Jak zrobić marshmallow w domowych warunkach?

jak zrobić marshmallow w domowych warunkach

Jak i większość kupionych produktów, zefir marshmallow zdumiewająco różni się od tego, że można przygotować własnymi rękami w domowych warunkach. Domowe marshmallow wychodzą o wiele bardziej miękkimi, nie tak mocno ciągną się i lżej rozpuszczają się w ustach. Dokładniej o tym, jak zrobić marshmallow w domowych warunkach, opowiemy niżej.

Marshmallow w domowych warunkach

Urozmaicać swój zefir możecie dowolnymi smakami (a możecie i całkiem zatrzymać się na klasycznej wersji z wanilią), zatrzymaliśmy się na mieszance przypraw i kawy.

Składniki:

  • żelatyna – 45 g;
  • espresso – 115 ml;
  • mielony kardamon – 1 łyżka;
  • woda – 130 ml;
  • cukier – 295 g;
  • kukurydziany syrop – 235 ml;
  • cukrowy puder.

Przygotowanie

Przed tym, jak zrobić marshmallow w domu, zimną kawę przelejcie do miski, w której planujecie mieszać wszystkie składniki. Nad kawą wysypcie żelatynę i dodajcie kardamon. Zostawcie żelatynowe granule napęcznieć na 15 minut, a w ten czas ugotujcie syrop.

Dla syropu do patelni wsypują cukier i zalewają go kukurydzianym syropem z wodą, potem stawiają na ogień i czekają, aż mieszanka dosięgnie temperatury do 115 stopni.

Włączcie mikser i zacznijcie stopniowo wlewać syrop do żelatyny. Dodawszy cały syrop, wystawcie szybkość na maksimum i zbijajcie wszystko w przybliżeniu w ciągu 12-15 minut. Gotową mieszankę dla marshmallow rozprowadźcie w dowolnej tłuści formie i zostawcie na 4 godziny. Potem powietrzny zefir marshmallow tłumaczą na hojnie posypany cukrowym pudrem stół i kroją ostrym nożem, zawczasu przetarłszy ostatni umaczaną w oleju serwetką.

Jak zrobić zefir marshmallow z czekoladą w domowych warunkach?

Piure z ulubionych owoców czy jagód, albo czekolada, mogą stać się idealnym dopełnieniem do domowego powietrznego zefiru. Rozstrzygnęliśmy zatrzymać się na czekoladowej wersji, przygotowanej z dodaniem proszku kakao.

Składniki:

  • żelatyna – 20 g;
  • woda – 235 ml;
  • cukier – 235 g;
  • kakao – 55 g;
  • kukurydziany syrop – 235 ml;
  • cukrowy puder.
  • jak zrobić zefir marshmallow z czekoladą

Przygotowanie

Żelatynę zalejcie połową wody i zostawcie nabrzękać. Drugą połowę wody zmieszajcie z cukrem i kukurydzianym syropem. Ingredienty ugotujecie razem do konsystencji syropu z temperaturą 120 stopni. Zacznijcie wlewać gorący syrop do rozczynu żelatyny, intensywnie i szybko ubijając ingredienty. W finale dodajcie kakao i jeszcze raz zbijcie. W sumie zbijanie zajmie w przybliżeniu 15 minut. Potem rozprowadźcie masę marshmallow w naoliwionej formie i dajcie jej zastygnąć. Gotowe marshmallow domowego przygotowania pokrójcie i obtoczcie kawałeczki w cukrowym pudrze.

 
Powiązane artykuły:
Jak gotować mleko skondensowane w domowych warunkach?
Przepisy z tego artykułu zdolne są podbić każdego łakomczucha. Dalej opiszemy główne przepisy przygotowania domowego mleka skondensowanego i opowiemy jak domagać się pożądanego wyniku za pomocą różnej kuchennej techniki.
Co można przygotować na śniadanie?
Czasami idee dla przygotowania śniadania przepadają i żeby rankiem nie wymyślać co przygotować smacznego – skorzystajcie z naszych przepisów. Dalej opowiemy jak urozmaicać poranny stół nowymi potrawami.
Postny lecz smaczny i odżywczy jadłospis na każdy dzień
Dotrzymując się reguł żywienia wiele osób zderza się z problemem przygotowania prawidłowych potraw. Żeby bezbłędnie i rozmaicie skorygować swoją rację proponujemy wzorowy jadłospis na postny tydzień.
Co przygotować na śniadanie szybko?
Jeśli wam sprzykrzyło się w pośpiechu jeść na śniadanie bystrą kanapkę i filiżankę kawy, spróbujcie urozmaicać poranek przygotowawszy bardzo smaczne potrawy, skorzystawszy z naszych ciekawych idei.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty