Jak zrobić napój żurawinowy?

napój  żurawinowy

Żurawina - jedna z głównych zimowych jagód. Ogólną miłość zawdzięcza nie tylko dzięki swojemu nasyconemu kolorowi, takiemu stosownemu dla noworocznych świąt, ale i dzięki korzyści, które zachowują w sobie te malutkie rubinowe jagody. Przepiękny sposób ogrzania się i wzmocnienia odporności - przygotować żurawinowy napój według jednego z naszych przepisów.

Napój żurawinowy - przepis do gotowania w szybkowarze

Rozpocząć swoją znajomość bezalkoholowych żurawinowych napojów, rekomendujemy od tej aromatycznej herbaty. Do niego potrzebne są nie same jagody, a tylko sok z nich, który można zrobić własnoręcznie czy kupić już gotowy.

Składniki:

  • herbata- 2 szt.;
  • wrzątek - 240 ml;
  • żurawinowy sok - 1,9 l;
  • cukier puder - 35 g;
  • cytryna - 1 szt.;
  • laski cynamonu - 3 szt.;
  • mielony goździk - 1/2 łyżki.

Przygotowanie

Ustawcie system "Podgrzewanie" na urządzeniu, wlejcie do czary wrzątek i rzućcie parę herbacianych torebek. Jak tylko herbata zaparzy się, dodajcie żurawinowy sok, cukier, krążki cytryny i przyprawy. Zostawcie napój nagrzewać się około 2-3 godzin.

Jeśli w waszym gospodarstwie nie ma szybkowaru, to doprowadźcie żurawinową herbatę do wrzenia, ale nie gotujcie. Nakryjcie pokrywką, zdejmijcie z ognia i zostawcie w cieple na parę godzin. Przed użytkiem powtórnie podgrzejcie.

Napój żurawinowy z imbirem

Składniki:

  • laski cynamonu - 5 szt.;
  • jabłka - 3 szt.;
  • pomarańcze - 2 szt.;
  • korzeń imbiru - 2 cm kawałeczek;
  • czerwone wino - 750 ml;
  • jabłkowy sok - 230 ml;
  • żurawinowy sok - 420 ml;
  • burbon - 115 ml;
  • sok 1 cytryny.

Przygotowanie

Połączycie oba rodzaje soku z czerwonym winem i postawcie na ogniu. Kiedy mieszanka zacznie dochodzić do wrzenia, wkładajcie krążki pomarańczy i jabłka, dodajcie laski cynamonu, cytrynowy sok i imbir. Zmniejszcie ogień do minimalnego i lekko gotujcie pod przykrywką przez 15 minut. Przed podawaniem wlejcie burbon.

Napój żurawinowy z alkoholem

Składniki do syropu:

napój  żurawinowy z alkocholem
  • cukier - 135 g;
  • woda - 230 ml;
  • żurawina - 1 st.;
  • gałęzie rozmarynu - 2 szt.
  • Składniki do cocktailu:

  • syrop - 3/4 st.;
  • szampan - 1 butelka;
  • rozmaryn - 6 gałęzi.

Przygotowanie

Na patelni połączycie razem wszystkie składniki do syropu. Postawcie naczynie na średni ogień i czekajcie aż cukrowe kryształy rozpuszczą się, a jagody popękają. Zdejmijcie syrop z ognia, włóżcie do niego gałęzie rozmarynu i zostawcie na 5 minut, potem przecedźcie. Nalejcie syrop na dno kielicha, z góry ostrożnie dodajcie szampan i dekorujcie cocktail rozmarynem.

 
Powiązane artykuły:
Kompot z wiśni – sprawdzone przepisy
Żeby napić się w upalne letnie dni, ugotujecie kompot z wiśni. Ta jagoda odda swój kwasek i w wyniku wyjdzie bardzo prosty, tonizujący napój. A jeśli do składu dodać miód, miętę czy bazylię, wyjdzie bardzo niezwykły wytworny smak.
Żurawinowy sok wyciśnięty z jagód – sprawdzone przepisy
Wśród mnóstwa przepisów pożytecznych witaminowych napojów, najpopularniejszy jest żurawinowy sok wyciśnięty z jagód i zwyczajnie lepiej ugotować go samodzielnie. Proponujemy kilka sposobów jego przygotowania i sposobów jak można delikatnie uzupełnić smak.
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
W markecie dosyć rzadko można zobaczyć mandarynkowy sok i to nie nieszczęście, przecież jego można bez trudności zrobić samodzielnie! Główne, że produkt przygotowany w domu wyjdzie bardzo pożytecznym.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty