Kawa z lodami - bardzo delikatny, słodki, chłodny napój

W zamian gęstej śmietanki czy ubitego mleka, do kawy można dodać gałkę lodów, która zrobi napój delikatniejszym, słodszym i chłodniejszym - to czego trzeba w gorącej porze roku. Jak zrobić kawę z lodami opowiemy w przepisach niżej.
Przepis czarnej kawy z lodami
Czarna kawa Affogato al caffè - tradycyjny włoski napój, który łączy w sobie espresso i waniliowe lody. Trudność przygotowania takiej kawy, polega na konieczności użycia kawo-maszyny, ponieważ w zwyczajnym tyglu espresso gotować nie przyjęto.
- Składniki:
- czarna kawa - 2 łyżki;
- woda - 50 ml;
- waniliowe lody - 2 gałki.
Przygotowanie
Przed przygotowaniem kawy przekonacie się o tym, że lody idealnie zastygły, mają szczelną konsystencję i nie zaczną nagle odtajać w filiżance. Kawę wsypujemy do kawo-maszyny, pieniste espresso przelewamy do niewielkiej szklanej czarki do kawy i ozdabiamy z góry parą gałek lodów waniliowych.
Mrożona kawa z lodami
Składniki:
- mielona kawa - 1/4 st.;
- czekoladowy syrop - 1/2 st.;
- cukier - 1/4 st.;
- woda - 1 ½ st.;
- śmietanka - 2 st.;
- waniliowe lody;
- żel imbirowy - 2 st.
Przygotowanie
Zaparzoną kawę mieszamy z czekoladowym syropem i cukrem, chłodzimy blisko 6-8 godzin. Do kawowej mieszanki dodajemy śmietankę i żel imbirowy, rozlewamy wszystko po szklankach i dodajemy do każdego po parze gałek waniliowych lodów.
Zimna kawa frappe z lodami
Składniki:
- kostki lodu - 1 st.;
- waniliowe lody;
- mocna świeżo zaparzona kawa - 3/4 st.;
- mleko - 1/2 st.;
- cukier - 1 st. łyżka;
- śmietana kremówka - dla ozdoby.
Przygotowanie
Na dno kawowego kielicha wrzucamy kilku kostek lodu i gałkę lodów, zalewamy zimne składniki świeżo zaparzoną kawą z cukrem, dodajemy mleko według smaku. Ozdabiamy zimną kawę śmietaną kremówką i startą czekoladą.
Cocktail z kawy i lodów
Dla tych, kto bardziej lubi lody niż kawę, rekomendujemy zamienić amerykano podwójną porcją czekoladowego syropu, czy kakao. W takim wypadku napój można dawać nawet dzieciom.
Składniki:
- świeżo zaparzona kawa - 150 ml;
- mleko - 1/2 st.;
- śmietanka - 1 st. łyżka;
- czekoladowy syrop - 2 st. łyżki;
- waniliowy ekstrakt - łyżka;
- brunatny cukier - 1 łyżka;
- waniliowe lody;
- śmietana kremówka.
Przygotowanie
Gotujemy kawę i chłodzimy ją. Mleko, waniliowy ekstrakt, łyżkę śmietanki i cukier ubijamy za pomocą miksera. Na dno kielicha nalewamy czekoladowy syrop, kładziemy gałkę waniliowych lodów, wlewamy kawę, a potem dodajemy mieszankę ze śmietanki, mleka i cukru. Ozdabiamy kawowy cocktail kremówką.
Kawa z lodami i "Nutellą"
"Nutellę" można właściwie zamienić dowolną czekoladową pastą.
Składniki:
- mleko - 1 st.;
- waniliowy ekstrakt - 1/2 łyżki;
- granulowana kawa - 1 ½ łyżki;
- "Nutella" - 2 st. łyżki;
- cukier - 1 st. łyżka;
- waniliowe lody;
- śmietanka, kakao, tarta czekolada - dla ozdoby.
Przygotowanie
Granulowaną kawę zalewamy ciepłym mlekiem i trochę dosładzamy. Kawową mieszankę ubijamy z 2 łyżkami stołowymi czekoladowej pasty. Na dno kielicha kładziemy gałkę waniliowych lodów, zalewamy je kawowo-czekoladową mieszanką i ozdabiamy wszystko śmietaną kremówką. Posypujemy kawowy cocktail sypkim kakao i tartą czekoladą.
Kawa glasse z lodami
Składniki:
- świeżo zaparzona kawa - 150 ml;
- lody - 100 g;
- śmietana kremówka;
- tarta czekolada;
- kawowy syrop.
Przygotowanie
Na dno kielicha kładziemy kilka gałek lodów, polewamy je kawowym syropem, zalewamy wszystko oziębioną kawą i ozdabiamy u góry śmietanką. Posypujemy kawę glassę tartą czekoladą, cukierkami, czy cukrem pudrem.