Kawa z koniakiem - tonizujący, orzeźwiający napój

kawa z koniakiem

Wśród wszystkich tonizujących napojów szczególne miejsce zajmuje pojednanie kawy z koniakiem. Przy prawidłowym jego przygotowaniu można otrzymać orzeźwiający smaczny cocktail, co podejmuje humor i daje potężny ładunek energii. Składników, żeby przygotować smaczną i nasyconą kawę z koniakiem może być mnóstwo, na przykład: cytrynowy sok, mineralna woda, cynamon, skórka cytryny, goździk, wanilia i dużo innych. Rozpatrzmy kilka przepisów jak zrobić ten napój, a wy wybierzcie odpowiedni właśnie według smaku.

Przepis kawy z koniakiem po francusku

Składniki:

  • kawa mielona - 2 łyżki;
  • cukier - według smaku;
  • gorąca woda - 100 ml;
  • koniak - według smaku.

Przygotowanie

Właściwość tego przepisu polega w tym, że kawę i koniak nie mieszają w jednej filiżance, a podają gościom oddzielnie. Najpierw parzymy kawę,zalawszy ją wrzątkiem i dodajemy do niej według smaku cukier. Dalej do oddzielnej czarki nalewamy trochę koniaku i chłodzimy. Przed przedstawieniem na stół człowiek najpierw wypija gorącą kawę, dopiero potem przechodzi do degustacji koniaku. W wyniku wychodzi bardzo ciekawy smak i niezwykły posmak.

Jak jeszcze można przygotować kawę z koniakiem?

Składniki:

  • mielona kawa - 2 łyżki;
  • koniak - 1 łyżka;
  • gorąca woda - 100 ml;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Ten sposób przygotowania kawy z koniakiem polega na zaparzeniu. Dla przygotowania napoju bierzemy trochę mielonej kawy, wysypujemy do drobnego sitka i porządnie układamy. Potem wylewamy na kawę 1 łyżeczkę koniaku, rozlokowujemy sitko nad filiżanką i powoli lejemy konieczną ilość gorącej wody. Dalej nakrywamy napój na chwilkę spodkiem, potem wsypujemy cukier według smaku i od razu podajemy do stołu.

Kawa z koniakiem po afrykańsku

Składniki:

  • mielona kawa - 1,5 łyżki;
  • kakao-proszek - 0,5 łyżki;
  • wrzątek - 100 ml;
  • koniak - 1,5 łyżki;
  • cukier.

Przygotowanie

Dla przygotowania jednej porcji tego oszałamiającego napoju bierzemy trochę mielonej kawy i wysypujemy do tygla. Dodajemy kakao-proszek, rzucamy według smaku mielony cynamon, zalewamy wszystko wrzątkiem i gotujemy na powolnym ogniu w ciągu 2-3 chwilek, śledząc za tym, żeby płyn nie wykipiał. Potem akuratnie przelewamy napój do filiżanki, dodajemy trochę koniaku, wsypujemy według smaku cukier, mieszamy i podajemy do stołu.

Kawa z koniakiem po wiedeńsku

Składniki:

  • mielona kawa - 1 łyżka;
  • gorąca woda - 100 ml;
  • cukier kawałeczkami - 3 szt.;
  • cynamon - według smaku;
  • cytrynowa skórka - według smaku;
  • pomarańczowa skórka - według smaku;
  • koniak.

Przygotowanie

Do tygla sypiemy kawę, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na powolnym ogniu, lecz nie udowadniamy do wrzenia. W płaskie naczynie kładziemy kilka kostek cukru, rzucamy wiórki cynamonu, dodajemy drobno natartą cytrusową skórkę i zalewamy wszystko to koniakiem. Potem ostrożnie podpalamy wszystko, wylewamy do naczynia gotową kawę i zostawiamy na 3 chwilki, potem przecedzamy napój przez sitko i wylewamy do ciepłej filiżanki.

Kawa z koniakiem i mlekiem

Składniki:

  • kawa - 2 łyżki;
  • mielony cynamon - 1 łyżka;
  • koniak - 2 łyżki;
  • mleko - 3 st. łyżki;
  • woda - 220 ml;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Do czystego zaparzalnika wsypujemy kawę, rzucamy mielony cynamon i cukier. Zalewamy wszystko stromym wrzątkiem i dajemy napojowi porządnie sparzyć się. Potem dodajemy koniak i zostawiamy naszą kawie w przybliżeniu w ciągu 2-3 chwilek. Dalej przecedzamy napój i nalewamy do kawowych filiżanek, rozcieńczamy według smaku mlekiem i podajemy do stołu. I tyle, nasza mleczna kawa z koniakiem jest gotowa!

kawa z koniakiem przepis

Kawa z koniakiem prosta

Składniki:

  • mielona kawa - 2 st. łyżki;
  • trzcinowy cukier - według smaku;
  • koniak - 1 łyżka.

Przygotowanie

Jeśli opisane powyżej przepisy nie zdziwiły, to przygotujcie kawę w ekspresie do kawy, podgrzejcie filiżankę, z której będziecie piły, nalejcie do niej koniak, pokładźcie trzcinowy cukier i zalejcie wszystko gotową kawą. Mieszamy cukier do rozpuszczania i od razu rozkoszujemy się aromatycznym gorącym napojem. Nie radzimy zamieniać mieloną kawę rozpuszczalną - ona nie podaruje takiego smaku.

 
Powiązane artykuły:
Kawa z cytryną - niezwykłe pojednanie smaków i aromatów
Kawa - to napój, który lubi wiele z nas. I żeby urozmaicać jej smak i aromat dodają do niej rozmaite składniki. I dziś porozmawiamy o kawie z cytryną. Poznajemy nasze pożyteczne rady i gotujemy dziwny, smaczny, aromatyczny napój.
Kawa z lodami - bardzo delikatny, słodki, chłodny napój
Jeśli lubicie kawę i lody wtedy przepisy, które zebraliśmy w naszym artykule są dla was. Wariantów stworzenia kawy z lodami istnieje dosyć dużo. Proponujemy najbardziej oryginalne i ciekawe, smaczne i aromatyczne, ale wybór jak zawsze należy do was.
Kawa espresso - poznaj rodzaje espresso oraz przepisy na kawę
Jeśli nie możecie żyć bez kawy, to wam dokładnie przydadzą się jej przepisy. W domowych warunkach można przygotować dowolną kawę, nawet mocne i nasycone espresso. Akurat o jego przepisach i porozmawiamy w tym artykule.
Kawa ze śmietanką - bardzo delikatny i miękki smak
Kawa - to orzeźwiający i tonizujący napój, który pijemy i rano, i w ciągu dnia też. I dziś proponujemy kilka przepisów stworzenia kawy ze śmietanką. Ona wyjdzie bardzo delikatna i miękka w smaku. Czytajcie nasze rady i przygotowujcie smaczny napój.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty