Kawa z lodami - bardzo delikatny, słodki, chłodny napój

kawa z lodami

W zamian gęstej śmietanki czy ubitego mleka, do kawy można dodać gałkę lodów, która zrobi napój delikatniejszym, słodszym i chłodniejszym - to czego trzeba w gorącej porze roku. Jak zrobić kawę z lodami opowiemy w przepisach niżej.

Przepis czarnej kawy z lodami

Czarna kawa Affogato al caffè - tradycyjny włoski napój, który łączy w sobie espresso i waniliowe lody. Trudność przygotowania takiej kawy, polega na konieczności użycia kawo-maszyny, ponieważ w zwyczajnym tyglu espresso gotować nie przyjęto.

  • Składniki:
  • czarna kawa - 2 łyżki;
  • woda - 50 ml;
  • waniliowe lody - 2 gałki.

Przygotowanie

Przed przygotowaniem kawy przekonacie się o tym, że lody idealnie zastygły, mają szczelną konsystencję i nie zaczną nagle odtajać w filiżance. Kawę wsypujemy do kawo-maszyny, pieniste espresso przelewamy do niewielkiej szklanej czarki do kawy i ozdabiamy z góry parą gałek lodów waniliowych.

Mrożona kawa z lodami

Składniki:

  • mielona kawa - 1/4 st.;
  • czekoladowy syrop - 1/2 st.;
  • cukier - 1/4 st.;
  • woda - 1 ½ st.;
  • śmietanka - 2 st.;
  • waniliowe lody;
  • żel imbirowy - 2 st.

Przygotowanie

Zaparzoną kawę mieszamy z czekoladowym syropem i cukrem, chłodzimy blisko 6-8 godzin. Do kawowej mieszanki dodajemy śmietankę i żel imbirowy, rozlewamy wszystko po szklankach i dodajemy do każdego po parze gałek waniliowych lodów.

Zimna kawa frappe z lodami

Składniki:

  • kostki lodu - 1 st.;
  • waniliowe lody;
  • mocna świeżo zaparzona kawa - 3/4 st.;
  • mleko - 1/2 st.;
  • cukier - 1 st. łyżka;
  • śmietana kremówka - dla ozdoby.

Przygotowanie

Na dno kawowego kielicha wrzucamy kilku kostek lodu i gałkę lodów, zalewamy zimne składniki świeżo zaparzoną kawą z cukrem, dodajemy mleko według smaku. Ozdabiamy zimną kawę śmietaną kremówką i startą czekoladą.

Cocktail z kawy i lodów

Dla tych, kto bardziej lubi lody niż kawę, rekomendujemy zamienić amerykano podwójną porcją czekoladowego syropu, czy kakao. W takim wypadku napój można dawać nawet dzieciom.

Składniki:

  • świeżo zaparzona kawa - 150 ml;
  • mleko - 1/2 st.;
  • śmietanka - 1 st. łyżka;
  • czekoladowy syrop - 2 st. łyżki;
  • waniliowy ekstrakt - łyżka;
  • brunatny cukier - 1 łyżka;
  • waniliowe lody;
  • śmietana kremówka.

Przygotowanie

Gotujemy kawę i chłodzimy ją. Mleko, waniliowy ekstrakt, łyżkę śmietanki i cukier ubijamy za pomocą miksera. Na dno kielicha nalewamy czekoladowy syrop, kładziemy gałkę waniliowych lodów, wlewamy kawę, a potem dodajemy mieszankę ze śmietanki, mleka i cukru. Ozdabiamy kawowy cocktail kremówką.

Kawa z lodami i "Nutellą"

"Nutellę" można właściwie zamienić dowolną czekoladową pastą.

Składniki:

  • mleko - 1 st.;
  • waniliowy ekstrakt - 1/2 łyżki;
  • granulowana kawa - 1 ½ łyżki;
  • "Nutella" - 2 st. łyżki;
  • cukier - 1 st. łyżka;
  • waniliowe lody;
  • śmietanka, kakao, tarta czekolada - dla ozdoby.

Przygotowanie

Granulowaną kawę zalewamy ciepłym mlekiem i trochę dosładzamy. Kawową mieszankę ubijamy z 2 łyżkami stołowymi czekoladowej pasty. Na dno kielicha kładziemy gałkę waniliowych lodów, zalewamy je kawowo-czekoladową mieszanką i ozdabiamy wszystko śmietaną kremówką. kawa glasse z lodamiPosypujemy kawowy cocktail sypkim kakao i tartą czekoladą.

Kawa glasse z lodami

Składniki:

  • świeżo zaparzona kawa - 150 ml;
  • lody - 100 g;
  • śmietana kremówka;
  • tarta czekolada;
  • kawowy syrop.

Przygotowanie

Na dno kielicha kładziemy kilka gałek lodów, polewamy je kawowym syropem, zalewamy wszystko oziębioną kawą i ozdabiamy u góry śmietanką. Posypujemy kawę glassę tartą czekoladą, cukierkami, czy cukrem pudrem.

 
Powiązane artykuły:
Kawa espresso - poznaj rodzaje espresso oraz przepisy na kawę
Jeśli nie możecie żyć bez kawy, to wam dokładnie przydadzą się jej przepisy. W domowych warunkach można przygotować dowolną kawę, nawet mocne i nasycone espresso. Akurat o jego przepisach i porozmawiamy w tym artykule.
Kawa ze śmietanką - bardzo delikatny i miękki smak
Kawa - to orzeźwiający i tonizujący napój, który pijemy i rano, i w ciągu dnia też. I dziś proponujemy kilka przepisów stworzenia kawy ze śmietanką. Ona wyjdzie bardzo delikatna i miękka w smaku. Czytajcie nasze rady i przygotowujcie smaczny napój.
Kawa z marshmallow, czyli najbardziej fotogeniczny gorący napój
Zadziwiająco słodkie i koniecznie smaczne smakołyki proponujemy zrobić z absolutnie dostępnych komponentów. Kawa z malutkimi marshmallow ma efekciarski wygląd zewnętrzny, a smak po prostu dziwny.
Kakao z marshmallow, czyli dziwne pojednanie gorącego kakao z powietrznym zefirem
Z niczym nieporównywalny napój można zrobić własnoręcznie i ucieszyć każdego smakołykami. Kakao z marshmallow spodoba się nawet bobasom. Przecież możecie przygotować ogrzewający napój ze sprawdzonych komponentów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty