Kabaczkowy kawior z majonezem na zimę
Kabaczek – niedrogie, smaczne i pożyteczne warzywo, z którego czynią świetne konserwy – kabaczkowy kawior. Ten prosty, popularny pokarm przygotowują w przemyśle i w domowych warunkach. Tu już jest możliwość u każdego przygotować samodzielnie ulubioną warzywną zakąskę, zgodnie swoim przewagom, zrealizować lepszy przepis, czyli podejść do sprawy gruntownie, a czasami i kreatywnie.
W Rosji na przykład naród w masie swojej bardzo lubi majonez (mówią za klimatyczne warunki). Otóż smaczny, kabaczkowy kawior w domowych warunkach można przygotować z majonezem na zimę. Nie w sensie zmieszać z majonezem bezpośrednio przed pokarmem, a dodać od razu do zawijania kawioru do baniek. Jesteście zdziwione?
Ogólnej wewnętrznej idei tego przepisu jest i całkiem rozumne wyjaśnienie: majonez może niektórym sposobem wykonywać konserwującą funkcję. Jeśli planujecie czynić takie robienia zapasów, doradzamy wykorzystać tylko gotowy majonez (postarajcie się wybrać ten, który wam ponad wszystko podoba się z minimalną ilością wątpliwych dokładek).
Przepis kabaczkowego kawioru z marchwią i majonezem
Składniki:
- kabaczki – 3 kg;
- marchew – 300 g;
- cebula – 300 g;
- majonez – 250 ml;
- pasta pomidorowa jakościowa – 250 ml;
- czosnek – 8-12 ząbków;
- cukier – 50 g;
- sól – 1 st. łyżka;
- olej roślinny – 100 ml;
- ocet stołowy 9% - 2 st. łyżki;
- pieprz czerwony palący.
Przygotowanie
Dobrze jeśli w gospodarstwie jest potężna maszynka do mięsa, robot kuchenny, czy inny współczesny dewajs pracujący w reżimie czoppera. Kabaczki lepiej wybrać młode, wtedy kawior wyjdzie delikatnym. Je trzeba umyć i obsuszyć serwetką, skórkę można ścinać, lecz to nie jest obowiązkowe.
Obcinamy koniuszki i rozdrabniamy kabaczki. Oddzielnie rozdrabniamy cebulę i marchew.
Jak gotować kabaczkowy kawior z majonezem?
Przygotowujemy w dużej patelni. Smażymy cebulę na oleju. Potem zakładamy marchew. Trochę gotujemy (w ciągu 10 minut) i dodajemy kabaczki. Przygotowujemy (faktycznie gotujemy) na najmniejszym ogniu pod przykrywką. Okresowo mieszamy łopatką.
Kiedy kawior jest prawie gotowy dodajemy mieszankę, co składa się z rozwiedzionej do konsystencji kefiru pasty pomidorowej, cukru, soli i palącej papryki. Kiedy znów zakipi od razu wyłączamy ogień, wlewamy ocet, mieszany z majonezem i rozdrobnionym czosnkiem. Rzetelnie mieszamy kawior i zakładamy do wysterylizowanych baniek, wtaczamy je i przewracamy. Nakrywamy starą kołdrą na dobę.
Kawior z majonezem jednak jest bardzo kaloryczną i sytną potrawą, toż lepiej jeść go niezbyt często.
Przepis smacznego, korzennego, kabaczkowego kawioru z dynią i majonezem na zimę
Składniki:
- kabaczki – 1,5 kg;
- miąższ dyni – 1,5 kg;
- czosnek – 1 główka;
- olej roślinny – 100 ml;
- sól – 1 st. łyżka;
- majonez – 300 ml;
- mocne białe wino (wermut, muskat, madera) – 60 ml;
- przyprawy niemielone (bobkowy list, goździk, pieprz groszkiem);
- przyprawy mielone (palący pieprz goździkowy i czerwony, gałka muszkatołowa tarta, krokus, kolendra, imbir).
Przygotowanie
Kabaczki i dynię kroimy kawałeczkami średniego rozmiaru i przypuszczamy, czyli gotujemy z niemielonymi przyprawami w niewielkiej ilości wody w ciągu 20 minut. Wyciągamy ugotowane kawałeczki z wywaru łyżką cedzakową i umieszczamy do sita, czy do durszlaku. Rozdrabniamy warzywa (maszynka do mięsa), dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, majonez i mielone do proszku przyprawy, wlewamy wino. Kiedy trochę oziębnie można dodać jeszcze 3-5 łyżek stołowych miodu i rzetelnie jeszcze raz wymieszać. Kawior przygotowany według tego przepisu zwłaszcza jest dobry z ryżem. Jeśli planujecie zachowywać kawior na półce lodówki, trzeba wlać 2 st. łyżki octu. Można zachowywać w niewielkich bańkach.