Kawa z cytryną - niezwykłe pojednanie smaków i aromatów

Kawa ma dziwny smak i czarujący aromat. Istnieje mnóstwo różnych składników, które można dodać do tego napoju i otworzyć jego nowe smakowe odcienie. Proponujemy spróbować przygotować kawę z cytryną i rozkoszować się niezwykłym pojednaniem kawowego i odświeżającego cytrusowego smaku.
Przepis kawy z cytryną
Składniki:
- ugotowana kawa - 70 ml;
- cytrynowa skórka - 1 st. łyżka;
- cukier - według smaku;
- cytryna - 1 kawałek;
- likier cytrynowy - 1 st. łyżka;
- śmietanka pasteryzowana - 10 ml.
Przygotowanie
Więc dla przygotowania tego aromatycznego napoju zbijamy widełkami śmietankę, wsypujemy do niej cukier, dodajemy tartą cytrynową skórkę i mieszamy. Otrzymaną mieszankę sprzątamy na 30 minut do lodówki, a tym czasem przygotowujemy kawę. Potem przelewamy ją do filiżanki, wlewamy trochę cytrynowego likieru i akuratnie mieszamy. Po tym wykładamy z góry zbitą i oziębioną śmietankową masę, ozdabiamy kawałkiem cytryny i podajemy napój do stołu.
Czarna kawa z cytryną
Składniki:
- kawa mielona - 1 łyżka;
- zimna woda - 200 ml;
- cytryna - 1 cząstka;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Czarną kawę sypiemy do tygla, cukrujemy według smaku, nalewamy zimną wodę i stawiamy na słabiutki ogień. Kiedy kawowa piana zacznie powoli wzbierać, zdejmujemy kawę z płyty i zostawiamy ją na 3 chwilki. Potem przelewamy napój do filiżanki, rzucamy kawałek cytryny i rozkoszujemy się jego oryginalnym i ciekawym smakiem.
Kawa z cytryną i mlekiem
Składniki:
- ugotowana kawa - 120 ml;
- ciepłe mleko - 100 ml;
- cytryna - 1 kawałek;
- skórka cytrynowa - szczypta;
- lody - 50 g;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Do filiżanki nalewamy gorąca kawę, wlewamy ciepłe mleko i kładziemy według smaku cukier. Wszystko porządnie mieszamy, wykładamy z góry globulkę lodów i posypujemy tartą cytrynową skórką.
Kawa z miodem i cytryną
Składniki:
- mielona czarna kawa - 1,5 łyżki;
- czarny mielony pieprz - szczypta;
- cytryna - 1 kawałek;
- miód - 1 łyżka;
- zimna woda - 2 st.
Przygotowanie
Do tygla sypiemy kawę, mielony czarny pieprz i dodajemy sok cytryny. Zalewamy szklanką zimnej wody, gotujemy na powolnym ogniu i jak tylko napój jest gotowy zdejmujemy go z płyty, dodajemy jeszcze szklankę wody, kładziemy według smaku miód, mieszamy, rozlewamy napój po filiżankach i rozkoszujemy się jego pikantnym i z lekka ostrym smakiem.
Kawa z imbirem i cytryną
Składniki:
- gotowana woda - 1 st.;
- mielona kawa - 1,5 łyżki;
- cytryna - 1 kawałek;
- tarty korzeń imbiru - szczypta;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Mieloną kawę sypiemy do tygla, zalewamy zimną wodą, rzucamy według smaku cukier i gotujemy na słabiutkim ogniu w ciągu 5 minut. Potem przelewamy napój do filiżanki, posypujemy tartym imbirem i ozdabiamy kawałkiem cytryny.
Kawa z cytryną i przyprawami
Składniki:
- cytryna - 1 kawałek;
- cytrynowa skórka - według smaku;
- pomarańczowa skórka - według smaku;
- kawa kolumbijska - 4 st. łyżki;
- zimna woda - 4 st.;
- goździk - 10 szt.;
- cukrowy syrop - 4 łyżki;
- mieszanka porteru i piwa - 4 st. łyżki.

Przygotowanie
Pomarańczową skórkę, kolumbijską kawę i ziarenka grochu goździka kładziemy do specjalnego sitka dla kawy, zalewamy wodą i parzymy kawę. Potem chłodzimy ją i stawiamy w zamkniętej tarze na 2 godziny do lodówki. Oziębiony napój mieszamy z cukrowym syropem, mieszanką piwa i nalewamy do wysokich kielichów. Ozdabiamy gotową kawę kawałkiem cytryny i podajemy ten dziwny napój gościom.