Kawa z marshmallow, czyli najbardziej fotogeniczny gorący napój

Kawa z marshmallow – nie tylko idealny napój dla łakomczuchów, ale i najbardziej fotogeniczny gorący napój, jaki wam zdarzało się widzieć. Marshmallow nadają kawie nie tylko przyjemną słodycz, ale i dziwną teksturę, przekształcając się na pianę przy kontakcie z gorącym płynem. Kilka bardzo ciekawych wariantów stosowania marshmallow w waszej ulubionej kawie omówimy dalej.
Kawa z marshmallow – przepis
Będziemy przygotowywały niezwyczajną czarną kawę, a podobieństwo latte, dla którego przyda się świeżo zaparzone espresso. Mocny kawowy napój można ugotować w tyglu, czy prasie.
Składniki:
- kakao-proszek – 25 g;
- mleko – 465 ml;
- espresso – 60 ml;
- słodycz według smaku;
- marshmallow – 20 g;
- czekoladowy okruch, czyli słodka zasypka.
Przygotowanie
Po to, żeby smak kawy był więcej czekoladowy możecie dodać do niego kakao, lecz to niekonieczne. Jeśli jednak rozstrzygnęły przygotować napój z dodaniem proszku kakao, to zalejcie jego mlekiem i postawcie na ogień. Kiedy mleko praktycznie dojdzie do wrzenia dodajcie do niego dowolny słodycz za pragnieniem i wlejcie espresso. Przelejcie napój do wysokiego kielicha, czy pięknego kubka, a potem dekorujcie marshmallow czekoladową wiórką, cukrową zasypką, czy po prostu aromatycznymi przyprawami.
Jeśli powstanie kwestia jak pić kawę z marshmallow, to odpowiedzią na niego może stanąć prosta rurka dla napojów. Alternatywny sposób – zdejmować pianę marshmallow z powierzchni napoju i zapijać kawę.
Jak zrobić kawę z marshmallow?
Składniki:
- kawa – 35 g;
- woda – 370 ml;
- śmietanka – 45 ml;
- wanilia – 1/2 strączki;
- marshmallow – 15 g.
Przygotowanie
Nasypcie kawę do prasy, śladem pokładźcie waniliowy strączek i zalejcie wrzątkiem. Zostawcie postać w ciągu 7-10 minut, a potem sprasujcie. Gorący napój przelejcie do filiżanki, rozcieńczcie śmietanką. Z góry wyłóżcie marshmallow i przejdźcie się po powierzchni palnikiem, żeby obrumienić zefir. W jakości alternatywy możecie rozlać kawę po ogniotrwałych formach i postawić rumienić się pod grill.
Kawa z zefirem marshmallow
Składniki:
- rozpuszczalna kawa;
- mleko – 230 ml;
- kawowy likier – 35 ml;
- marshmallow – 12 szt.
Przygotowanie
Rozwiedźcie rozpuszczalną kawę podgrzanym mlekiem. Za pragnieniem dodajcie słodycz, a śladem wlejcie likier. Rozlawszy kawę po filiżankach wyłożycie zefir z góry. Podawać można od razu, a można polać marshmallow cukrowym syropem i przejść się po powierzchni palnikiem.