Jaką zupę przygotować na obiad?

jaką zupę przygotować na obiad

Bardzo często gospodyni, zwłaszcza początkujące, są zdekoncentrowane pytaniem wyboru przepisu pierwszej potrawy dla przygotowania go do obiadu. Rzeczywiście, odmian podobnych dań i ich przepisów istnieje na tyle dużo, że zrobić wybór na korzyść jednego z nich jest dosyć skomplikowane. Dziś opowiemy jaką zupę można przygotować na obiad z kury, czy wieprzowiny i zaproponujemy bazowe przepisy, które można wykorzystać jak podstawę do skomplikowanych kulinarnych kompozycji.

Jaką zupę ugotować na obiad z kury?

Składniki:

  • kurze mięso – 460 g;
  • olej słonecznikowy, czy oliwny bez aromatu – 45 ml;
  • ziemniak – 360 g;
  • marchew – 85 g;
  • cebula – 105 g;
  • filtrowana woda – 2,1 l;
  • pieprz (ziarenka grochu) goździkowy – 2-3 szt.;
  • list lauru średniego rozmiaru – 1 szt.;
  • kamienna sól i pieprz – według smaku;
  • koper i pietruszka (natka) – według smaku.

Przygotowanie

Niewątpliwie lepszym wariantem dla przygotowania zupy będzie drób. Lecz jeśli wybrać takiej możliwości nie macie, to będzie dobra i sklepowa kura. Ją zawczasu należy opalić nad ogniem, potem umyć, rozkroić na porcje i odprawić gotować się, zalawszy filtrowaną wodą. Czas gotowania bulionu zależy akurat od pochodzenia ptaka. Domowe mięso będzie gotowało się dłużej, a przemysłowe szybciej. Czas jego przygotowania może wahać się od trzydziestu minut do kilku godzin.

Niektóre gospodynie preferują zlewać pierwszą wodę po gotowaniu się, jeśli gotuje się bulion z kury sklepowej. Sens w tym jest – można maksymalnie pozbyć się od szkodliwych składowych, obecnych w przemysłowym mięsie. Lecz smak od tego stanie się mniej wyrażonym i nie taki nasycony. Nie zapominamy okresowo zdejmować z powierzchni bulionu pianę.

Kiedy gotuje się ptak, przygotowujemy warzywa do zupy. Oczyszczamy i szatkujemy kostkami cebulę, a także kroimy słomką, kostkami, czy pół-kubkami marchew. Ziemniaki pozbawiamy od skórki i rozdrabniamy laskami, czy kostkami pożądanego rozmiaru.

Cebulę i marchew przed dodaniem do bulionu lepiej posmażyć na oleju słonecznikowym, czy oliwnym. Tak danie wyjdzie jeszcze bardziej smaczne i aromatyczne. Lecz jeśli zupka jest potrzebna dietetyczna, to etap dopalania się trzeba opuścić.

Po gotowości kury wyciągamy ją z rondla, oddzielamy miąższ od kości, kroimy, czy rozbieramy na włókna. Znów dajemy bulionowi zakipieć, odprawiamy do niego ziemniaki i podsmażoną czy świeżą cebulę i marchew, i gotujemy do gotowości wszystkich warzyw. Za dziesięć minut do końca przygotowania smacznej kurzej zupy na obiad rzucamy do niej kurze mięso, laur, ziarenka pieprzu i solimy danie. Grysik, łazanki, warzywa, czy inne komponenty dodajemy, orientując się na trwanie ich gotowania.

Świeżą natkę dodajemy do zupy na talerz przy przedstawieniu, czy na minutę do zakończenia przygotowania.

Jaką ugotować zupę na obiad z wieprzowiny?

Składniki:

  • wieprzowina – 460 g;
  • masło śmietankowe – 55 g;
  • ziemniak – 360 g;
  • marchew – 85 g;
  • cebula – 105 g;
  • warzywny miks na wybór – według smaku;
  • filtrowana woda – 2,1 l;
  • pieprz (ziarenka grochu) goździkowy – 2-3 szt.;
  • list lauru średniego rozmiaru – 1 szt.;
  • kamienna sól i pieprz – według smaku;
  • koper i pietruszka (natka) – według smaku.

Przygotowanie

Żeby zupka wyszła smaczną, lepiej wziąć wieprzowinę z kostką. Przed początkiem gotowania mięso spłukujemy, zalewamy w rondlu wodą i stawiamy na fajerkę płyty. Kawał mięsa można zostawić jednym kawałkiem albo rozkroić od razu na kawałeczki. Dajemy zawartości zakipieć, cały czas sprzątając z powierzchni bulionu pianę. Gotuje się wieprzowina średnio blisko półtorej godziny, lecz lepiej gotowość sprawdzać widełkami czy nożem, przekłuwszy produkt i oceniwszy jego miękkość.

Jeśli mięso gotowało się całym dzwonkiem, to również jak i w razie z kury, rozbieramy go na włókna, czy kroimy nożem, zawczasu pozbawiwszy od kości. Dodajemy do zupki oczyszczone i pokrojone kostkami, czy laskami ziemniaki. Cebulę i marchew smażymy na maśle i zakładamy do bulionu przez dziesięć minut po ziemniaku razem z warzywnym miksem. W jakości ostatniego można wziąć zamrażanie z pieprzu i kabaczka, a także wykorzystać dowolne drugie warzywa, na przykład kalafior, czy brokuł.

 
Powiązane artykuły:
Co przygotować na kolację szybko i prosto?
Maksymalnie skrócić czas pobytu na kuchni pomogą nasze ciekawe idee dla domowej kolacji. Dalej są opisane dostępne i zrozumiałe przepisy smacznych potraw, które przygotowują się szybko. W wyniku wychodzą dziwne poczęstunki na dowolny smak.
Najbardziej popularne rodzaje zup
Bez zupy nie wolno przedstawić żadnego kulinarnego jadłospisu. Przecież pierwsze potrawy powinny być obecne w racji człowieka. Zorientować się w różnych rodzajach podobnego dania powołany ten artykuł, w którym dokładnie opisano, które potrawy mogą być.
Co można szybko przygotować na kolację?
Po kolejnym dniu w pracy często nie chcecie tracić siły na przygotowanie kolacji, nie rzadko kupujemy półfabrykaty, czy tracimy się na stół na zewnątrz domu. Dzięki przepisom opisanym dalej, częściej potraficie smacznie jeść kolację w domu.
Co przygotować z prawdziwków na kolację?
Jeśli poszczęściło się mieć garść prawdziwków, koniecznie skorzystajcie się możliwością ucieszyć rodzinę świetną kolacją. Dalej są zaproponowane idee ciekawych aromatycznych potraw, które podejdą do wieczorowego stołu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty