Jogurt w jogurtownicy – przepis bardzo smacznego naturalnego produktu

jogurt w jogurtownicy przepis

O korzyści jogurtów wiedzą zapewne nawet dzieci. Lecz nie wszystkie jogurty równie są pożyteczne. Te co widzimy na półkach sklepów, pożytecznymi nazwać bardzo trudno. Producenci oświadczają, że produkt zawiera dużo żywych bakterii, a to całkiem nie tak, przecież ich terminy przechowania bywają i więcej dwóch tygodni. Do tego że tam mieści się masa różnych dokładek, konserwantów i różnych wzmacniaczy smaku. Otóż wyjście jedno – przygotowywać ten produkt w domu samodzielnie, przecież to całkiem nie jest skomplikowane. Przepisy, jak zrobić jogurt w jogurtownicy, czytajcie niżej. Minimum wysiłków i produktów, a w wyniku otrzymujemy bardzo smaczny naturalny produkt.

Domowy jogurt w jogurtownicy – przepis

Składniki:

  • mleko pasteryzowane – 600 ml;
  • bakterie w kapsulach – 2 szt.

Przygotowanie

Nagrzewamy mleko, rozlewamy jego w 4 pojemności. W każdą z nich nasypujemy po połówce kapsuli i porządnie mieszamy. Stawiamy pojemność w jogurtownicę i zostawiamy na 8 godzin. Zachowywać gotowy jogurt można w lodówce w ciągu 4 dni.

Przepis jogurtu w jogurtownicy bez zakiszenia

Składniki:

  • mleko – 1 litr;
  • gotowy jogurt – 100 g;
  • mielona wanilia – 10 g.

Przygotowanie

Do podgrzanego pasteryzowanego mleka kładziemy wanilię, mieszamy, potem kładziemy jogurt, znów dobrze mieszamy. Rozlewamy mieszankę w naczynie, zamykamy przykrywkami i stawiamy w jogurtownicę. Przez 6-8 godzin smaczny produkt będzie gotowy.

Przepis smacznego jogurtu w jogurtownicy

Składniki:

  • pomarańcza – 1 szt.;
  • cukier – 50 g;
  • woda – 20 ml;
  • mleko – 1 litr;
  • gotowy jogurt – 200 g.

Przygotowanie

Pomarańczę czyścimy od skórki i przegród. Kroimy miąższ niewielkimi kawałeczkami i umieszczamy do rondelka. Wsypujemy cukier, wlewamy wodę i stawiamy na powolny ogień. Mieszając udowadniamy do wrzenia. Potem ostudzamy i deprawujemy po szklaneczkach. Mleko przegotowujemy, potem ostudzamy do 37 stopni, dodajemy do niego 200 g gotowego jogurtu i dobrze mieszamy. Rozlewamy otrzymaną mieszankę po szklaneczkach, do których już przedtem ulokowałyśmy pomarańcze. Umieszczamy pojemność do przyrządu, zamykamy i zostawiamy na 8 godzin. Po tym można łakomić bardzo smacznym naturalnym i bardzo pożytecznym jogurtem.

Przepis jogurtu w jogurtownicy z gotowego jogurtu

Składniki:

  • tłuste mleko – 1 litr;
  • jogurt bez dokładek – 5 st. łyżek.

Przygotowanie

Czym bardziej tłuste mleko będzie wykorzystywane, tym w wyniku gęstszy wyjdzie jogurt. Więc mleko przegotowujemy, chłodzimy do temperatury 37-40 stopni. Jeśli bierzemy wysterylizowane mleko, jego przegotowywać nie należy, dość po prostu podgrzać do potrzebnej temperatury. W niewielkiej ilości mleka mieszamy gotowy jogurt i wlewamy masę do ogólnej objętości. Rzetelnie mieszamy do jednorodności. Rozlewamy mieszankę w naczynie, nakrywamy przykrywkami i stawiamy w jogurtownicę na 5-7 godzin. Gotowy jogurt najpierw stawiamy do lodówki, żeby on dobrze zgęstniał, a już potem przystępujemy do degustacji. Jego można jeść prosto tak w czystym wyglądzie, a można przed przedstawieniem do każdej porcji dodać cukier, konfiturę, dżem albo kawałeczki owoców.

Jogurt z owocami w jogurtownicy – przepis

Składniki:

  • mleko – 1 litr;
  • zakiszenie – 1 pakiet;
  • owoce konserwowane.

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy do temperatury w przybliżeniu 37-40 stopni. Potem dodajemy do niego zakiszenie i dobrze mieszamy. W naczynie deprawujemy kawałeczki konserwowanychjogurt z owocami w jogurtownicy przepis owoców. Jeśli wykorzystujemy świeże to ich lepiej najpierw posypać cukrem, wlać trochę wody i udowodnić do wrzenia, ponieważ zza świeżych owoców mleko może zwijać się. Więc zalewamy owoce mlekiem z zakiszeniem i stawiamy pojemność w jogurtownicę. Zostawiamy na 6 godzin, a potem sprzątamy do lodówki.

Prosty naturalny jogurt bez dokładek można wykorzystać dla tankowania sałat. A także do gotowego produktu już można dodawać różne dokładki – orzechy, susze, nawet grysiki. Wtedy porcja jogurtu przekształci się na bardzo smaczne i odżywcze śniadanie.

 
Powiązane artykuły:
Ser
Ser "Filadelfia" dobry i w rolkach, i w cheesecakach, i jak płuco jest śmietankowe dopełnienia do kanapek. Przygotować ten rzadki i niezwykle smaczny ser można samodzielnie i opowiemy jak.
Grecki jogurt – smaczny produkt z dużą zawartością białka
Grecki jogurt jest prostym jogurtem, tylko gęstej konsystencji. I dziś dokładnie zorientujemy się, jak jego zrobić w domowych warunkach i które potrawy można z nim przygotować. Czytamy nasze rady i bierzemy na notatkę.
Domowy ser –  kilka sprawdzonych przepisów
Praktycznie każda gospodyni kupuje ser, przecież on przyda się i dla lekkiego przegryzania, i dla przygotowania sytnego obiadu, czy kolacji. A co kiedy spróbować zrobić ser w domu? I pożytecznie, i smacznie, i korzystnie!
Kisiel mleczny, czyli budyń – prosty przepis smakołyków
Jeśli wasze dziecko nie chce pić mleka, takie konieczne jego rosnącemu organizmowi, przygotujcie mu budyń. Ten napój nie tylko jest pożyteczny, ale i ma bardzo przyjemny smak. Od takiego deseru nie zrezygnuje żadne dziecko!
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty