Kakao z marshmallow, czyli dziwne pojednanie gorącego kakao z powietrznym zefirem

Niezapomniane i jaskrawe wrażenie sprawi na was degustacja dziwnego pojednania gorącego kakao z powietrznym zefirem marshmallow. Dalej opowiemy jak przygotować główne komponenty dla takich niezwykłych smakołyków, a także powiemy jak poprawnie pić kakao z marshmallow.
Kakao z zefirem marshmallow – przepis
Składniki dla kakao:
- proszek kakao – 45 g;
- mleko jednolite – 490 ml;
- cukier – 30-40 g.
Składniki dla zefiru marshmallow:
- żelatyna – 15 g;
- woda oczyszczona gotowana pokojowej temperatury – 150 ml;
- woda oczyszczona gorąca – 75 ml;
- cukier – 325 g;
- kwas cytrynowy – 1/3 łyżki;
- spożywcza soda – 1 szczypta;
- sól – 1 szczypta;
- cukier puder – 40 g;
- krochmal ziemniaczany, czy kukurydziany – 40 g.
Przygotowanie
Najpierw przygotujemy powietrzny zefir marshmallow dla kakao. Proces jego stworzenia jest trwały i marudny, lecz wynik tego naprawdę kosztuje. Najpierw dla przygotowania syropu w gorącej wodzie rozcieńczamy 175 gram cukrowego piasku, dodajemy kwasek cytrynowy i po gotowaniu się masy zostawiamy na umiarkowanym ogniu pod przykrywką w ciągu czterdziestu pięciu minut. Po tym, kiedy syrop trochę oziębnie, wprowadzamy do niego spożywczą sodę i bardzo dodrze mieszamy.
Żelatynę zalewamy wodą pokojowej temperatury (30 ml) i dajemy postać spokojnie w ciągu dwudziestu minut, potem nagrzewamy masę mieszając na wodnej łaźni, aż do rozpuszczenia wszystkich żelatynowych kryształów.
W oddzielnym czerpaku łączymy wodę co pozostała, cukrowy piasek i szczyptę soli i dodajemy 80 gram przygotowanego przedtem syropu. Udowadniamy mieszankę mieszając do temperatury wrzenia. Potem ujmujemy ogień do minimalnego i nagrzewamy masę jeszcze w ciągu ośmiu minut, w cale nie przeszkadzając.
Rozpuszczona żelatyna umieszcza się do wygodnego dla zbijania naczynia i zaczynamy na małych obrotach obrabiać ją za pomocą miksera. Przez chwilkę ostrożnie wlewamy po trochę gorący syrop, zwiększamy obroty przyrządu i zbijamy niemniej niż w ciągu piętnastu minut. Wynikiem tej procedury powinna być blada powietrzna i ciągliwa masa, którą porządnie tłumaczymy do formy, zasłaną przed tym spożywczą, tłustą folią.
Teraz rozlokowujemy robienie zapasów w lodówce na kilka godzin dla zastygania, a po tym przewracamy na stół, posypany mieszanką cukrowego pudru i krochmalu. Oddzielamy spożywczą folię, kroimy lepki pokład na kostki i panierujemy ich w tej samej słodkiej wykrochmalonej mieszance. Marshmallow dla kakao jest gotowy.

Teraz ugotujemy napój. Dlatego mieszamy proszek kakao z cukrowym piaskiem, dodajemy zupełnie niedużo zimnego mleczka i mieszamy, żeby rozpuściły się wszystkie grudki. Resztę mleka nagrzewamy do wrzenia, wlewamy do niego przygotowaną podstawę z proszku kakao i cukru, mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze parę minut i zdejmujemy z ognia.
Dla przedstawienia rozlewamy gorący napój po filiżankach i do każdej rzucamy po kilka kostek przygotowanego powietrznego zefiru marshmallow. Przez kilka minut kostki całkowicie lub częściowo rozejdą się w kakao, pokrywając jego powierzchnię dziwną pianką.