Kasza z kukurydzianego grysiku na mleku – najbardziej popularne przepisy
Kasza – integralna część naszej racji pokarmowej, duży wybór grysików, wariacje ich mielenia i przygotowania zawsze dawały grunt dla odmiany i nadania różnorodności naszemu jadłospisu. Kukurydziany grysik pojawił się stosunkowo niedawno, lecz kosztem swoich smakowych, odżywczych i pożytecznych jakości dosyć szybko zdobył dużo popularności, a w niektórych krajach potrawy z nim stały się narodowymi.
Jak przygotować kaszę z kukurydzianego grysiku na mleku – przepis
Składniki:
- kukurydziany grysik – 40 g;
- mleko – 150 ml;
- woda – 100 ml;
- masło – 10 g;
- cukier – 10 g.
Przygotowanie
Kukurydziany grysik, co wyrabia się różnymi producentami, często różni się mieleniem, bywa mocno drobnym, a bywa i dostatnio dużego mielenia. Otóż w ostatnim wypadku lepiej unikać kupna takiego grysiku albo udowadniać jego do idealnego mielenia za pomocą zwyczajnego młynka do kawy. Jakość mielenia grysiku może zwiększyć czas przygotowania praktycznie do dwóch razy, a drobny nie tylko skróci czas, ale i polepszy jakość i smak kaszy. Idealne mielenie – to kiedy kaszę można nazwać drobnym grysikiem, czy dużą mąką. W kukurydzianej kaszy proporcji mleka, wody i właśnie grysiku praktycznie zawsze dorównują 1: 4 czy 1:5 (1 – to grysik) zależnie od pożądanego wyniku.
Więc do wrzącej wody wsypcie kukurydziany grysik, przy stałym mieszaniu gotujecie kwadrans. Przy czym mieszając kaszę, jak w zasadzie i wszystko inne, należy nie tylko po kręgu, a od dna, jakby podejmując jej w górę, tylko w ten sposób prawie gwarantowane unikniecie przypalania się. Potem dodajcie olej i gotujcie jeszcze kwadrans, tak samo nieustająco mieszać, żeby uniknąć przypalania się. Dopiero potem wsypcie cukier, wlejcie mleko, wymieszajcie, przetrzymajcie na płycie nie więcej 3 minuty i zawinąwszy czymś wzorem kołdry odstawcie na pół godziny.
Przygotowanie dyniowej kaszy z kukurydzianym grysikiem na mleku
Składniki:
- kukurydziany grysik – 400 g;
- rodzynki – 50 g;
- cukier – 100 g;
- suszone śliwki – 50 g;
- masło – 180 g;
- woda – 250 g;
- mleko – 250 g;
- suszona morela – 50 g;
- sól.
Przygotowanie
Kukurydziany grysik za pragnieniem rozdrobnić za pomocą młynka do kawy, rzetelnie przemyć i porządnie wsypać do wrzącej wody. Dynię pozbawcie od skórki, pokrajcie w takie kostki, żeby oni z lekkością umieszczali się do łyżki. Potem gęsto posypcie cukrem i jak tylko ona puści swój sok, postawcie ją gotować z niewielką ilością wody. Susze bardzo dobrze wyszorujcie i zalejcie ciepłą wodą, tak one nie wyciągną potrzebną wilgoć z kaszy i przy czym będą bardzo delikatne i niewymagające intensywnego przeżuwania. Kaszę obowiązkowo mieszajcie, nie dając jej przypalić się. Potem do potrawy dodajcie sól, olej, cukier, już praktycznie gotową dynię i susze. A tylko potem w miarę wchłaniania grysikiem wody, zalejcie mleko i przetrzymajcie na piecu w ciągu blisko pięciu minut. Potem obowiązkowo zawińcie do ciepłej kołdry i odstawcie na pół godziny.
Kukurydziana kasza na mleku z owocową dokładkąSkładniki:
- kukurydziany grysik – 400 g;
- banan – 1 szt.;
- jabłko – 1 szt.;
- woda – 250 g;
- mleko – 250 g;
- grusza – 1 szt.;
- masło – 180 g;
- cukier – 70 g;
- sól.
Przygotowanie
Jabłko i gruszę należy kolejno zapiec w piecyku, czy kuchence mikrofalowej, potem oddzieliwszy skórkę pokrójcie na niewielkie kawałki. Kukurydziany grysik przemyjcie i wsypcie do wrzącej wody. Ugotowawszy kaszę jak zawsze blisko kwadransa można dodać sól, jabłko, gruszę, cukier i olej.
Teraz mieszać kaszę trzeba zwłaszcza bardzo ostrożnie, ponieważ możecie owoce przekształcić tak samo na kaszę. I już za 5 minut do finału wsypcie pokrojony banan i wlejcie mleko, potem zawińcie rondelek i zostawcie go postać niemniej pół godziny. Amatorom przypraw można skorzystać się cynamonem, czy wanilią. One nadadzą kaszy więcej egzotycznego smaku, aromatu i nie zostawią obojętnymi dzieci, zwłaszcza jeśli dodacie czekoladową glazurę już po prostu na kaszę, co jest już wyłożona na talerzu.