Kakao z mlekiem – smaczny, aromatyczny przepis

kakao z mlekiem przepis

W zimną porę roku nie ma nic lepszego od filiżanki gorącego kakao z mlekiem. Zresztą latem można również wychłodzić się za pomocą ulubionego napoju, przygotowawszy go z lodem, czy pod postacią galarety. Więcej opowiemy o wszystkim po kolei.

Jak przygotować kakao na mleku?

Składniki:

  • mleko – 1 l;
  • kukurydziana mąka – 2 st. łyżki;
  • cukrowy puder – 3 st. łyżki;
  • kakao-proszek – 4 st. łyżki;
  • czarna czekolada – 100 g;
  • cynamon – 1 szczypta;
  • sól – 1 szczypta.

Przygotowanie

Mleko nalewamy do patelni i udowadniamy praktycznie do wrzenia na średnim ogniu. W oddzielną miskę zasypujemy cukrowy puder, kakao i mąkę, wszystko rzetelnie mieszamy za pomocą wiórki. 10 łyżek stołowych gotowej mieszanki odprawiamy do gorącego mleka i rzetelnie wszystko mieszamy za pomocą wiórki, należy pozbyć się od wszystkich grudek. Potem kładziemy do patelni rozłamaną na kawałeczki czarną czekoladę i gotujemy napój mieszając, dopóki czekolada nie roztopi się. Przyprawiamy czekoladą, cynamonem i rozlewamy po filiżankach.

Galareta z mleka i kakao

Oryginalny sposób wychłodzić się kakao w gorący dzień, przekształcić jego z gorącego napoju w galaretkę. W tym wypadku wzięliśmy za podstawę klasyczny przepis "Pannakoty" i uzupełniliśmy jego kakao-proszkiem.

Składniki:

  • śmietanka – 250 ml;
  • mleko – 250 ml;
  • cukier – 50 g;
  • kakao-proszek – 3 st. łyżki;
  • strączek wanilii;
  • żelatyna – 3 listy.

Przygotowanie

Listy żelatyny zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 3 minuty, potem porządnie wyciskamy.

W patelnię nalewamy śmietankę. Waniliowy strączek nadcinamy nożem, nasienie i sam strączek kładziemy do śmietanki. Cukrujemy śmietankę, dalej dodajemy mleko i kakao-proszek. Na średnim ogniu udowadniamy mieszankę do gotowania się i zakładamy liście żelatyny. Gotujemy mieszankę dla deseru jeszcze 2-3 minuty, czy dopóki żelatyna nie rozpuści się w całości.

Mieszankę dla galarety przecedzamy przez sito i rozlewamy po formach. Odprawiamy deser do lodówki do pełnego zastygnięcia.

Zimne kakao z mlekiem skondensowanym

Szybciej i prościej z gorącego przygotować zimny napój z kakao, po prostu zmieszawszy składniki z lodem.

Składniki:

  • mleko – 750 ml;
  • woda – 250 ml;
  • kakao-proszek – 3 st. łyżki;
  • mleko skondensowane –według smaku.

Przygotowanie

Mleko i wodę mieszamy i stawiamy na ogień. Udowadniamy mleko do wrzenia i rozcieńczamy w nim kakao. Gotujemy napój na średnim ogniu 2-3 minuty i zdejmujemy z płyty. Jako słodycz wykorzystujemy mleko skondensowane, toż jego do napoju można dodać według smaku. Wysoki kielich napełniamy po wierzch lodem i zalewamy ugotowane kakao. Gotowy napój można ubrać śmietanką, a można po prostu wstawić rurkę i pić od razu.

Kakao z mlekiem i pieprzem chilli

Korzyść od kakao z mlekiem oczywista również jak i przepiękny smak napoju, jednak wiele osób nie znają, że szczególną pikanterię napojowi, co zawiera kakao, nadaje szczypta pieprzu chilli w składzie. Przekonać się o tym można na własnym doświadczeniu, spróbowawszy kakao przygotowane według naszego przepisu.

Składniki:

  • kakao-proszek – 3 st. łyżki;
  • czekoladowy syrop – 3 st. łyżki;
  • mielony cynamon – 1/2 łyżki;
  • proszek chilli – 1 szczypta;
  • mleko – 1/4 st.;
  • kakao z mlekiem
  • woda – 3/4 st.

Przygotowanie

Wodę przegotowujemy i mieszamy z mlekiem. Stawiamy płyn na ogień i powtórnie udowadniamy do wrzenia. Zasypujemy do mleka z wodą kakao-proszek, dodajemy czekoladowy syrop i gotujemy napój w ciągu 3-5 minut. Uzupełniamy gorące kakao szczyptą mielonego pieprzu chilli i cynamonem.

Jeżeli macie w domu pełnowartościową kawa-maszynę, to najpierw ugotujcie kakao na wodzie, zmieszajcie z przyprawami i zalejcie do kielicha. Ubijcie mleko na sztywno za pomocą pary i wylejcie pianę nad napojem, który wyszedł. Na koniec kakao można ubrać czekoladowymi wiórkami i podawać do stołu.

 
Powiązane artykuły:
Latte z lodami – prosty przepis
Tradycyjny sposób ozdobić smak kawy – uzupełnić ją ulubionym syropem, czy likierem. Lecz pójdziemy inną drogą i zrobimy napój naprawdę letnim, uzupełniwszy jego bazowy skład lodami. Wasze latte wyjdzie szalenie smacznym.
Jak ugotować kakao z proszku na mleku?
Ulubiony napój dla dzieci – kakao, od którego nawet wiele dorosłych wątpliwe czy potrafią zrezygnować. Jego często podają na gorąco, ale i chłodnym ono jest dosyć dobre. Dalej opiszemy, jak ugotować niezrównane kakao.
Kawowo-bananowy shake – doskonały mleczny napój dla śniadania
Kawowo-bananowy shake - to świetny mleczny napój, który koniecznie przypadnie do duszy. Do tego on jest dosyć kalorycznym i może stać się przepięknym wariantem dla śniadania. Zapoznajmy się z kilkoma pożytecznymi przepisami.
Jak robić piankę dla cappuccino?
W kawiarni cappuccino tradycyjnie podają z piękną zbitą pianką. Od razu macie życzenie nauczyć się czynić taką samą piankę samodzielnie, żeby i w domu można było cieszyć się smacznym i pięknym napojem.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty