Kasza z kukurydzianego grysiku – popularne przepisy

Kukurydziana kasza – idealny wariant na śniadanie. Bogata błonnikiem, ona szybko uruchomi pracę całego przewodu pokarmowego. Dziś podzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami przygotowywania smacznej kaszy z kukurydzianego grysiku.
Przepis kaszy z kukurydzianego grysiku na mleku
Składniki:
- kukurydziany suchy grysik – 1 st.;
- mleko 3,2 – 700 ml;
- cukier – według smaku;
- sól spożywcza – szczypta;
- olej śmietankowy – 0,5 paczek.
Przygotowanie
Więc bierzemy rondelek, nalewamy mleko i stawiamy naczynie na średni ogień. Nie tracąc czasu przygotowujemy kukurydziany grysik: rozdrabniamy go w młynku do kawy do drobnego stanu. Po gotowaniu się mleka, wysypujemy cienkim strumieniem grysik, a potem rzucamy według smaku cukier i sól. Mieszając, gotujemy kaszę na słabiutkim ogniu. Po 15 minutach dodajemy masło, gotujemy grysik jeszcze w ciągu 5 minut i zdejmujemy naczynie z płyty. Nakrywamy przykrywką, zawracamy do ciepłej kołdry i nalegamy kaszę w ciągu 20 minut.
Przepis kaszy z kukurydzianego grysiku w szybkowarze
Składniki:
- mleko – 2 st.;
- grysik suchy kukurydziany – 1 st.;
- cukier biały – 1 st. łyżka;
- woda filtrowana – 250 ml;
- olej śmietankowy – 20 g.
Przygotowanie
Grysik porządnie przemywamy kilka razy, tłumaczymy do pojemności szybkowaru i dodajemy kawałeczek masła. Wybieramy na wyświetlaczu program "Pieczywo" i nacinamy w przybliżeniu w ciągu 10 minut. Potem wsypujemy cukier, wlewamy zimną wodę i mleko. Wszystko mieszamy, ustalamy reżim "Kasza" i przygotowujemy w przybliżeniu w ciągu 30 minut.
Przepis dyniowej kaszy z kukurydzianym grysikiem
Składniki:
- mleko 3,2 – 2 st.;
- olej śmietankowy – 50 g;
- grysik suchy kukurydziany – 1 st.;
- dynia świeża – 300 g;
- woda filtrowana – 1 st.;
- cukier i spożywcza sól – według smaku.
Przygotowanie
Grysik wysypujemy na patelnię i rumienimy w ciągu kilku minut bez dodawania oleju. Potem zalewamy go gorącym mlekiem i zostawiamy na pół godziny. Nie tracąc czasu przygotowujemy dynię: oczyszczamy ją i wyjmujemy nasienie. Miąższ kroimy kostkami, przesypujemy cukrem i stawiamy na słabiutki ogień. Kiedy warzywo puści sok, dodajemy do niej nabrzmiały grysik i rzucamy cukier i sól. Udowadniamy do gotowania się, zmniejszamy ogień i gotujemy w ciągu 30 minut. Przed przedstawieniem na stół zaprawiamy kaszę według smaku masłem.
Przepis słonej kaszy z kukurydzianego grysiku
Składniki:
- grysik kukurydziany – 3 st.;
- woda filtrowana – 5 st.;
- olej topiony – 30 ml;
- dynia – 1 kg;
- sól spożywcza – według smaku;
- świeży koper – według smaku.
Przygotowanie
Z dyni akuratnie ścinamy skórkę, wyjmujemy nasienie i rozdrabniamy miąższ niewielkimi kawałeczkami. Zalewamy warzywo gorącą wodą i gotujemy do półmiękkiego stanu. Dalej wsypujemy kukurydziany grysik i gotujemy kaszę, przysłoniwszy przykrywką do gotowości. Przed przedstawieniem rozkładamy po czynelach, polewamy olejem i posypujemy posiekaną natką.
Przepis kaszy z kukurydzianego grysiku na wodzie
Składniki:
- grysik kukurydziany – 2 st.;
- woda filtrowana – 5 st.;
- sól – szczypta;
- olej – według smaku.
Przygotowanie
Grysik porządnie przemywamy kilka razy, wykładamy do naczynia szybkowaru i zalewamy stromym wrzątkiem. Potem dodajemy według smaku przyprawy, wstawiamy program "Gaszenie" i czas na 1 godzinę. Po sygnale kładziemy do gotowej kaszy olej i mieszamy.
Przepis przygotowania kaszy z kukurydzianego grysiku
Składniki:
- suchy kukurydziany grysik – 300 g;
- suszone śliwki – 200 g;
- woda filtrowana – 800 ml;
- olej śmietankowy – 40 g;
- cukier – 30 g.

Przygotowanie
Suszone śliwki przemywamy, moczymy we wrzątku i zostawiamy pęcznieć. W rondel nalewamy wodę, udowadniamy do gotowania się, rzucamy grysik i gotujemy go w ciągu 25 minut. W końcu przygotowywania solimy i cukrujemy potrawę. Gotową kaszę polewamy roztopionym olejem i ozdabiamy suszonymi śliwkami.