Kakao z mlekiem – smaczny, aromatyczny przepis
W zimną porę roku nie ma nic lepszego od filiżanki gorącego kakao z mlekiem. Zresztą latem można również wychłodzić się za pomocą ulubionego napoju, przygotowawszy go z lodem, czy pod postacią galarety. Więcej opowiemy o wszystkim po kolei.
Jak przygotować kakao na mleku?
Składniki:
- mleko – 1 l;
- kukurydziana mąka – 2 st. łyżki;
- cukrowy puder – 3 st. łyżki;
- kakao-proszek – 4 st. łyżki;
- czarna czekolada – 100 g;
- cynamon – 1 szczypta;
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie
Mleko nalewamy do patelni i udowadniamy praktycznie do wrzenia na średnim ogniu. W oddzielną miskę zasypujemy cukrowy puder, kakao i mąkę, wszystko rzetelnie mieszamy za pomocą wiórki. 10 łyżek stołowych gotowej mieszanki odprawiamy do gorącego mleka i rzetelnie wszystko mieszamy za pomocą wiórki, należy pozbyć się od wszystkich grudek. Potem kładziemy do patelni rozłamaną na kawałeczki czarną czekoladę i gotujemy napój mieszając, dopóki czekolada nie roztopi się. Przyprawiamy czekoladą, cynamonem i rozlewamy po filiżankach.
Galareta z mleka i kakao
Oryginalny sposób wychłodzić się kakao w gorący dzień, przekształcić jego z gorącego napoju w galaretkę. W tym wypadku wzięliśmy za podstawę klasyczny przepis "Pannakoty" i uzupełniliśmy jego kakao-proszkiem.
Składniki:
- śmietanka – 250 ml;
- mleko – 250 ml;
- cukier – 50 g;
- kakao-proszek – 3 st. łyżki;
- strączek wanilii;
- żelatyna – 3 listy.
Przygotowanie
Listy żelatyny zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 3 minuty, potem porządnie wyciskamy.
W patelnię nalewamy śmietankę. Waniliowy strączek nadcinamy nożem, nasienie i sam strączek kładziemy do śmietanki. Cukrujemy śmietankę, dalej dodajemy mleko i kakao-proszek. Na średnim ogniu udowadniamy mieszankę do gotowania się i zakładamy liście żelatyny. Gotujemy mieszankę dla deseru jeszcze 2-3 minuty, czy dopóki żelatyna nie rozpuści się w całości.
Mieszankę dla galarety przecedzamy przez sito i rozlewamy po formach. Odprawiamy deser do lodówki do pełnego zastygnięcia.
Zimne kakao z mlekiem skondensowanym
Szybciej i prościej z gorącego przygotować zimny napój z kakao, po prostu zmieszawszy składniki z lodem.
Składniki:
- mleko – 750 ml;
- woda – 250 ml;
- kakao-proszek – 3 st. łyżki;
- mleko skondensowane –według smaku.
Przygotowanie
Mleko i wodę mieszamy i stawiamy na ogień. Udowadniamy mleko do wrzenia i rozcieńczamy w nim kakao. Gotujemy napój na średnim ogniu 2-3 minuty i zdejmujemy z płyty. Jako słodycz wykorzystujemy mleko skondensowane, toż jego do napoju można dodać według smaku. Wysoki kielich napełniamy po wierzch lodem i zalewamy ugotowane kakao. Gotowy napój można ubrać śmietanką, a można po prostu wstawić rurkę i pić od razu.
Kakao z mlekiem i pieprzem chilli
Korzyść od kakao z mlekiem oczywista również jak i przepiękny smak napoju, jednak wiele osób nie znają, że szczególną pikanterię napojowi, co zawiera kakao, nadaje szczypta pieprzu chilli w składzie. Przekonać się o tym można na własnym doświadczeniu, spróbowawszy kakao przygotowane według naszego przepisu.
Składniki:
- kakao-proszek – 3 st. łyżki;
- czekoladowy syrop – 3 st. łyżki;
- mielony cynamon – 1/2 łyżki;
- proszek chilli – 1 szczypta;
- mleko – 1/4 st.;
- woda – 3/4 st.
Przygotowanie
Wodę przegotowujemy i mieszamy z mlekiem. Stawiamy płyn na ogień i powtórnie udowadniamy do wrzenia. Zasypujemy do mleka z wodą kakao-proszek, dodajemy czekoladowy syrop i gotujemy napój w ciągu 3-5 minut. Uzupełniamy gorące kakao szczyptą mielonego pieprzu chilli i cynamonem.
Jeżeli macie w domu pełnowartościową kawa-maszynę, to najpierw ugotujcie kakao na wodzie, zmieszajcie z przyprawami i zalejcie do kielicha. Ubijcie mleko na sztywno za pomocą pary i wylejcie pianę nad napojem, który wyszedł. Na koniec kakao można ubrać czekoladowymi wiórkami i podawać do stołu.