Kasza z dyni z ryżem i mlekiem – smaczne i zdrowe danie

kasza z dyni z ryżem i mlekiem

Dyniowa kasza z ryżem i mlekiem – bezsprzeczny lider w spisie zdrowych potraw i chociaż czasami, lecz powinna być obecna w racji każdego człowieka.

Jak ugotować dyniową kaszę z ryżem i mlekiem?

Składniki:

  • dynia słodkich gatunków – 700 g;
  • grysik ryżowy – 120 g;
  • woda oczyszczona – 125 ml;
  • mleko – 375 ml;
  • sól – szczypta;
  • cukier – 75 g czy według smaku;
  • olej śmietankowy.

Przygotowanie

Ponieważ nasza kasza dziś będzie z dyni, to zajmiemy się najpierw przygotowaniem warzywa dla późniejszego przerobu. Płód dyni cukrowego gatunku przemywamy rzetelnie, wycieramy do sucha, pozbawiamy od szypułki, rozkroimy wpół i wyciągamy nasienie. Teraz oczyścimy miąższ od szorstkiej skórki i naszatkujemy drobnymi kostkami konieczną dla kaszy ilość. Dalej składamy warzywne kawałeczki do emaliowanego rondla, wlewamy wodę, nagrzewamy masę do wrzenia, ujmujemy ogień i dusimy w ciągu dziesięciu minut.

Teraz wlewamy podgrzane do wrzenia mleko, rzucamy sól i cukier, mieszamy i wsypujemy zawczasu przemyty rzetelnie do przejrzystej wody ryż, równomiernie rozdzielając jego po powierzchni. Potem, jak dodały ryżowy grysik, kaszy nie mieszamy, a przysłaniamy przykrywką i gotujemy na bardzo minimalnym ogniu w ciągu trzydziestu minut, czy do gotowości ryżu.

Po gotowości mieszamy kaszę, jednocześnie dodajemy kawałeczki dyni, rzucamy według smaku masło i znów mieszamy. Jeśli jest pragnienie otrzymać płynną za konsystencją kaszę, to dodajcie jeszcze trochę gotowanego mleczka i przy konieczności cukru i mieszajcie. Bardzo ciekawą na smak wychodzi mleczna dyniowa kasza ugotowana w połączeniu z ryżem i jagłami. Proporcje i niuanse jej przygotowania czytajcie w naszym następnym przepisie.

Mleczna kasza z dynią, ryżem i jagłami

Składniki:

  • jaglany grysik – 120 g;
  • ryżowy grysik – 120 g;
  • dynia słodkich gatunków – 1 kg;
  • mleko – 850 ml;
  • filtrowana woda – 350 ml;
  • sól – szczypta;
  • cukier – 75 g czy według smaku;
  • masło.

Przygotowanie

Jak i w poprzednim przepisie przygotowujemy we właściwy sposób dyniowy płód i otrzymujemy konieczny nam czysty dyniowy miąższ, który szatkujemy kawałkami i zakładamy do wrzącej mieszanki wody i mleka. Dodajemy do masy według smaku cukier i sól, dajemy znów zakipieć, mieszając obniżamy intensywność ognia do minimalnego i gotujemy warzywa w mlecznej mieszance w ciągu piętnastu minut.

Teraz przemywamy rzetelnie ryżowy i jaglany grysik, aż woda stanie się w całości czystą i przejrzystą, jagły zalewamy na jedną chwilkę stromym wrzątkiem i znów przemywamy. Odprawiamy oba rodzaje grysiku do dyni i gotujemy na bardzo minimalnym ogniu w ciągu trzydziestu minut, okresowo mieszając i przy konieczności podlewając gorące mleko, czy wodę.

Po gotowości dodajemy do kaszy olej i podajemy do stołu na gorąco.

Na życzenie można przygotować taką kaszę w doniczkach w piecyku. Do tego poduszoną dynię w mieszance wody i mleka rozkładamy po doniczkach, dodajemy mieszankę przemytego ryżu i jagieł, przysłaniamy przykrywkami i rozmieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piecyku w przybliżeniu na czterdzieści minut.

Przygotowywanie dyniowej kaszy z ryżem znacznie upraszcza się obecnością szybkowaru. Następny przepis dla władców tego super pomocnika.

Jak poprawnie ugotować dyniową kaszę z ryżem i rodzynkami w szybkowarze?

Składniki:

  • ryżowy grysik – 200 g;
  • filtrowana woda – 250 ml;
  • mleko – 750 ml;
  • dynia - 350 g;
  • sól – szczypta;
  • jak ugotować kaszę z dyni
  • cukier – według smaku;
  • rodzynki – według smaku;
  • olej śmietankowy – według smaku.

Przygotowanie

Przygotowaną i naszatkowaną dynię wykładamy do czary szybkowaru, dodajemy rzetelnie umyty ryż i rodzynki, wlewamy filtrowaną wodę, mleczko, rzucamy szczyptę soli, cukier i masło według smaku, zamykamy przykrywkę przyrządu i wybieramy program "Mleczna kasza". Po sygnale zostawiamy kaszę jeszcze na dziesięć-piętnaście minut w reżimie "Podgrzawszy" i możemy podawać do stołu.

 
Powiązane artykuły:
Kasza z kukurydzianego grysiku na mleku – najbardziej popularne przepisy
Zwyczajną kukurydzianą kaszę każdy potrafi przygotować znając pewne niuanse, żeby ona nie rozgotowywała się, czy nie przypaliła się. Dlatego dalej są zebrane tylko jaskrawe przepisy poza wątpliwością smacznej potrawy.
Przepis – jak poprawnie i szybko ugotować sypki ryż?
Przepisów przygotowania ryżu istnieje mnóstwo. Lecz jeśli skorzystacie się dokładnymi rekomendacjami jak ugotować sypki ryż i nie będziecie bały się eksperymentować, to wasze potrawy będą zawsze rozmaite i obowiązkowo smaczne!
Jak ugotować sypki ryż?
Zapomnijcie o prostej ryżowej kaszy do gorącej potrawy, przecież proponujemy ugotować ten grysik bardzo oryginalnymi sposobami. Jak ugotować ryż sypkim i do której potrawy idealnie podejdzie taki dodatek? O tym będzie mowa w artykule.
Grochowe piure – najbardziej łatwe przepisy przygotowania
Przygotujcie smaczne grochowe piure według przedstawionych dalej prostych przepisów. W tym artykule bardzo dokładnie jest opisane kilka sposobów jego przygotowania, które na pewno nie dostarczą kłopotu i spodobają się całej rodzinie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty