Jakie wino najlepsze do grzańca?
Obszary internetu są pełne mnóstwa wariantów przygotowania grzanego wina,czyli grzańca, które różnią się z reguły zestawem przypraw i dodatkowych owocowych komponentów.Lecz nieodmienną podstawą każdego z nich zawsze jest wino. Mimo to, że ten napój ma szeroki asortyment, mało kto z autorów przepisów zatrzymuje się na rekomendacjach do prawidłowego wyboru wina do grzańca. Przecież to jest bardzo ważny moment w przygotowaniu tego oszałamiającego napoju i lekceważyć niektórymi prostymi regułami przy wyborze go nie można.
Lepsze wino do grzanego wina
Toteż jakie wino najlepiej pasuje do grzańca: suche czy półsłodkie, czerwone czy białe, wytrzymane czy młode? O tym wszystkim dziś opowiemy niżej w naszym materiale.
Dla grzanego wina można pomyślnie wykorzystać jak czerwone tak i białe wino. Wszystko zależy od sytuacji, waszych smakowych przewag i zazwyczaj receptury. Lepiej jeśli to będzie młode wino wytrawne czy półsuche, w ostateczności półsłodkie bardzo dobrej jakości. Deserowe i słodkie wina dla przygotowania grzanego wina absolutnie nie wykorzystywać. Nawet przy dostatecznej ilości przypraw napój będzie oddawał alkoholem i jego smak będzie daleki od tego, którym powinno być prawdziwe grzane wino.
Teraz wiecie, które wino najbardziej pasuje do grzanego wina, więc pozostało tylko przygotować ten oszałamiający napój, korzystając z przepisów zaproponowanych niżej.
Klasyczny przepis grzanego wina z czerwonego wina
Składniki:
- czerwone wino - 750 ml;
- woda oczyszczona - 75 ml;
- jabłka czy pomarańcze - 100 g;
- pąki goździka - 4-5 szt.;
- mielona gałka muszkatołowa - szczypta;
- mielony imbir - 5-10 g;
- cynamon - 1 laska;
- miód kwiatowy albo cukier - 30 g lub według smaku.
Przygotowanie
Oczyszczoną wodę umieszczamy na ogień, rzucamy pąki goździka, laskę cynamonu, mieloną gałkę muszkatołową i imbir, nagrzewamy masę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykrywką dziesięć minut. Potem przepuszczamy wywar przez drobne sitko, mieszamy z winem, dodajemy według smaku cukier czy miód, cząstki pomarańczy czy jabłek i nagrzewamy na średnim ogniu, mieszając do temperatury nie więcej niż siedemdziesiąt stopni. Nie dopuszczamy gotowania się mieszanki, inaczej smak gotowego napoju będzie beznadziejnie zepsuty.
Przysłaniamy grzane wino przykrywką, dajemy odpocząć dziesięć-piętnaście minut i możemy podawać, rozlewając po kielichach czy ceramicznych kubkach, co dobrze utrzymuje ciepło.
Grzane wino z białego wina z miodem
Składniki:
- wino białe - 750 ml;
- woda filtrowana - 75 ml;
- jabłka - 100 g;
- pomarańcze - 200 g;
- pąki goździka - 1-2 szt.;
- cynamon - 1 pałeczka;
- miód - 75 g lub według smaku.
Przygotowanie
Sok z jednej pomarańczy mieszamy z wodą i białym winem, dodajemy miód, goździk, cynamon, cząstki jabłek i nagrzewamy do temperatury siedemdziesięciu stopni. Dajemy napojowi odpocząć pod przykrywką w ciągu dziesięciu minut, a potem przepuszczamy grzane wino przez sitko, rozlewamy po szklankach czy kubkach i rozkoszujemy się nim.