Kawa ze śmietanką - bardzo delikatny i miękki smak

Kawa - orzeźwiający i tonizujący napój. A jeśli przygotować go razem ze śmietanką, wyjdzie ona jeszcze bardziej delikatna, miękka w smaku!
Przepis na kawę ze śmietaną kremówką
- kawa w ziarnach - 10 g;
- cukier puder - według smaku;
- śmietanka 35% - 50 ml;
- wanilina - według smaku;
- cukier puder - 1 łyżka;
Przygotowanie
Teraz zorientujemy się jak przygotować kawę ze śmietanką. Więc najpierw przygotowujemy mocną kawę, potem przecedzamy ją i cukrujemy według smaku. Śmietankę zawczasu chłodzimy, dodajemy wanilinę, cukier puder i porządnie ubijamy do utworzenia gęstej piany. Przed postawieniem na stół do filiżanki z kawą delikatnie wykładamy łyżkę śmietany kremówki.
Przepis kawy ze śmietanką i lodami
Składniki:
- lody - 50 g;
- zimna kawa - 150 ml;
- śmietana kremówka - 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Proponujemy jeszcze jeden sposób jak zrobić kawę ze śmietanką. Przygotowujemy najpierw mocną kawę, czy parzymy i zostawiamy chłodnieć. Do filiżanki kładziemy kawałeczek lodów, zalewamy oziębioną kawą i ozdabiamy z góry śmietaną kremówką.
Arabska kawa ze śmietanką
Składniki:
- woda - 100 ml;
- kawa w ziarnach - 40 g;
- czekolada;
- cynamon - według smaku;
- cukier puder - według smaku;
- żółtko jajka - 1 szt.;
- pieprz goździkowy.
Przygotowanie
Kawowe ziarna rozdrabniamy, wsypujemy do tygla, dodajemy według smaku mielony cynamon, cukier puder i trochę pieprzu goździkowego. Potem zalewamy wszystko wodą i stawiamy na mały ogień. Śledzimy, żeby kawa nie zakipiała. Tymczasem ubijamy mikserem śmietankę do utworzenia piany razem z żółtkiem, dodajemy według smaku trochę waniliny. Przed postawieniem na stół nalewamy kawę do filiżanki, z góry wykładamy piankę ze śmietanki i żółtka i posypujemy wszystko tartą czekoladą.
Przepis kawy ze śmietanką i czekoladą
Kawa według tego przepisu wychodzi bardzo smaczna, aromatyczna i gęsta. Ją dobrze pić razem z czekoladą czy cukierkami. Jednak mocno nie zachwycajcie się takim napojem, zwłaszcza jeśli macie problemy z sercem, czy podniosłą presję! Najlepiej przygotować kawę z czekoladą i śmietanką w malutkich filiżankach.
Składniki:

- rozpuszczalna kawa - 1 łyżka;
- cukier puder - 1 łyżka;
- czarna czekolada - 10 g;
- śmietanka - 2 łyżki.
Przygotowanie
Teraz opowiemy prosty wariant jak przygotować kawę ze śmietanką. Czekoladę roztapiamy na wodnej kąpieli. Tymczasem parzymy rozpuszczalną kawę. Do roztopionej ciemnej czekolady dodajemy połowę porcji śmietanki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Delikatnie przelewamy śmietankowo-czekoladową masę do kawy i kładziemy pozostałą śmietankę z góry. Wszystko ostrożnie mieszamy i podajemy napój na stół.