Kawa z koniakiem - tonizujący, orzeźwiający napój

Wśród wszystkich tonizujących napojów szczególne miejsce zajmuje pojednanie kawy z koniakiem. Przy prawidłowym jego przygotowaniu można otrzymać orzeźwiający smaczny cocktail, co podejmuje humor i daje potężny ładunek energii. Składników, żeby przygotować smaczną i nasyconą kawę z koniakiem może być mnóstwo, na przykład: cytrynowy sok, mineralna woda, cynamon, skórka cytryny, goździk, wanilia i dużo innych. Rozpatrzmy kilka przepisów jak zrobić ten napój, a wy wybierzcie odpowiedni właśnie według smaku.
Przepis kawy z koniakiem po francusku
Składniki:
- kawa mielona - 2 łyżki;
- cukier - według smaku;
- gorąca woda - 100 ml;
- koniak - według smaku.
Przygotowanie
Właściwość tego przepisu polega w tym, że kawę i koniak nie mieszają w jednej filiżance, a podają gościom oddzielnie. Najpierw parzymy kawę,zalawszy ją wrzątkiem i dodajemy do niej według smaku cukier. Dalej do oddzielnej czarki nalewamy trochę koniaku i chłodzimy. Przed przedstawieniem na stół człowiek najpierw wypija gorącą kawę, dopiero potem przechodzi do degustacji koniaku. W wyniku wychodzi bardzo ciekawy smak i niezwykły posmak.
Jak jeszcze można przygotować kawę z koniakiem?
Składniki:
- mielona kawa - 2 łyżki;
- koniak - 1 łyżka;
- gorąca woda - 100 ml;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Ten sposób przygotowania kawy z koniakiem polega na zaparzeniu. Dla przygotowania napoju bierzemy trochę mielonej kawy, wysypujemy do drobnego sitka i porządnie układamy. Potem wylewamy na kawę 1 łyżeczkę koniaku, rozlokowujemy sitko nad filiżanką i powoli lejemy konieczną ilość gorącej wody. Dalej nakrywamy napój na chwilkę spodkiem, potem wsypujemy cukier według smaku i od razu podajemy do stołu.
Kawa z koniakiem po afrykańsku
Składniki:
- mielona kawa - 1,5 łyżki;
- kakao-proszek - 0,5 łyżki;
- wrzątek - 100 ml;
- koniak - 1,5 łyżki;
- cukier.
Przygotowanie
Dla przygotowania jednej porcji tego oszałamiającego napoju bierzemy trochę mielonej kawy i wysypujemy do tygla. Dodajemy kakao-proszek, rzucamy według smaku mielony cynamon, zalewamy wszystko wrzątkiem i gotujemy na powolnym ogniu w ciągu 2-3 chwilek, śledząc za tym, żeby płyn nie wykipiał. Potem akuratnie przelewamy napój do filiżanki, dodajemy trochę koniaku, wsypujemy według smaku cukier, mieszamy i podajemy do stołu.
Kawa z koniakiem po wiedeńsku
Składniki:
- mielona kawa - 1 łyżka;
- gorąca woda - 100 ml;
- cukier kawałeczkami - 3 szt.;
- cynamon - według smaku;
- cytrynowa skórka - według smaku;
- pomarańczowa skórka - według smaku;
- koniak.
Przygotowanie
Do tygla sypiemy kawę, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na powolnym ogniu, lecz nie udowadniamy do wrzenia. W płaskie naczynie kładziemy kilka kostek cukru, rzucamy wiórki cynamonu, dodajemy drobno natartą cytrusową skórkę i zalewamy wszystko to koniakiem. Potem ostrożnie podpalamy wszystko, wylewamy do naczynia gotową kawę i zostawiamy na 3 chwilki, potem przecedzamy napój przez sitko i wylewamy do ciepłej filiżanki.
Kawa z koniakiem i mlekiem
Składniki:
- kawa - 2 łyżki;
- mielony cynamon - 1 łyżka;
- koniak - 2 łyżki;
- mleko - 3 st. łyżki;
- woda - 220 ml;
- cukier - według smaku.
Przygotowanie
Do czystego zaparzalnika wsypujemy kawę, rzucamy mielony cynamon i cukier. Zalewamy wszystko stromym wrzątkiem i dajemy napojowi porządnie sparzyć się. Potem dodajemy koniak i zostawiamy naszą kawie w przybliżeniu w ciągu 2-3 chwilek. Dalej przecedzamy napój i nalewamy do kawowych filiżanek, rozcieńczamy według smaku mlekiem i podajemy do stołu. I tyle, nasza mleczna kawa z koniakiem jest gotowa!

Kawa z koniakiem prosta
Składniki:
- mielona kawa - 2 st. łyżki;
- trzcinowy cukier - według smaku;
- koniak - 1 łyżka.
Przygotowanie
Jeśli opisane powyżej przepisy nie zdziwiły, to przygotujcie kawę w ekspresie do kawy, podgrzejcie filiżankę, z której będziecie piły, nalejcie do niej koniak, pokładźcie trzcinowy cukier i zalejcie wszystko gotową kawą. Mieszamy cukier do rozpuszczania i od razu rozkoszujemy się aromatycznym gorącym napojem. Nie radzimy zamieniać mieloną kawę rozpuszczalną - ona nie podaruje takiego smaku.