Kawa espresso - poznaj rodzaje espresso oraz przepisy na kawę

Miliony osób nie wyobraża sobie życia bez kawy. Jeżeli zaliczacie się do nich, to ten artykuł jest akurat dla was, ponieważ opowiemy o tym jak przygotować kawę espresso.
Espresso – sposób przygotowania kawy. Jego właściwością jest to, że przy przygotowaniu w ekspresie, woda przechodzi pod ciśnieniem przez cienki pokład kawy. Z włoskiego słowo "espresso", oznacza przygotowany pod prasą. Uważa się, że przy takim sposobie przygotowania, wszystkie szkodliwe domieszki zostają w osadzie kawowym, a otrzymujemy mocny aromatyczny napój, który do tego oszczędza nasze serce i żołądek. Espresso wymyślono we Włoszech, to znaczy, że najlepsze włoskie espresso można spróbować właśnie tam. Lecz co robić, jeśli smak tego boskiego napoju chce się poczuć tu i teraz, a Włochy tak daleko? Można zwyczajnie wejść do restauracji, czy baru i zamówić tam kawę, ale my opowiemy jak przygotować espresso w domu.
Przygotowanie do zrobienia kawy espressoPo to, żeby wyszedł aromatyczny napój, opowiemy nie tylko o tym jak poprawnie zrobić espresso, ale i niuansach przygotowania, które również wpływają na wynik.
Będzie więc potrzebna maszyna do kawy – młynek do kawy. Żeby zemleć ziarna kawy, można skorzystać z elektrycznego młynka do kawy, ale możliwe jest do przyjęcia wykorzystanie ręcznego. Przy kupnie kawowych ziaren wybierajcie najświeższe, ponieważ z suchej kawy wyjdzie nie tak smacznie i aromatycznie. Teraz o filiżankach, w których podaje się espresso. Uważa się, że najlepszym materiałem na filiżanki jest porcelana, przy czym ich objętość nie może przekraczać 60-65 ml, a ścianki powinny być grube. Najbardziej możliwa do przyjęcia forma wewnętrznej części – forma jajka. Tylko taka filiżanka potrafi zachować najważniejsze wartości napoju - jego spoistość i piankę. Teraz oto można mówić o tym, jak zrobić espresso.
Jak ugotować espresso?
Składniki:
- rozdrobniona kawa - 7 g;
- woda - 30 ml.
Przygotowanie
Maszynę do kawy zawczasu nagrzewamy w ciągu 10-15 minut. W rożek do kawy wsypujemy kawę, ciśniemy ją. Zanim ustawisz rożek, włączamy przedstawienie wody. To robią po to, żeby wyszła para która się utworzyła. Teraz można ustawić rożek. Filiżanki nagrzewamy, zawczasu oblewając je wrzątkiem. Podstawiamy filiżankę pod rożek i włączamy przedstawienie wody. Jeśli filiżanka zapełnia się za 15-25 sekund, a strumień z czarną przekształcił się na jasnobrązowy (piana), to oznacza, że wszystko wyszło poprawnie i wyszło u was doskonałe espresso.
Jak ugotować espresso w tygielku?
Po to, żeby otrzymać prawdziwe espresso jest potrzebna maszyna do kawy. Ale co robić, jeśli jej nie ma? Można spróbować ugotować ją w tygielku, lecz jej smak zwyczajnie będzie się różnił od przygotowanego w ekspresie do kawy.
Składniki:
- mielona kawa - 2 łyżki;
- woda - 60 ml;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Wsypujemy do tygielka kawę, trochę rozgrzewamy go na ogniu, jeśli chcecie otrzymać napój z cukrem, to należy dodać go teraz, przed dodaniem wody. Teraz wlewamy gotowaną oziębioną do 40 stopni wodę. Jak tylko kawa będzie gotowa, natychmiast przed wrzeniem zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i znów stawiamy na ogień do ugotowania się. Przelewamy do filiżanki i nakrywamy spodkiem na 1 minutę.
Jak robić espresso z mlekiem?
Składniki:
- mielona kawa - 7 g:
- woda - 30 ml;
- piana ubitego mleka - 1 kawowa łyżka.
Przygotowanie
Dla przygotowywania espresso Macchiato, a właśnie tak Włosi nazywają espresso z mlekiem, kawę przygotowujemy za klasycznym schematem przygotowywania espresso. Mleko ubijamy do utworzenia piany. Do filiżanki z gotowym napojem, wkładamy dosłownie kawową łyżkę mlecznej piany. Oto i klasyczne espresso Macchiato czy naszym zdaniem - espresso z mlekiem.
- Ristretto – zasada przygotowywania absolutnie nie różni się od przygotowania klasycznego espresso, lecz różnica polega na tym, że ta kawa jest mocniejsza. Na tą objętość kawy idzie mniej wody, czyli na 7 g kawy idą tylko 15-20 ml wody.
- Lungo – przy przygotowaniu tego espresso na 7 g kawy wody idzie do 2 razy więcej wody, czyli do 60 ml.
- Doppio – to podwójne espresso. Czyli na 14 g kawy idą 60 ml wody.
Spodziewamy się, że wybierzecie dla siebie najbardziej odpowiedni przepis i będziecie rozkoszować przepięknym smakiem i aromatem espresso.