Kakao z marshmallow, czyli dziwne pojednanie gorącego kakao z powietrznym zefirem

kakao z marshmallow

Niezapomniane i jaskrawe wrażenie sprawi na was degustacja dziwnego pojednania gorącego kakao z powietrznym zefirem marshmallow. Dalej opowiemy jak przygotować główne komponenty dla takich niezwykłych smakołyków, a także powiemy jak poprawnie pić kakao z marshmallow.

Kakao z zefirem marshmallow – przepis

Składniki dla kakao:

  • proszek kakao – 45 g;
  • mleko jednolite – 490 ml;
  • cukier – 30-40 g.

Składniki dla zefiru marshmallow:

  • żelatyna – 15 g;
  • woda oczyszczona gotowana pokojowej temperatury – 150 ml;
  • woda oczyszczona gorąca – 75 ml;
  • cukier – 325 g;
  • kwas cytrynowy – 1/3 łyżki;
  • spożywcza soda – 1 szczypta;
  • sól – 1 szczypta;
  • cukier puder – 40 g;
  • krochmal ziemniaczany, czy kukurydziany – 40 g.

Przygotowanie

Najpierw przygotujemy powietrzny zefir marshmallow dla kakao. Proces jego stworzenia jest trwały i marudny, lecz wynik tego naprawdę kosztuje. Najpierw dla przygotowania syropu w gorącej wodzie rozcieńczamy 175 gram cukrowego piasku, dodajemy kwasek cytrynowy i po gotowaniu się masy zostawiamy na umiarkowanym ogniu pod przykrywką w ciągu czterdziestu pięciu minut. Po tym, kiedy syrop trochę oziębnie, wprowadzamy do niego spożywczą sodę i bardzo dodrze mieszamy.

Żelatynę zalewamy wodą pokojowej temperatury (30 ml) i dajemy postać spokojnie w ciągu dwudziestu minut, potem nagrzewamy masę mieszając na wodnej łaźni, aż do rozpuszczenia wszystkich żelatynowych kryształów.

W oddzielnym czerpaku łączymy wodę co pozostała, cukrowy piasek i szczyptę soli i dodajemy 80 gram przygotowanego przedtem syropu. Udowadniamy mieszankę mieszając do temperatury wrzenia. Potem ujmujemy ogień do minimalnego i nagrzewamy masę jeszcze w ciągu ośmiu minut, w cale nie przeszkadzając.

Rozpuszczona żelatyna umieszcza się do wygodnego dla zbijania naczynia i zaczynamy na małych obrotach obrabiać ją za pomocą miksera. Przez chwilkę ostrożnie wlewamy po trochę gorący syrop, zwiększamy obroty przyrządu i zbijamy niemniej niż w ciągu piętnastu minut. Wynikiem tej procedury powinna być blada powietrzna i ciągliwa masa, którą porządnie tłumaczymy do formy, zasłaną przed tym spożywczą, tłustą folią.

Teraz rozlokowujemy robienie zapasów w lodówce na kilka godzin dla zastygania, a po tym przewracamy na stół, posypany mieszanką cukrowego pudru i krochmalu. Oddzielamy spożywczą folię, kroimy lepki pokład na kostki i panierujemy ich w tej samej słodkiej wykrochmalonej mieszance. Marshmallow dla kakao jest gotowy.

kakao z marshmallow przepis

Teraz ugotujemy napój. Dlatego mieszamy proszek kakao z cukrowym piaskiem, dodajemy zupełnie niedużo zimnego mleczka i mieszamy, żeby rozpuściły się wszystkie grudki. Resztę mleka nagrzewamy do wrzenia, wlewamy do niego przygotowaną podstawę z proszku kakao i cukru, mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze parę minut i zdejmujemy z ognia.

Dla przedstawienia rozlewamy gorący napój po filiżankach i do każdej rzucamy po kilka kostek przygotowanego powietrznego zefiru marshmallow. Przez kilka minut kostki całkowicie lub częściowo rozejdą się w kakao, pokrywając jego powierzchnię dziwną pianką.

 
Powiązane artykuły:
Jak robić piankę dla cappuccino?
W kawiarni cappuccino tradycyjnie podają z piękną zbitą pianką. Od razu macie życzenie nauczyć się czynić taką samą piankę samodzielnie, żeby i w domu można było cieszyć się smacznym i pięknym napojem.
Kawowo-bananowy shake – doskonały mleczny napój dla śniadania
Kawowo-bananowy shake - to świetny mleczny napój, który koniecznie przypadnie do duszy. Do tego on jest dosyć kalorycznym i może stać się przepięknym wariantem dla śniadania. Zapoznajmy się z kilkoma pożytecznymi przepisami.
Kakao z mlekiem – smaczny, aromatyczny przepis
Co może być lepszego od filiżanki kakao z mlekiem, żeby przeprowadzić wieczór w kręgu rodziny? O tym napoju dziś i porozmawiamy dokładniej. Zebraliśmy kilka ciekawych i uniwersalnych przepisów na wszystkie wypadki życia.
Latte z lodami – prosty przepis
Tradycyjny sposób ozdobić smak kawy – uzupełnić ją ulubionym syropem, czy likierem. Lecz pójdziemy inną drogą i zrobimy napój naprawdę letnim, uzupełniwszy jego bazowy skład lodami. Wasze latte wyjdzie szalenie smacznym.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty