Jaka część wieprzowiny jest najlepsza na szaszłyk?

jaka część wieprzowiny jest najlepsza na szaszłyk

Udanym piknik będzie tylko ze świetnie smacznym szaszłykiem. Toż na organizatora polega niemała odpowiedzialność w części wyboru mięsa, jego marynowania i przygotowania.

Wszystkim jest wiadomo, że mięso na przygotowanie szaszłyku powinno być konieczne świeżym i w żadnym wypadku niemrożonym. A oto jaką część świńskiej tuszy wybrać, żeby szaszłyk wyszedł miękkim, soczystym i smacznym? O tym, jakie mięso na szaszłyk poprawnie zamarynować opowiemy niżej.

Z jakiej części wieprzowiny lepiej robić szaszłyk?

Dowolny specjalista od sprawy szaszłyków jednoznacznie odpowie, że dla przygotowania szaszłyku najlepsze mięso z wieprzowiny – to świńska szyja. Właśnie z niej można otrzymać najbardziej delikatny, soczysty i miękki szaszłyk, przygotowany na ognisku. Mięso z tej części świńskiej tuszy ma mnóstwo tłuszczowych warstw, co i sprzyja otrzymaniu idealnego wyniku. Poza tym, mięsne włókna karkówki są zawsze delikatniejsze i miększe, aniżeli powiemy w części łopatki czy części tylnej.

Czasami zdarza się tak, że kupić karkówkę na szaszłyk nie jest możliwym wskutek jej nieobecności w potrzebnej chwili w sprzedaży. Co robić w takim wypadku? Czyżby wypierać się zaplanowanego wyjazdu na przyrodę? Czy jednak można kupić inną część świńskiej tuszy i przygotować szaszłyk z niej?

Naprawdę oprócz świńskiej szyi na szaszłyk można kupić i mięso z części łopatki. Ono również z reguły, zawiera dosyć tłuszczowych warstw. Lecz w odróżnieniu od karkówki łopatka jest zawsze bardziej szorstka i wymaga trwalszego przygotowania. To można skorygować agresywną marynatą, co dobrze rozmiękcza mięsne włókna. Takie są korzenne mieszanki na podstawie kefiru, wody mineralnej gazowanej, w których rekomendują marynować mięso w ciągu doby. Dla szybkiego efektu można skorzystać się marynatą na podstawie kiwi, miąższ którego dodają do mięsa za kilka godzin przed dopalaniem się szaszłyku. Sok tego tropikalnego owocu stworzy cudy i zrobi mięso nieprawdopodobnie miękkim. Lecz w tym wypadku nie rekomenduje się wytrzymywać szaszłyk w takiej marynacie dłużej za dwie godziny, inaczej mięso można po prostu zepsuć.

Niektóre również wykorzystują na szaszłyk świński wycinek. Takie mięso również jak i szyja jest miękkie i delikatne, lecz jego struktura po przygotowaniu jest o wiele sucha i domagać się jej większej soczystości, aniżeli u karkówki, nie uda się nawet pierwszorzędną marynatą. Jednak u szaszłyku z wycinku również są swoi miłośnicy. Wśród ich są ci, kto poważa więcej postne, nietłuste potrawy, przecież tłuszczowe warstwy w takim mięsie to duża rzadkość.

Z mięsem wyznaczyły się i teraz znacie, którą część wieprzowiny lepiej brać na szaszłyk. Pozostało tylko zamarynować jego przed dopalaniem się za kilka godzin. Dalej proponujemy wariant standardowego zestawu przypraw i traw na marynowanie szaszłyku. Zauważymy, że taka marynata podejdzie więcej dla karkówki, ponieważ skierowana większą miarą na nadanie mięsu smaku, a nie na jego rozmiękanie.

Jak lepiej zamarynować szaszłyk z wieprzowiny?

Składniki:

Rozliczenie na 3,5 kg karkówki:

  • cebula średniego rozmiaru – 5 szt.;
  • olej słonecznikowy bez aromatu – 85 ml;
  • ziarenka grochu czarnego pieprzu – 17 szt.;
  • ziarenka grochu kolendry – 17 szt.;
  • bazylia suszona – 0,5 łyżki;
  • tymianek suszony – 1 szczypta;
  • mielona czerwona papryka – 1 łyżka;
  • listy bobkowe – 2 szt.;
  • duża sól – 40 g czy według smaku.

Przygotowanie

Przystępując do marynowania szaszłyku, świńską szyję spłukujemy zimną wodą, obsuszamy i kroimy na kawałki średniego rozmiaru. Zawieramy mięso do miski, solimy i mieszamy rzetelnie. Teraz rozcieramy ziarenka grochu pieprzu i kolendry w moździerzu i przyprawiamy otrzymaną miazgą mięso. Dodajemy suszoną bazylię i tymianek, rzucamy mieloną paprykę i bobkowe liście, dodajemy olej słonecznikowy i mieszamy. Na koniec etapu oczyszczamy cebulę, kroimy kawałkami, rozbieramy ich na kółka i mieszamy z mięsem.

 
Powiązane artykuły:
Jak wyróżnić naturalny miód?
Często wiele osób stawiają bardzo ważne pytanie - jak wybrać jakościowy produkt przy kupnie miodu, jak jego wyróżnić od sztucznego i czy rozcieńczał jego pasiecznik niezupełnie pożytecznymi dokładkami?
Jak sprawdzić miód?
Często w celach otrzymania większego dochodu niesumienni pszczelarze sprzedają całkiem niejakościowy miód. Żeby nie trafić się na ich chytrość, dalej opowiemy jak wyróżnić naturalny produkt od podrabiania i sprawdzić jego jakość samodzielnie.
Co przygotować z truskawki?
Czasem pojawiają się prawidłowe pytania o wykorzystaniu urodzaju truskawki. Dalej podpowiemy, jak zrobić niezrównany dżem z truskawki. Również opiszemy przepisy smacznych pierogów i placka z tą jagodą i opowiemy, jak zrobić truskawkę w czekoladzie.
Rodzaje serów, podział i wartości odżywcze
Wśród asortymentu serów czasami trudno wybrać potrzebny produkt, zwłaszcza jeśli wiedzy o tym brakuje. W tym materiale dokładnie opiszemy, jak niedoświadczonemu amatorowi wyróżniać główne rodzaje serów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty