Jak zrobić glazurę?

jak zrobić glazurę

Pieczywo powinno być nie tylko smacznym i aromatycznym, lecz jeszcze i przyjemnym dla oka. Właśnie dlatego istnieje glazura, która może zrobić z najprostszych tortów, keksów i bułeczek arcydzieła kulinarnej sztuki. Więcej dlatego dobra glazura zdolna nie tylko ozdobić, ale i polepszyć smak pieczywa. Którą glazurę wybrać i jak ją poprawnie robić opowiemy dziś.

Jak zrobić białkową glazurę do bab i bułeczek?

Taka glazura nie tylko zadziwiająco jest smaczna, ale i bardzo piękna. Merengą można ozdobić nawet najprostrsze pieczywo. Więc zaczniemy:

Składniki:

  • białko - 4 szt;
  • cukier - 1 szklanka;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Zbijcie białka do miękkich pików z dodaniem szczypty soli. Żeby piana wyszła potrzebnej konsystencji, białka powinny być zimne i takie, co trochę już poleżały. Przemielcie cukier do pudru. Cienkim strumieniem, nieustająco ubijać białka, wprowadzacie cukrowy puder. Ubijcie białka do mocnych świetnych pików. Pokrójcie pieczywo glazurą, kształtując jej według własnego smaku. Przez pewien czas glazura wystygnie i pieczywo już można podawać do stołu.

Jak zrobić cukrową glazurę do herbatników i pierników?

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka;
  • mleko - 2 st. łyżki.

Przygotowanie

Przemielcie cukier do drobnego pudru. Przemieszajcie puder z gorącym mlekiem do jednorodnego stanu. Lukrujcie wystygłe wyroby. Aż ona nie zastygnęła, pieczywo można ubrać cukierniczymi zasypkami. Dajcie glazurze stwardnieć.

Jak zrobić kolorową glazurę?

Żeby zrobić kolorową glazurę, należy dodać do cukrowej czy białkowej glazury spożywcze barwniki, zawczasu rozwiedzione w ciepłej wodzie. W zamian chemicznych barwników można wykorzystać soki warzyw i owoców: truskawka i malina - dla czerwonego, szpinak - dla zielonego, marchew - dla pomarańczowego, pomarańcza - dla żółtego, burak - dla fioletowego i wiśnia - dla bordowego. Nie burzcie się, warzywa nie zostawią w glazurze smaku.

Jak zrobić cytrynową glazurę do keksu?

Składniki:

  • cukrowy puder - 200 g;
  • cytrynowy sok - 2 st. łyżki;
  • gorąca woda.

Przygotowanie

Rozpuścicie cukier w gorącej wodzie do stanu płynnej śmietany. Dodajcie cytrynowy sok mieszajcie do jednorodnego połyskującego stanu.

Jak przygotować glazurę z czekolady?

jak zrobić cukrową glazurę

Składniki:

  • czekolada - 200 g;
  • woda - 2 st. łyżki;
  • miód - 2 st. łyżki.

Przygotowanie

Roztopcie czekoladę na wodnej łaźni z dodaniem wody. Zdejmijcie z ognia i dodajcie do gorącej czekolady miód - to zrobi glazurę połyskującą i pieczywo będzie wyglądało niby z drogiej ciastkarni. Pokrójcie pieczywo i postawcie do chłodnego miejsca. Przez pewien czas glazura zewnątrz stanie się twardą, lecz przy czym będzie łatwo kroić się i nie łamie się.

Jak zrobić gęstą glazurę do tortu?

Bardzo często w ciastkarniach można zobaczyć piękne torty, ozdobione figurkami z marcepanu. Sam wyrób również pokrywa się mastyką - gęstą glazurą. Opowiemy wam jak zrobić taką glazurę w domowych warunkach.

Mastyka z marcepanu

Składniki:

  • migdał - 200 g;
  • cukier - 200 g;
  • woda - 0.5 szklanki.

Przygotowanie

Oparzcie migdał wrzątkiem - tak lżej zdjąć skórkę - oczyścicie i podsuszycie w piecyku. Zostawcie migdał schnąć na 12 godzin. Cukier przemielcie do cukrowego pudru. Z połowy cukrowego pudru z dodaniem wody ugotujecie syrop. Już suchy migdał rozdrobnicie do mąki razem z pozostałością cukrowego pudru. Porcjami dodawajcie syrop, mieszając marcepan. On musi stać się elastycznym jak plastelina. Również do marcepanu można dodać spożywczych barwników dla koloru. Żeby pokryć tort wałkujcie marcepan do pokładu grubością 5-7 mm i nakryjcie tort. Wyrównajcie boki za pomocą kulinarnej szpachli. Z reszt można ulepić figurki dla ozdoby.

Mastyka z marszmello

Marszmello - cukierki co przypominają piankę owocową. One sprzedają się w działach ze słodyczami. Dla przygotowania mastyki lepiej wykorzystać cukierki białego koloru.

Składniki:

  • marszmello - 100 g;
  • woda - 2 st. łyżki;
  • jak zrobić glazurę do tortów
  • cukrowy puder - 1 szklanka.

Przygotowanie

Ulokujcie marszmello do niewielkiej pojemności, dodajcie wody i nagrzewajcie na wodnej łaźni (jeszcze można wykorzystać kuchenkę mikrofalową) - masa zwiększy się w objętości. Jeśli chcecie zafarbować mastykę, dodawajcie barwniki, kiedy cukierki już nabrzękną. Przemieszajcie do jednorodnej masy. Niewielkimi porcjami dodawajcie cukrowy puder do masy, mieszając mastykę. Wyłóżcie masę na roboczą powierzchnię, przysypaną cukrowym pudrem i wyłóżcie mastykę. Pokrywajcie tak samo jak i marcepanem.

 
Powiązane artykuły:
Pomada do tortu w domowych warunkach
Istnieje mnóstwo sposobów ozdobić domowy deser, jednak ubrawszy tort pomadą przygotowaną samodzielnie – smakołyki na pewno wyjdą oryginalnymi i niepowtarzalnymi. Opowiemy kilka prostych sposobów ozdoby tortu pomadą.
Maślany krem do ozdoby tortu
Struktura maślanego kremu pięknie trzyma formę, dzięki czemu on pięknie podejdzie do oryginalnego ozdobienia tortów. On łatwo odsadza się cukierniczym workiem, formując prawdziwe cukiernicze arcydzieła. Proponujemy kilka nieskomplikowanych sposobów jego przygotowania.
Pomada z kakao do tortu - doskonale uzupełni dowolny deser
Przygotowawszy pomadę według zaproponowanych przepisów bez kłopotu potraficie dekorować domowe smakołyki, zwłaszcza tort. Opowiemy jak szybko zrobić podobne załatwienie deseru z kakao na różnej podstawie: na wodzie, mleku czy śmietanie.
Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki
Dowolny domowy cukierniczy wyrób można kardynalnie przekształcić, polawszy pieczywo świetną słodką pomadą. Dalej są zaproponowane przepisy, które pomogą zrobić aromatne buleczki jeszcze bardziej pociągającymi i smacznymi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty