Kabaczki jak ananasy na zimę

kabaczki jak ananasy na zimę

Tropikalny owoc – ananas dawno wywalczył swoim świeżym, oszałamiającym smakiem nasze zaufanie. Przy czym wykorzystujemy go nie tylko w świeżym wyglądzie. Konserwowane ananasowe kawałki stały się niezastąpionym komponentem w wielu sałatach, deserach i pieczywie. One pięknie tonują smak mięsa drobiowego i orzeźwiają dowolną potrawę. Lecz wiele osób nawet nie podejrzewają, że alternatywę niezbyt taniemu, lecz takiemu zażądanemu tropikalnemu płodowi można znaleźć u siebie w ogrodzie.

Dziś opowiemy jak zrobić ananasy z prostych kabaczków i zakonserwować je na zimę. Jakimś dziwem po termicznej obróbce i impregnowaniu syropem i smakiem cytrusowych, banalne kabaczkowe kawałki nabywają ananasowy smak. Spróbujcie zrobić takie robienie zapasów i będziecie przyjemnie zdziwione wynikiem, a główne zabezpieczycie się własnoręcznie przygotowanymi "konserwowanymi ananasami".

Kabaczki jak ananasy na zimę z pomarańczą – przepis

Składniki:

Rozliczenie na pięć litrowych baniek:

  • kabaczki – 4 kg;
  • pomarańcze – 3 szt.;
  • Dla syropu:
  • cukier – 450 g;
  • kwas cytrynowy – 25 g;
  • woda oczyszczona – 1 l.

Przygotowanie

Po to, żeby ten przepis odbył się i w wyniku otrzymaliście rzeczywiście ananasowy smak robienia zapasów, należy dotrzymać się warunków. Kabaczki powinny być koniecznie dojrzałe i w żaden sposób niemłodziutkie, inaczej wynik będzie całkiem nie ten.

Więc dojrzałe kabaczkowe płody pozbawiamy od skórki, kroimy wpół i wyciągamy za pomocą łyżki nasienie. Dalej szatkujemy szczelny miąższ co pozostał kostkami pożądanego rozmiaru i zawieramy je do zawczasu przygotowanych umytych, suchych baniek, na dno których umieszczamy po cztery-pięć cząstek pomarańczy, zależnie od rozmiaru.

Na życzenie można zaopatrzyć się kółka "ananasów". Dlatego oczyszczone od skórki płody kabaczków kroimy na kubki grubością koło jednego centymetra i szklanką odpowiedniego rozmiaru, czy filiżanką wycinamy rdzeń z nasieniem z każdego kółka.

Otrzymujemy kabaczkowe kółka, które zawieramy do bańki na pomarańczowe cząstki.

Teraz w zimnej oczyszczonej wodzie rozcieńczamy cukier i kwasek cytrynowy według receptury i zalewamy otrzymanym syropem nasze płody w bańkach. Rozmieszczamy pojemność z robieniem zapasów w szerokim rondlu, przysłaniamy blaszanymi przykrywkami, dolewamy zimnej wody i wyznaczamy konstrukcję na ogień. Po gotowaniu się sterylizujemy kabaczki w ciągu piętnastu minut, zamykamy przykrywki i opatulamy bańki gruntownie do pełnego oziębienia, przewróciwszy ich dnem do góry.

Kompot z kabaczków na zimę jak ananas

Składniki:

  • kabaczek duży – 1 szt.;
  • cytryna – 1 szt.;
  • cukier – 350 g;
  • pąki suszonego goździka – 5 szt.;
  • woda oczyszczona – 2,5 l.

Przygotowanie

Dla przygotowania "ananasowego" kompotu duży dojrzały kabaczek dobrze przemywamy i łuszczymy. Potem wyciągamy miękką rdzeń z nasieniem, a szczelny miąższ szatkujemy kostkami pożądanego rozmiaru. Zawieramy je do rondla objętością więcej niż trzy litry, zalewamy oczyszczoną wodą i wyznaczamy na ogień. Po gotowaniu się wsypujemy cukier i mieszamy zawartość naczynia do jego rozpuszczenia. Dajemy masie znów zakipieć, rzucamy pąki suszonego goździka i wytrzymujemy robienie zapasów przy umiarkowanym wrzeniu w ciągu dwudziestu kabaczki jak ananasy na zimę z pomarańczą minut. W końcu gotowania dodajemy sok jednej cytryny, rozlewamy gotowy kompot po zawczasu przygotowanych wysterylizowanych suchych bańkach, zamykamy sterylnymi przykrywkami, rozmieszczamy na ciepłej kołdrze dnem do góry i gruntownie opatulamy do pełnego oziębienia robienia zapasów. Potem wyznaczamy pojemność z kompotem do chłodnego miejsca dla przechowywania i dostajemy po potrzebie.

Wasi goście nie domyślą się co leży w podstawie tego oszałamiając smacznego kompotu, a poznawszy koniecznie poproszą przepis. Kawałeczki kabaczka można podać razem z kompotem, czy uzupełnić nimi różnego rodzaju desery, czy sałaty.

 
Powiązane artykuły:
Bakłażany z adżyką na zimę bez sterylizacji
Istnieje mnóstwo wariantów konserwacji warzyw. Każdy jest oryginalny i niepowtarzalny. Ten artykuł jest poświęcony bakłażanom, gotowanym w sosie z adżyką. Ta dziwna zakąska podbije was swoim oryginalnym, trochę pikantnym smakiem.
Sote z kabaczków na zimę
Wśród dużej ilości różnej konserwacji u każdej gospodyni znajdzie się bardzo smaczne sote. Ta potrawa składa przepiękną kompanię dowolnemu mięsiwu. Opowiemy jak przygotować sote z kabaczków w podstawie.
Solanka z grzybami i z kapustą na zimę
W końcu sezonu konserwacji, u większości gospodyń półki pstrzyły rozmaitymi robieniami zapasów. Proponujemy kilka ciekawych idei, jak zamknąć solankę z kapusty. W jakości głównego dopełnienia weźmiemy grzyby.
Ananasy z kabaczków – jak to jest możliwe?
Z kabaczka przygotowują mnóstwo potraw, jednak jeden wariant konserwacji z jego uczestnictwem niezasłużenie zgubił się. Opowiemy jak zaopatrzyć się w kabaczki, które w wyniku smaku wyjdą jak ananasy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty