Jogurt w jogurtownicy – przepis bardzo smacznego naturalnego produktu

O korzyści jogurtów wiedzą zapewne nawet dzieci. Lecz nie wszystkie jogurty równie są pożyteczne. Te co widzimy na półkach sklepów, pożytecznymi nazwać bardzo trudno. Producenci oświadczają, że produkt zawiera dużo żywych bakterii, a to całkiem nie tak, przecież ich terminy przechowania bywają i więcej dwóch tygodni. Do tego że tam mieści się masa różnych dokładek, konserwantów i różnych wzmacniaczy smaku. Otóż wyjście jedno – przygotowywać ten produkt w domu samodzielnie, przecież to całkiem nie jest skomplikowane. Przepisy, jak zrobić jogurt w jogurtownicy, czytajcie niżej. Minimum wysiłków i produktów, a w wyniku otrzymujemy bardzo smaczny naturalny produkt.
Domowy jogurt w jogurtownicy – przepis
Składniki:
- mleko pasteryzowane – 600 ml;
- bakterie w kapsulach – 2 szt.
Przygotowanie
Nagrzewamy mleko, rozlewamy jego w 4 pojemności. W każdą z nich nasypujemy po połówce kapsuli i porządnie mieszamy. Stawiamy pojemność w jogurtownicę i zostawiamy na 8 godzin. Zachowywać gotowy jogurt można w lodówce w ciągu 4 dni.
Przepis jogurtu w jogurtownicy bez zakiszenia
Składniki:
- mleko – 1 litr;
- gotowy jogurt – 100 g;
- mielona wanilia – 10 g.
Przygotowanie
Do podgrzanego pasteryzowanego mleka kładziemy wanilię, mieszamy, potem kładziemy jogurt, znów dobrze mieszamy. Rozlewamy mieszankę w naczynie, zamykamy przykrywkami i stawiamy w jogurtownicę. Przez 6-8 godzin smaczny produkt będzie gotowy.
Przepis smacznego jogurtu w jogurtownicy
Składniki:
- pomarańcza – 1 szt.;
- cukier – 50 g;
- woda – 20 ml;
- mleko – 1 litr;
- gotowy jogurt – 200 g.
Przygotowanie
Pomarańczę czyścimy od skórki i przegród. Kroimy miąższ niewielkimi kawałeczkami i umieszczamy do rondelka. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę i stawiamy na powolny ogień. Mieszając udowadniamy do wrzenia. Potem ostudzamy i deprawujemy po szklaneczkach. Mleko przegotowujemy, potem ostudzamy do 37 stopni, dodajemy do niego 200 g gotowego jogurtu i dobrze mieszamy. Rozlewamy otrzymaną mieszankę po szklaneczkach, do których już przedtem ulokowałyśmy pomarańcze. Umieszczamy pojemność do przyrządu, zamykamy i zostawiamy na 8 godzin. Po tym można łakomić bardzo smacznym naturalnym i bardzo pożytecznym jogurtem.
Przepis jogurtu w jogurtownicy z gotowego jogurtu
Składniki:
- tłuste mleko – 1 litr;
- jogurt bez dokładek – 5 st. łyżek.
Przygotowanie
Czym bardziej tłuste mleko będzie wykorzystywane, tym w wyniku gęstszy wyjdzie jogurt. Więc mleko przegotowujemy, chłodzimy do temperatury 37-40 stopni. Jeśli bierzemy wysterylizowane mleko, jego przegotowywać nie należy, dość po prostu podgrzać do potrzebnej temperatury. W niewielkiej ilości mleka mieszamy gotowy jogurt i wlewamy masę do ogólnej objętości. Rzetelnie mieszamy do jednorodności. Rozlewamy mieszankę w naczynie, nakrywamy przykrywkami i stawiamy w jogurtownicę na 5-7 godzin. Gotowy jogurt najpierw stawiamy do lodówki, żeby on dobrze zgęstniał, a już potem przystępujemy do degustacji. Jego można jeść prosto tak w czystym wyglądzie, a można przed przedstawieniem do każdej porcji dodać cukier, konfiturę, dżem albo kawałeczki owoców.
Jogurt z owocami w jogurtownicy – przepis
Składniki:
- mleko – 1 litr;
- zakiszenie – 1 pakiet;
- owoce konserwowane.
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy do temperatury w przybliżeniu 37-40 stopni. Potem dodajemy do niego zakiszenie i dobrze mieszamy. W naczynie deprawujemy kawałeczki konserwowanych owoców. Jeśli wykorzystujemy świeże to ich lepiej najpierw posypać cukrem, wlać trochę wody i udowodnić do wrzenia, ponieważ zza świeżych owoców mleko może zwijać się. Więc zalewamy owoce mlekiem z zakiszeniem i stawiamy pojemność w jogurtownicę. Zostawiamy na 6 godzin, a potem sprzątamy do lodówki.
Prosty naturalny jogurt bez dokładek można wykorzystać dla tankowania sałat. A także do gotowego produktu już można dodawać różne dokładki – orzechy, susze, nawet grysiki. Wtedy porcja jogurtu przekształci się na bardzo smaczne i odżywcze śniadanie.