Jak zrobić mleczny cocktail?

Z mnóstwa domowych słodyczy mleczne mieszane napoje znajdują się na szczególnym miejscu u wielu gospodyń. Jest kilka sekretów, jak poprawnie zrobić mleczny cocktail w blenderze.
Sekret 1. Najważniejsza składowa cocktailu – to lody. To powinni być lody mleczne i koniecznie pótłuste. A oto z ilością ich ważne nie przeholować, ich musi być nie więcej niż mleka.
Sekret 2. Po to, żeby urozmaicać smak cocktailu wykorzystują różnych napełniań. To może być kakao, banan, czy jakikolwiek syrop. Lecz nie wszystkie syropy jednoczą się z mlecznym smakiem, na przykład miętowy, pomarańczowy, czy blue kiurosao. Natomiast można eksperymentować z owocami: mango, truskawka i tak dalej. Lecz ważne dotrzymywać się proporcji. Na 250 ml, nie więcej 50 gram owoców.
Sekret 3. Mleko powinno być niezbyt tłuste, natomiast bardzo zimnym, prawie zamrożonym. Inaczej od ciepłego mleka roztają lody i cocktail będzie płynny.
A teraz kilku przepisów, jak zrobić mleczny cocktail w domu z lodami i bez nich.
Waniliowy mleczny cocktailSkładniki:
- mleko – 200 ml;
- lody waniliowe – 150 g.
Przygotowanie
Lody umieszczamy do czary blendera, z lekka tłumaczymy. Jeśli macie duże opakowywanie lodów to po to, żeby lżej było nabierać, łyżkę pogrążcie do gorącej wody, a potem już do lodów. Dodajemy mleko i zbijamy w ciągu 2 minut. Przelewamy do szklanki, można ubrać orzechowym okruchem, czy tartą czekoladą.
Jak zrobić mleczny cocktail z bananem?
Składniki:
- serek waniliowy – 100 g;
- banan – 200 g;
- mleko – 200 g.
Przygotowanie
Banan oczyszczamy, łamiemy i umieszczamy do czary blendera, dodajemy serek i zalewamy mlekiem. Zbijamy najpierw na malutkich obrotach, żeby rozdrobnić i zmieszać wszystkie składniki. A po tym na największych obrotach zbijamy do gęstej piany.
Mleczny cocktail bez lodówCzasami chce się posmakować czymś smaczniutkim, lecz nie zawsze w domy są smaczniuszki, a sklepy mogą być już zamknięte. Lecz na pewno w lodówce każdego znajdą się takie składniki jak mleko i konfitura, a oto lodów może i nie pozostać. Toż teraz opowiemy, jak z tych prostych produktów zrobić mleczny cocktail bez lodów.
Składniki:
- mleko – 300 ml;
- syrop owocowy (czy konfitura) – 3 st. łyżki.
Przygotowanie
Mleko zalewamy do jakiegokolwiek szerokiego naczynia i stawiamy do zamrażalnika na 40 minut. Nie dziwcie się, jeśli zmarznie nie całe mleko, część jego pozostanie płynną – to rzecz normalna. Zmarznięte lody zakładamy do blendera, dodajemy syrop tego smaku, który lubicie. Zbijamy w ciągu trzech minut. W zamian blendera można wykorzystać mikser. Kawałeczki lodu przy zbijaniu będą mieszały się z płynną składową cocktailu i zrobią jego gęstym.
Powietrzny mleczny cocktailPrzepisów mlecznych cocktaili jest bardzo dużo, lecz wszystkie one w zasadzie różnią się według smaku: truskawkowy, czekoladowy i tak dalej, a czasami chce się czegoś czarująco smacznego i niezwykłego. W tym przepisie opowiemy o tym, jak zrobić gęsty i powietrzny mleczny cocktail tak, żeby on był niepodobny do żadnego innego!
Składniki:
- śmietanka 33% (roślinna dla zbijania) – 70 ml;
- lody – 200 g;
- mleko – 200 ml;
- bita śmietana w balonie dla ozdoby.

Przygotowanie
Lody powinny być takie, co już roztapiają się (ponieważ wtedy nie będzie potrzebnej gęstości), ale i nieprzemrożonym (inaczej ono pozostanie ziarenkami i nie przekształci się na jednorodną masę), w ideale ono powinno być z lekka rozmiękczone. Tłumaczymy mrożone, zalewamy mlekiem, dodajemy zlania dla zbijania i zbijamy wszystko blenderem, czy mikserem nie mniej niż 1,5 minuty. Jeśli wszystko zrobicie poprawnie i dotrzymujecie się proporcji, cocktail wyjdzie gęstym i powietrznym.