Jeśli chcesz zachować zdrowie, w żadnym wypadku nie jedz tych produktów!

Oczywiście my wszyscy potrzebujemy żywności. Czasami chce się zafundować sobie coś smacznego.

Ważne dla nas jest nie tylko, aby jedzenie było smaczne, pachniało aromatycznie, wyglądało bardzo apetycznie, lecz również było korzystne. Niestety niektóre produkty, wprawiające w zachwyt nasze kubki smakowe, a nam sprawiające ogromną przyjemność, zawierają składniki, które mogą być niszczycielskie dla naszego zdrowia. Tak więc, jeśli chcesz żyć długo, dokładnie czytaj skład na etykietach i nie zapomnij o liście niżej wymienionych produktów.

1. Słodycze z lukrem

ciasto

Jeśli jesteś prawdziwym fanem ciasteczek, tortów i innych smakołyków pokrytych słodkim lukrem, pamiętaj, że one mieszczą niebezpieczne tłuszcze trans, szkodliwe dodatki, które zwiększają poziom ”złego” cholesterolu. Ponadto, tłuszcze trans będą twoim wrogiem, jeśli zechcesz schudnąć.

2. Kanapki

kanapka

Kanapki z supermarketu, wydawałoby się, są prawdziwym zbawieniem dla pracowników biurowych i wszystkich tych, którzy chcą szybko i smacznie pojeść. Zapamiętaj, iż lepiej poświęcić kilka minut w domu i przygotować taką kanapkę, niż na obiad zjeść ogromną ilość zbędnych kalorii (około 400 zamiast 200).

3. Sos sojowy

sos

Zastanów się dwa razy, czy naprawdę warto kupować sos sojowy. Oczywiście, sushi bez niego nie będą tak smaczne. Ale sos sojowy nie tylko kaloryczny, a jeszcze mieści wiele szkodliwych soli, które podnoszą ciśnienie krwi i odwadniają organizm.

4. Jedzenie ze sztucznymi słodzikami

cukierki

Jedzenie ze sztucznymi słodzikami bardzo i to bardzo szkodliwe, nawet pomimo faktu, że jest mało kaloryczne. Wydaje się, że to brzmi nieprzekonująco? Dobra, jeszcze z czasem powoduje niewydolność nerek.

5. Chrupki zbożowe

mleko

Kontynuując rozmowę o słodkich produktach, należy przypomnieć o chrupkach zbożowych na szybkie śniadanie, które wiele osób lubi zalewać gorącym mlekiem. Może w nich zawarte jakieś witaminy, ale oprócz nich na śniadanie można uzyskać dzienną dawkę cukru. Do tego te słodycze dodają kilka kilogramów.

6. Konserwy

puszki

Dla wielu konsumentów konserwowe groszek, kukurydza, brzoskwinie lub ananas w plastrach są prawdziwą spożywczą pasją. Jeśli bez nich możesz się obejść, doskonałą alternatywą będą świeże warzywa, jagody i owoce. Przecież największy problem jest w puszkach. Im dłużej w nich przechowywane są produkty, tym większe prawdopodobieństwo, że, na przykład, puszkowane pomidory będą wypełnione bisfenolem A. Jest to syntetyczny analog hormonu estrogenu. To negatywnie wpływa na płodność zarówno mężczyzn, jak i u kobiet.

7. Ketchup i majonez

sosy

Jeszcze masz w lodówce majonez i ketchup? Majonez, na przykład, jest bardzo kaloryczny (około 400-600 kcal). Składa się on z soi genetycznie zmodyfikowanej, sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Ketchup zawiera dużo cukru, barwników alergizujących, a ostre przyprawy nasilają choroby przewodu pokarmowego.

8. Popcorn z mikrofalówki

pop

Przygotowany w kuchence mikrofalowej popcorn zawiera kwas perfluorooktanowy i diacetyl. Te substancje chemiczne powodują bezpłodność i zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

9. Chleb jasny

chleb

Chleb jasny jest szkodliwy i o tym słyszał każdy. Jest wypiekany z oczyszczonej mąki, która nie zawiera ani krzty substancji odżywczych (w przeciwieństwie do żytniego lub razowego).

10. Margaryna

masło

Oczywiście, można dodać mały kawałek margaryny do ciasta, ale lepiej w ogóle zapomnieć o niej. Wyprodukowana jest z uwodornionego oleju roślinnego, który składa się z tłuszczów trans. To świadczy o tym, że margaryna jest źródłem ”złego” cholesterolu, który negatywnie wpływa na sylwetkę i zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i niewydolności serca.

11. Batony proteinowe

snek

"Jak to?" − z niedowierzaniem zapytasz. Okazuje się, że większość takich przekąsek składa się z cukru i tłuszczów, dlatego przed zakupem dokładnie zapoznaj się z zawartością.

12. Kupowane soki

sok

Soki z kartonów nigdy doporównają się do domowych świeżo wyciśniętych. Dlaczego? Po prostu dlatego, że jest w nich sporo substancji słodzących, barwników. Podnoszą poziom cukru we krwi i przyczyniają się do rozwoju chorób serca. Oczywiście, prawdziwy sok warzywny lub owocowy w nich jest, ale tylko 10%.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty