Kawa z cytryną - niezwykłe pojednanie smaków i aromatów

kawa z cytryną

Kawa ma dziwny smak i czarujący aromat. Istnieje mnóstwo różnych składników, które można dodać do tego napoju i otworzyć jego nowe smakowe odcienie. Proponujemy spróbować przygotować kawę z cytryną i rozkoszować się niezwykłym pojednaniem kawowego i odświeżającego cytrusowego smaku.

Przepis kawy z cytryną

Składniki:

  • ugotowana kawa - 70 ml;
  • cytrynowa skórka - 1 st. łyżka;
  • cukier - według smaku;
  • cytryna - 1 kawałek;
  • likier cytrynowy - 1 st. łyżka;
  • śmietanka pasteryzowana - 10 ml.

Przygotowanie

Więc dla przygotowania tego aromatycznego napoju zbijamy widełkami śmietankę, wsypujemy do niej cukier, dodajemy tartą cytrynową skórkę i mieszamy. Otrzymaną mieszankę sprzątamy na 30 minut do lodówki, a tym czasem przygotowujemy kawę. Potem przelewamy ją do filiżanki, wlewamy trochę cytrynowego likieru i akuratnie mieszamy. Po tym wykładamy z góry zbitą i oziębioną śmietankową masę, ozdabiamy kawałkiem cytryny i podajemy napój do stołu.

Czarna kawa z cytryną

Składniki:

  • kawa mielona - 1 łyżka;
  • zimna woda - 200 ml;
  • cytryna - 1 cząstka;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Czarną kawę sypiemy do tygla, cukrujemy według smaku, nalewamy zimną wodę i stawiamy na słabiutki ogień. Kiedy kawowa piana zacznie powoli wzbierać, zdejmujemy kawę z płyty i zostawiamy ją na 3 chwilki. Potem przelewamy napój do filiżanki, rzucamy kawałek cytryny i rozkoszujemy się jego oryginalnym i ciekawym smakiem.

Kawa z cytryną i mlekiem

Składniki:

  • ugotowana kawa - 120 ml;
  • ciepłe mleko - 100 ml;
  • cytryna - 1 kawałek;
  • skórka cytrynowa - szczypta;
  • lody - 50 g;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Do filiżanki nalewamy gorąca kawę, wlewamy ciepłe mleko i kładziemy według smaku cukier. Wszystko porządnie mieszamy, wykładamy z góry globulkę lodów i posypujemy tartą cytrynową skórką.

Kawa z miodem i cytryną

Składniki:

  • mielona czarna kawa - 1,5 łyżki;
  • czarny mielony pieprz - szczypta;
  • cytryna - 1 kawałek;
  • miód - 1 łyżka;
  • zimna woda - 2 st.

Przygotowanie

Do tygla sypiemy kawę, mielony czarny pieprz i dodajemy sok cytryny. Zalewamy szklanką zimnej wody, gotujemy na powolnym ogniu i jak tylko napój jest gotowy zdejmujemy go z płyty, dodajemy jeszcze szklankę wody, kładziemy według smaku miód, mieszamy, rozlewamy napój po filiżankach i rozkoszujemy się jego pikantnym i z lekka ostrym smakiem.

Kawa z imbirem i cytryną

Składniki:

  • gotowana woda - 1 st.;
  • mielona kawa - 1,5 łyżki;
  • cytryna - 1 kawałek;
  • tarty korzeń imbiru - szczypta;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Mieloną kawę sypiemy do tygla, zalewamy zimną wodą, rzucamy według smaku cukier i gotujemy na słabiutkim ogniu w ciągu 5 minut. Potem przelewamy napój do filiżanki, posypujemy tartym imbirem i ozdabiamy kawałkiem cytryny.

Kawa z cytryną i przyprawami

Składniki:

  • cytryna - 1 kawałek;
  • kawa z cytryną przepis
  • cytrynowa skórka - według smaku;
  • pomarańczowa skórka - według smaku;
  • kawa kolumbijska - 4 st. łyżki;
  • zimna woda - 4 st.;
  • goździk - 10 szt.;
  • cukrowy syrop - 4 łyżki;
  • mieszanka porteru i piwa - 4 st. łyżki.

Przygotowanie

Pomarańczową skórkę, kolumbijską kawę i ziarenka grochu goździka kładziemy do specjalnego sitka dla kawy, zalewamy wodą i parzymy kawę. Potem chłodzimy ją i stawiamy w zamkniętej tarze na 2 godziny do lodówki. Oziębiony napój mieszamy z cukrowym syropem, mieszanką piwa i nalewamy do wysokich kielichów. Ozdabiamy gotową kawę kawałkiem cytryny i podajemy ten dziwny napój gościom.

 
Powiązane artykuły:
Kawa z lodami - bardzo delikatny, słodki, chłodny napój
Jeśli lubicie kawę i lody wtedy przepisy, które zebraliśmy w naszym artykule są dla was. Wariantów stworzenia kawy z lodami istnieje dosyć dużo. Proponujemy najbardziej oryginalne i ciekawe, smaczne i aromatyczne, ale wybór jak zawsze należy do was.
Kawa espresso - poznaj rodzaje espresso oraz przepisy na kawę
Jeśli nie możecie żyć bez kawy, to wam dokładnie przydadzą się jej przepisy. W domowych warunkach można przygotować dowolną kawę, nawet mocne i nasycone espresso. Akurat o jego przepisach i porozmawiamy w tym artykule.
Kawa ze śmietanką - bardzo delikatny i miękki smak
Kawa - to orzeźwiający i tonizujący napój, który pijemy i rano, i w ciągu dnia też. I dziś proponujemy kilka przepisów stworzenia kawy ze śmietanką. Ona wyjdzie bardzo delikatna i miękka w smaku. Czytajcie nasze rady i przygotowujcie smaczny napój.
Kawa z marshmallow, czyli najbardziej fotogeniczny gorący napój
Zadziwiająco słodkie i koniecznie smaczne smakołyki proponujemy zrobić z absolutnie dostępnych komponentów. Kawa z malutkimi marshmallow ma efekciarski wygląd zewnętrzny, a smak po prostu dziwny.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty