Jak zrobić napój żurawinowy?

Żurawina - jedna z głównych zimowych jagód. Ogólną miłość zawdzięcza nie tylko dzięki swojemu nasyconemu kolorowi, takiemu stosownemu dla noworocznych świąt, ale i dzięki korzyści, które zachowują w sobie te malutkie rubinowe jagody. Przepiękny sposób ogrzania się i wzmocnienia odporności - przygotować żurawinowy napój według jednego z naszych przepisów.
Napój żurawinowy - przepis do gotowania w szybkowarze
Rozpocząć swoją znajomość bezalkoholowych żurawinowych napojów, rekomendujemy od tej aromatycznej herbaty. Do niego potrzebne są nie same jagody, a tylko sok z nich, który można zrobić własnoręcznie czy kupić już gotowy.
Składniki:
- herbata- 2 szt.;
- wrzątek - 240 ml;
- żurawinowy sok - 1,9 l;
- cukier puder - 35 g;
- cytryna - 1 szt.;
- laski cynamonu - 3 szt.;
- mielony goździk - 1/2 łyżki.
Przygotowanie
Ustawcie system "Podgrzewanie" na urządzeniu, wlejcie do czary wrzątek i rzućcie parę herbacianych torebek. Jak tylko herbata zaparzy się, dodajcie żurawinowy sok, cukier, krążki cytryny i przyprawy. Zostawcie napój nagrzewać się około 2-3 godzin.
Jeśli w waszym gospodarstwie nie ma szybkowaru, to doprowadźcie żurawinową herbatę do wrzenia, ale nie gotujcie. Nakryjcie pokrywką, zdejmijcie z ognia i zostawcie w cieple na parę godzin. Przed użytkiem powtórnie podgrzejcie.
Napój żurawinowy z imbirem
Składniki:
- laski cynamonu - 5 szt.;
- jabłka - 3 szt.;
- pomarańcze - 2 szt.;
- korzeń imbiru - 2 cm kawałeczek;
- czerwone wino - 750 ml;
- jabłkowy sok - 230 ml;
- żurawinowy sok - 420 ml;
- burbon - 115 ml;
- sok 1 cytryny.
Przygotowanie
Połączycie oba rodzaje soku z czerwonym winem i postawcie na ogniu. Kiedy mieszanka zacznie dochodzić do wrzenia, wkładajcie krążki pomarańczy i jabłka, dodajcie laski cynamonu, cytrynowy sok i imbir. Zmniejszcie ogień do minimalnego i lekko gotujcie pod przykrywką przez 15 minut. Przed podawaniem wlejcie burbon.
Napój żurawinowy z alkoholem
Składniki do syropu:

- cukier - 135 g;
- woda - 230 ml;
- żurawina - 1 st.;
- gałęzie rozmarynu - 2 szt.
- syrop - 3/4 st.;
- szampan - 1 butelka;
- rozmaryn - 6 gałęzi.
Składniki do cocktailu:
Przygotowanie
Na patelni połączycie razem wszystkie składniki do syropu. Postawcie naczynie na średni ogień i czekajcie aż cukrowe kryształy rozpuszczą się, a jagody popękają. Zdejmijcie syrop z ognia, włóżcie do niego gałęzie rozmarynu i zostawcie na 5 minut, potem przecedźcie. Nalejcie syrop na dno kielicha, z góry ostrożnie dodajcie szampan i dekorujcie cocktail rozmarynem.