Jak zrobić cukier puder w warunkach domowych?
Bez pudru cukrowego wiele deserów, ciastek i bułeczek zdają się niedoskonałymi. Bez niego również nie ubrać pierogów i nie zrobić jakościowej pomady czy mastyki. Lecz co robić, jeśli nie ma możliwości powędrować za pudrem do sklepu, a on jest koniecznie potrzebny do deseru?
Zazwyczaj, można przygotować go w warunkach domowych. Przy czym domowy puder pozbawi od nieprzyjemnych niespodzianek, które dość często zdarzają się w razie nabycia produktów w handlowej sieci. Tak zza nienależnego przechowywania może być nadmiernie wilgotny, mieć postronne zapachy ,czy zawierać inne domieszki nie mające nic wspólnego z cukrem.
Przygotować puder cukrowy w domowych warunkach nie przyniesie szczególnych trudności. A obecność na waszej kuchni dla tego celu młynka do kawy całkiem nie jest obowiązkowa. Dziś opowiemy jak można zrobić cukier puder samodzielnie w domowych warunkach, wykorzystując urozmaicone naczynie kuchenne.
Jak zrobić cukier puder bez młynka do kawy?
Cukier puder można przygotować bez młynka do kawy z zastosowaniem innych gadżetów oraz zrobić go ręcznie. Dla tego jest potrzebny moździerz, trochę cukru alboż rafinady, którą ulokujemy do niego, drobnego sitka i trochę cierpliwości. Rozcieramy starannie cukrowe kryształy, okresowo przesiewając do drugiej miski i oddzielając gotowy puder,u i znów przedłużamy rozcierać podsypawszy nową porcję cukru. Postępujemy w ten sposób do otrzymania potrzebnej ilości pudru cukrowego.
Niektóre gospodyni wykorzystują w celu przygotowania pudru cukrowego zwyczajny młotek. Dlatego umieszczamy cukier między dwoma listami papieru, czy do tkankowego woreczka, wystukujemy młotkiem i przesiewamy. Postępujemy analogicznym sposobem do otrzymania potrzebnej porcji pudru. W zamian młotka można skorzystać ze szklanej butelki napełnionej wodą, przejechawszy nią po papierze i mieląc ziarenka cukru pod nią.
Lecz zazwyczaj, przygotowywanie pudru ręcznie zajmuje lwią część czasu i cierpliwości. O wiele prościej skorzystać do tego celu z blendera, miksera czy maszynki do mięsa. Dokładniej o tym opowiemy niżej.
Jak zrobić cukier puder w domu wykorzystując blender?
Jeśli w waszym rozporządzeniu jest stacjonarny blender z czarą to w istocie on pomyślnie zamieni młynek do kawy wykorzystywany w celu przygotowania pudru. Wystarczy wsypać do czary cukrowy piasek, wytrwać jego maksimum dwóch minut na maksymalnej szybkości i puder będzie gotowy. Pozostanie tylko przesiewać go od domieszku kryształów.
Przy obecności blendera na nóżce zadanie komplikuje się, lecz nie jest nie do wykonania. Dla przygotowania pudru przewracamy nogę blendera nożami w górę. Zasypujemy do dołka pod nimi cukrowy piasek, nakrywamy dwiema warstwami spożywczej folii i porządnie przyciskamy, żeby zamknąć również i boczne otwory w płatkach nogi blendera (przy ich obecności). Odnotujemy folię w miejscu gdzie zakończają się płatki blender, przechodząc na zwężenie do trzonu i włączamy blender nie przewracając go. Przemielamy cukier w ciągu dwóch minut, trochę strząsając. Potem przesiewamy puder i przy konieczności powtarzamy.
Jak zrobić cukier puder wykorzystując mikser?
Większość stacjonarnych mikserów z czarą ma nasadkę nóż. Jeżeli macie taki przyrząd to z jego pomocą można z lekkością przygotować puder cukrowy z cukrowego piasku. Wystarczy zasypać do pojemności miksera i przez kilka minut pracy przyrządu otrzymać gotowy puder cukrowy, który pozostanie tylko przesiewać.
Nieważne którym sposobem przygotujecie cukier puder.Jego słodki smak można urozmaicać dodaniem wanilii, cynamonu czy innych przypraw.