczamy do blendera, dodajemy rozdzielone na części lody, wlewamy mleko i zbijamy do jednorodności na dużych obrotach. Rozlewamy cocktail po kielichach i podajemy z rurkami.
Cocktail z maliny, mleka i lodów

Składniki:
- mleko - 300 ml;
- śmietankowe czy mleczne lody - 200 g;
- malina - 230 g;
- cukier - 75 g.
Przygotowanie
Malinę przemywamy, umieszczamy do czary, wsypujemy cukier i podgrzewamy do wrzenia. Potem przecieramy przez sito i chłodzimy. W blender umieszczamy lody, wlewamy mleko, malinowe piure i zbijamy w ciągu dwóch minut.