Kalafior w parowarze – niespodziewana smakowa różnorodność na talerzu

Nie warto bagatelizować smakowych jakości potraw przygotowanych na parze. Przy prawidłowym doborze technologii przygotowania i zestawu przypraw nawet takie przaśne warzywo jak kalafior, może kokietować niespodziewaną smakową różnorodnością.
W tym artykule omówimy przygotowanie kalafiora w parowarze.
Przepis kalafiora w parowarze
Składniki:
- kalafior – 500 g;
- masło – 2 st. łyżki;
- sól – według smaku;
- panierowane suchary – 1 st. łyżka;
- orzechy włoskie – 1/4 st.
Przygotowanie
Kapustę rozbieramy na kwiatostany i gotujemy każde dosłownie 5 minut w osolonej wodzie. Podobna procedura pomoże pozbyć się od niewidzialnych dla oka zabrudzeń, czy meszek, które lubią mieszkać w gęstych kapuścianych kwiatostanach. Teraz kapustę można tłumaczyć do czary parowaru i przygotowywać w ciągu 15-20 minut do miękkości.
Póki kwiatostany wyparzają się, zajmiemy się sucharami: na patelni roztapiamy masło i obsmażamy na nim nasze suchary i rozdrobnione za pomocą blendera orzechy. Przyprawiamy panierowaną mieszankę według smaku i posypujemy nią już gotową kapustę.
Przepis kapusty w parowarze z cytrynowym olejem
Składniki:
- kalafior – 1 kg;
- masło – 2 st. łyżki;
- cytryna – 1 szt.;
- rozdrobniona pietruszka – 1 st. łyżka;
- sól.
Przygotowanie
Główkę kalafiora oddzielamy od liści i wydalamy mięsisty badyl w centrum. Połówki kalafiora umieszczamy do czary parowaru i przygotowujemy w ciągu 25-30 minut, czy dopóki nóż nie potrafi po prostu przekłuć kapusty.
Aż kapusta wyparza się, w patelni roztapiamy masło i dodajemy skórkę cytrynową i sok z cytryny. Solimy olej i dodajemy rozdrobnioną pietruszkę.
Jak tylko kapusta będzie gotowa dostajemy ją z parowaru i polewamy gorącym cytrynowym olejem. Dzięki temu, że nie rozbieraliśmy kolby na kwiatostany, olej przeniknie i zatrzyma się między badylami kapuścianych kolorów.
Duszona kapusta w parowarze
Składniki:
- kapusta – 300 g;
- marchew – 1 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- sól – według smaku.
Przygotowanie
Wszystkie składniki szatkujemy, posypujemy solą i z lekka omijamy. Wypełniamy parowar wodą, do czary zawieramy przygotowane składniki. Gasimy kapustę w ciągu 35-40 minut do gotowości.
Kapusta w parowarze z twarogowym sosem
Składniki:
- kalafior – 1 szt.;
- gorczyca – według smaku;
- tarty "Cheddar" – ½ st.;
- sól – według smaku;
- ugotowane jajko – 1 szt.;
- pietruszka.
Przygotowanie
Kalafior kroimy wpół i wycinamy badyl. Parzymy warzywo do miękkości blisko 10 minut, a potem gęsto smarujemy gorczycą i posypujemy tartym serem. Znów włączamy parowar na 10-15 minut, dopóki ser nie roztopi się. Gotową kapustę posypujemy rozdrobnionym jajkiem.
Brukselka w parowarze
Składniki:
- brukselka – 500 g;
- masło – 4-6 st. łyżek;
- cebula – 1/2 szt.;
- cytrynowy sok – 1 łyżka;
- sól, pieprz – według smaku;
- migdałowe płatki – 1/4 st.
Przygotowanie
Brukselkę myjemy i przebieramy, wydalamy zwiędłe zewnętrzne liście. Zakładamy kapustę do parowaru i przygotowujemy w ciągu 3-5 minut do miękkości. Sparzoną kapustę umieszczamy do pojemności z lodowatą wodą. Podobna chytrość pomoże zachować apetyczny jaskrawozielony kolor warzywa.
W patelni roztapiamy masło i obsmażamy na nim cebulę do miękkości (4-5 minut). Jak tylko cebula będzie gotowa umieszczamy na patelnię kapustę, obsmażamy w ciągu kilka minut i przyprawiamy według smaku. Tu główne nie przetrzymać warzywa, inaczej kapusta nie uraduje was swoim gorzkim smakiem.
Sprzątamy patelnię z ognia, polewamy potrawę cytrynowym sokiem i posypujemy płatkami migdałów. Prosta, pożyteczna i odżywcza potrawa jest gotowa!