Jak zrobić słodkie lizaki z cukru w formach?

jak zrobić słodkie lizaki z cukru w formach

Zazwyczaj wszyscy w przybliżeniu wyobrażają sobie jak zrobić lizaki z cukru w domu: zdaje się, nie ma nic skomplikowanego w tym, żeby roztopić cukier w rondlu! Lecz w przygotowaniu domowych lizaków są niewielkie, lecz bardzo ważne sekrety. One potrafią pozbawić was od "przylepiania" się syropu cukrowego do naczynia, przypalania i krystalizacji cukru. Rozpatrzmy dokładniej, jak czynić lizaki z cukru domu.

Przepis kogutów z cukru na kiju

Składniki:

  • cukier kryształ – 1 szklanka;
  • woda – 1/3 szklanka;
  • ocet – ½ łyżki.

Przygotowanie

Nasypujemy cukier do niewielkiego rondelka, wlewamy tam wodę i ocet i stawiamy na mały ogień. Czekamy kiedy cukier w całości rozpuści się i stale mieszamy, żeby on nie przypalił się. Gotować należy do przejrzystości i złocistego koloru, ale i ważne nie strawić. Im ciemniejszy będzie karmel, tym bardziej jaskrawy będzie odczuwał się gorycz i palony posmak.

Dodajemy ocet (można jabłkowy lub winny), a dla aromatyzacji można kapnąć trochę esencji. Formy zawczasu smarujemy olejem roślinnym, zalewamy tam syrop i wtykamy drewniane kije (można wykorzystać wykałaczk, czy szpady dla szaszłyków). Jak tylko karmel zastygnie domowe lizaki z cukru są gotowe!

W końcu przygotowania nie zapomnijcie zalać naczynie wodą, inaczej zdarzy się zużyć dużo czasu, żeby pozbyć się od zastygłego karmelu.

Owocowe słodkie lizaki z cukru

Składniki:

  • cukier – 2 szklanki;
  • sok owocowy;
  • ocet – 1 łyżka.

Przygotowanie

Stawiamy rondel na mały ogień, nasypujemy tam cukier, wlewamy ocet i sok. Soku trzeba tyle, żeby on zmoczył i pokrył cały cukier. Nieźle jeśli nie obliczyliście i nalaliście niedużo więcej soku, czym to koniecznie jest potrzebne. To zaważy tylko na pewien czas przygotowania, zbędna woda wykipi, a smak i aromat pozostaną w karmelu.

Nagrzewamy cukier do ciekłej postaci. Kiedy cukier w całości będzie roztajały, gotujemy go na małym ogniu. Karmel jest gotowy jak tylko kropla nagle zastygnie przy trafieniu do wody.

Wylewamy ją do form zawczasu naoliwionych olejem i wstawiamy kije.

Lecz można przejawić trochę fantazji i ucieszyć dzieciaki oryginalnymi figurkami. Dlatego szerokie i płaskie naczynie (na przykład odwrócone przepis kogutów z cukru na kijudeko) smarujemy gęsto olejem i za pomocą łyżki wylewamy figurkę: gwiazdka, kwiatek, słonko, etc. W centrum figurki kładziemy kija i jeszcze raz pokrywamy karmelem. Jak tylko utwór dobrze ochłonął, akuratnie za pomocą cienkiego noża zdejmujemy jego z deka.

Oto i poznaliście, jak czynić koguty z cukru w formach, a także jak zrobić owocowe i figurowe koguty z cukru wykorzystawszy minimalną ilość czasu i zapasów z kuchni. Teraz można zdziwić jak dzieci tak i dorosłych, przecież oni też lubią lizaki na kiju. Nadal porządnie kurując, nauczycie się przygotowywać domowe koguty i inne niezwykłe figurki.

 
Powiązane artykuły:
Koguty z cukru w domowych warunkach
Wszyscy lubią przeróżne słodycze, zwłaszcza domowe. Na pewno u wielu w zasiekach znajdą się konieczne formy pod postacią kogutów, toż proponujemy ucieszyć dzieci i zrobić dla nich dziwne lizaki na kijach.
Pudding – przepis  bezsprzecznego i  korzystnego deseru
Pudding - to świetna potrawa, którą można zrobić samodzielnie. Przecież przygotować jego prosto, wykorzystując tylko dostępne ingredienty. Opowiemy zauważalne i oryginalne przepisy tych świetnych smakołyków.
Lizaki z cukru w domowych warunkach
Ucieszyć bobasów domowymi smakołykami - nieprawdopodobnie prosto. Wspomnijmy przepisy lizaków z cukru, które przedtem lubiły wszystkie dzieci. Dalej opiszemy proces przygotowania tych cukierków i opowiemy nowe sposoby.
Imbirowe pierniki z glazurą – przepis
W niektórych krajach tradycyjnymi smakołykami do świąt są imbirowe pierniki, aczkolwiek w naszych krajach one są bardzo popularne. Proponujemy ucieszyć maluchy takim słodkim pieczywem dekorując je glazurą.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty