Kalafior w parowarze – niespodziewana smakowa różnorodność na talerzu

kalafior w parowarze

Nie warto bagatelizować smakowych jakości potraw przygotowanych na parze. Przy prawidłowym doborze technologii przygotowania i zestawu przypraw nawet takie przaśne warzywo jak kalafior, może kokietować niespodziewaną smakową różnorodnością.

W tym artykule omówimy przygotowanie kalafiora w parowarze.

Przepis kalafiora w parowarze

Składniki:

  • kalafior – 500 g;
  • masło – 2 st. łyżki;
  • sól – według smaku;
  • panierowane suchary – 1 st. łyżka;
  • orzechy włoskie – 1/4 st.

Przygotowanie

Kapustę rozbieramy na kwiatostany i gotujemy każde dosłownie 5 minut w osolonej wodzie. Podobna procedura pomoże pozbyć się od niewidzialnych dla oka zabrudzeń, czy meszek, które lubią mieszkać w gęstych kapuścianych kwiatostanach. Teraz kapustę można tłumaczyć do czary parowaru i przygotowywać w ciągu 15-20 minut do miękkości.

Póki kwiatostany wyparzają się, zajmiemy się sucharami: na patelni roztapiamy masło i obsmażamy na nim nasze suchary i rozdrobnione za pomocą blendera orzechy. Przyprawiamy panierowaną mieszankę według smaku i posypujemy nią już gotową kapustę.

Przepis kapusty w parowarze z cytrynowym olejem

Składniki:

  • kalafior – 1 kg;
  • masło – 2 st. łyżki;
  • cytryna – 1 szt.;
  • rozdrobniona pietruszka – 1 st. łyżka;
  • sól.

Przygotowanie

Główkę kalafiora oddzielamy od liści i wydalamy mięsisty badyl w centrum. Połówki kalafiora umieszczamy do czary parowaru i przygotowujemy w ciągu 25-30 minut, czy dopóki nóż nie potrafi po prostu przekłuć kapusty.

Aż kapusta wyparza się, w patelni roztapiamy masło i dodajemy skórkę cytrynową i sok z cytryny. Solimy olej i dodajemy rozdrobnioną pietruszkę.

Jak tylko kapusta będzie gotowa dostajemy ją z parowaru i polewamy gorącym cytrynowym olejem. Dzięki temu, że nie rozbieraliśmy kolby na kwiatostany, olej przeniknie i zatrzyma się między badylami kapuścianych kolorów.

Duszona kapusta w parowarze

Składniki:

  • kapusta – 300 g;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • sól – według smaku.

Przygotowanie

Wszystkie składniki szatkujemy, posypujemy solą i z lekka omijamy. Wypełniamy parowar wodą, do czary zawieramy przygotowane składniki. Gasimy kapustę w ciągu 35-40 minut do gotowości.

Kapusta w parowarze z twarogowym sosem

Składniki:

  • kalafior – 1 szt.;
  • gorczyca – według smaku;
  • tarty "Cheddar" – ½ st.;
  • sól – według smaku;
  • ugotowane jajko – 1 szt.;
  • pietruszka.

Przygotowanie

Kalafior kroimy wpół i wycinamy badyl. Parzymy warzywo do miękkości blisko 10 minut, a potem gęsto smarujemy gorczycą i posypujemy tartym serem. Znów włączamy parowar na 10-15 minut, dopóki ser nie roztopi się. Gotową kapustę posypujemy rozdrobnionym jajkiem.

Brukselka w parowarze

Składniki:

  • brukselka – 500 g;
  • masło – 4-6 st. łyżek;
  • cebula – 1/2 szt.;
  • cytrynowy sok – 1 łyżka;
  • sól, pieprz – według smaku;
  • migdałowe płatki – 1/4 st.

Przygotowanie

Brukselkę myjemy i przebieramy, wydalamy zwiędłe zewnętrzne liście. Zakładamy kapustę do parowaru i przygotowujemy w ciągu 3-5 minut do miękkości. Sparzoną kapustę umieszczamy do pojemności z lodowatą wodą. bruselka w parowarze Podobna chytrość pomoże zachować apetyczny jaskrawozielony kolor warzywa.

W patelni roztapiamy masło i obsmażamy na nim cebulę do miękkości (4-5 minut). Jak tylko cebula będzie gotowa umieszczamy na patelnię kapustę, obsmażamy w ciągu kilka minut i przyprawiamy według smaku. Tu główne nie przetrzymać warzywa, inaczej kapusta nie uraduje was swoim gorzkim smakiem.

Sprzątamy patelnię z ognia, polewamy potrawę cytrynowym sokiem i posypujemy płatkami migdałów. Prosta, pożyteczna i odżywcza potrawa jest gotowa!

 
Powiązane artykuły:
Smaczne i sytne kołduny w parowarze
Kołduny można smażyć, gotować, albo nawet zapiekać w piecyku, lecz najwygodniej przygotowywać kołduny na parze, przecież one wychodzą delikatnymi, jak i ugotowane, lecz przy przygotowaniu nie rozpadają się.
Soczyste domowe kotlety w parowarze
Kotlety w parowarze przygotowują się bez zbędnego tłuszczu, co czyni ich pożytecznymi, polepsza ich smakowe jakości i przyswajalność. Parowe kotlety z ryby i mięsa urozmaicają jak dziecięcy, tak i dietetyczny jadłospis.
Sypka i bardzo delikatna kasza w parowarze
Kasza – to bardzo pożyteczne śniadanie, które z zadowoleniem zajadają i dorośli i dzieci całego świata. Jak? Wy i wasze dziecię całkiem nie jecie kaszy? Spróbujcie zrobić kaszę w parowarze i zostaniecie zwolennikami takiego dania.
Jak przygotować miękki i sypki pilaw w parowarze?
Pilaw – to dziwna potrawa azjatyckiej kuchni, w prawidłowym przygotowywaniu którego jest pewna chytrość. I dziś opowiemy o tym, jak go prosto ugotować z użyciem kuchennej pomocnicy – parowaru. Czytamy i stwarzamy świetną potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty