Kanapki dla dzieci

Przy przygotowaniu dziecięcego święta bardzo często właśnie zakąski i kanapki stają się główną gwiazdą na stole. Co jak nie one zdolne są skusić najwybredniejszego dzieciaka, nie wymagają dużo czasu i dużych wysiłków dla przygotowania. W tym jak zrobić dziecięce kanapki nie ma nic skomplikowanego. Dla dzieci są nie takie ważne ingredienty kanapek, jak przyciąga ich załatwienie. Piękne, ciekawe, śmieszne kanapki – dla fantazji zasięgów nie ma, a zadowolone dzieci staną się nagrodą waszych wysiłków.
Dziecięce kanapki – przepisy
Na urodziny dziecka warto zmarnować czas i siły i zrobić kanapki pod postacią kochanych obrazów bajecznych, pociesznych zwierzątek, czy przygotować różnobarwne kanapki na szpadach.
Twarogowe kanapki dla dzieci "Kociątka"

Składniki:
- chleb;
- olej;
- ser;
- cukier;
- rodzynki i natka dla ozdoby.
Przygotowanie
Rozetrzyjcie ser z cukrem do utworzenia jednorodnej masy (jeśli ser mocno suchy, to dodajcie trochę śmietany). Kawałki chleba naoliwcie olejem i wykładajcie na nie twarogową masę pod postacią kociego buziaka. Z rodzynek zróbcie oczka.
Figurowe kanapki dla dzieci

Składniki:
- chleb;
- olej;
- kiełbasa;
- ser;
- tarta marchew;
- bułgarski pieprz.
Przygotowanie
Kawałki chleba naoliwcie olejem, z góry dowolnie wyłożycie kiełbasę i ser. Formami dla herbatnika wyrznijcie z chleba figurki, umajajcie. Albo zróbcie wariant z warzywnymi nadzieniami – naoliwcie chleb olejem i wyrznijcie figurki, potem wyłożycie na nie tartą marchew, ubierzcie bułgarskim pieprzem.
Kanapki dla dzieci "Jeżki"

Składniki:
- wątroba kurza;
- olej śmietankowy;
- cebula;
- marchew;
- koper;
- chleb biały;
- sól.
Przygotowanie
Przygotujcie wątrobową masę – wątrobę ugotujcie w niesłonej wodzie, zmieszajcie w blenderze z tamtymi, co ubezpiecza cebulą i marchwią, dodajcie sól według smaku. Kawałki chleba naoliwcie olejem i posypcie drobno pokrojonym koprem. Na kawałkach chleba wyłożycie łyżką wątrobową masę i sformujcie z niej jeżyka. Za pomocą cukierniczego worka wysadzicie igły, z kawałeczków oliwek zróbcie noski i punkty.
Kanapki dla dzieci "Krzyżyki-zera"

Składniki:
- chleb;
- szynka;
- ser;
- ser rudy cheddar;
- olej śmietankowy;
- oliwki dla ozdoby.
Przygotowanie
Podsmażony kawałeczek chleba nasmarujcie masłem, z góry pokładziecie ser. Ser cheddar pokrójcie na prążki i wyłóżcie z nich krateczki, jak dla gry do "krzyżyki-zero". Z kawałeczków szynki zróbcie "krzyżyki", z pokrojonej oliwki – "zera".
Dziecięce kanapki "Słonko"

Składniki:
- niesłodkie bułeczki (lepiej czerstwe);
- masło śmietankowe;
- pomidory drobne;
- koper, sałata listkowa;
- ser;
- śmietana;
- czosnek;
- ser twardy.
Przygotowanie
Zróbcie masę kanapki z natartego na tarce sera, drobno pokrojonego kopru, śmietany i sera, osólcie, dodajcie przepuszczony przez prasę czosnek. Wyłóżcie mieszankę na bułeczki, nakryjcie listkiem sałaty. Z góry pokładźcie połówki pomidorów, ubierzcie majonezem, kawałeczkami oliwek pod postacią słonka.
Kanapki na szpadach dla dzieci

Składniki:
- chleb dla toastów;
- ryba czerwona niesłona;
- majonez;
- sałata listkowa, natka pietruszki.
Przygotowanie
Kawałeczki chleba rozkrójcie na dwie części, naoliwcie majonezem. Z góry pokładźcie sałatę, wstawcie szpady z nanizanymi na nich kawałeczkami ryby. Ubierzcie pietruszką. Rybę należy smarować bardzo cienko.
Kanapki na szpadach dla dzieci z galaretką

Składniki:
- cytryna lub pomarańcza;
- galaretka (lepiej liściowa, trójbarwna);
- ser twardych gatunków.
Przygotowanie
Ser i galaretkę pokrójcie malutkimi kwadratami, cytrusy – trójkątami. Nadziejcie na szpadę ser, galaretkę i cytrynę (pomarańcza). Wyłóżcie pięknie na potrawę.
Smacznego!