Jaka patelnia jest lepsza – żeliwna czy teflonowa?
Dla nikogo nie jest tajemnicą, że właśnie w kuchni kobieta spędza sporo swego życia. Dawno też zauważono, że poprawnie dobrane przedmioty kuchenne, mogą przekształcić gotowanie w kuchni w prawdziwą przyjemność. Dzisiejszą rozmowę poświęcimy temu, jaką lepiej wybrać patelnię.
Jak wybrać patelnię?Otóż postanowiłaś – ruszasz po nową patelnią. Na co należy zwrócić uwagę? W pierwszej kolejności na:
- Rozmiar. Obowiązkowo musisz mieć kilka (najlepiej – pięć) patelni o różnych rozmiarach. Średnica i rozmiar zależą nie tylko od upodobań gospodyni, ale również od typu kuchenki. Na przykład podczas gotowania na kuchence elektrycznej, średnica patelni powinna odpowiadać średnicy palnika, natomiast jeśli chodzi o kuchenkę gazową, te czynniki nie mają szczególnego znaczenia.
- Materiał. Dziś w sklepie można zobaczyć nie tylko klasyczne patelnie żeliwne, aluminiowe, ze stali nierdzewiejącej, ale również ultra modne z pokryciem, od którego produkt się nie przypala: teflonowe, ceramiczne, tytanowe. Różnią się nie tylko pod względem ceny, ale również charakterystyk smażenia. O rodzaju pokrycia porozmawiamy więc bardziej szczegółowo.
Jaka patelnia jest lepsza do smażenia?
Nie ma lepszego materiału dla patelni niż tradycyjne żeliwo. Patelnie żeliwne są liderami jeśli chodzi o cenę\jakość. Chociaż patelnia żeliwna nie wygląda współcześnie, ale właśnie na niej można ugotować najsmaczniejsze dania. Tak się odbywa dzięki temu, że żeliwo nagrzewa się równomiernie i długo zachowuje ciepło. Jeśli chodzi o dbanie, to patelnia żeliwna nie wymaga czegoś specjalnego, jedynie o czym należy pamiętać – przed pierwszym wykorzystaniem musisz ją dobrze nagrzać. W tym celu dokładnie umytą patelnię smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 godziny, powinna być przewrócona dnem do góry. Dobre również są patelnie ze stali nierdzewnej, ponieważ nie utleniają się, więc nie psują smaku pokarmu. Natomiast patelnie aluminiowe są dosyć kapryśne i wymagają kupienia specjalnych łopatek. Największa zaleta takich patelni – ich waga.
Patelnie, które mają pokrycie, dzięki któremu pokarm się nie przypala, nie wymagają podczas gotowania dodawania tłuszczy, natomiast mają szereg wad. Po pierwsze, są dosyć drogie. Po drugie, bezpieczeństwo pokrycia dla zdrowia jest dosyć wątpliwe. Po trzecie, są bardzo kapryśnie jeśli chodzi o dbanie: nie lubią nagłych zmian temperatury, draśnięć, agresywnych środków do czyszczenia.