Kefir dla dzieci – pożyteczny i ekologicznie czysty produkt
Każda mamusia zawsze stara się wybierać dla swojego dziecka pożyteczny i ekologicznie czysty produkt. Lecz co robić kiedy ceny w sklepach na tyle urosły, że kupować bobasowi dziennie dobry kefir po prostu jest bardzo drogo. Nie zasmucajcie się, wyjście jest – zrobić kefir w domowych warunkach samodzielnie. Tak dokładnie będziecie zawsze pewne, że produkt jest świeży i w nim są zachowane wszystkie witaminy i pożyteczne właściwości.
Kefir dla dziecka w domowych warunkach
Składniki:
- mleko - 200 ml;
- kefir 2,5 - 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Rozpatrzymy prosty sposób jak przygotować kefir dla dziecka. Więc bierzemy dziecięcą sterylną butelkę i nalewamy do niej już zawczasu ugotowane i ostudzone świeże mleko. Potem dodajemy trochę kefiru i zostawiamy w przybliżeniu na 12 godzin przy pokojowej temperaturze. Po zakończeniu procesu przygotowania, sprzątamy mleczny produkt do lodówki. Przez 8 godzin świeży i naturalny kefir dla waszego dziecka jest gotowy.
Kefir dla dzieci na zakiszeniu
Składniki:
Dla zakiszenia:
- mleko - 50 ml;
- narine - 1 flakon.
Dla kefiru:
- mleko - 200 ml.
Przygotowanie
Więc rozpoczynamy przygotowanie kefiru z zakiszenia: mleko podgrzewamy do 40 stopni i dodajemy flakon narine, który sprzedaje się w aptekach. Wszystko rzetelnie mieszamy, przelewamy do termosu i zostawiamy na 12 godzin przy pokojowej temperaturze. Potem gotowe zakiszenie stawiamy na 2 godziny do lodówki. Wysterylizowane mleko nagrzewamy do 40 stopni. Dodajemy przygotowane przedtem zakiszenie, rzetelnie mieszamy i zalewamy napój do termosu. Czekamy blisko 7 godzin i rozkoszujemy się prawdziwym kefirem.
Kefir dla dzieci z 6 miesięcy
Składniki:
- mleko - 400 ml;
- zakiszenie kefiru - 3 łyżki.
Przygotowanie
Mleko przegotowujemy, przelewamy do szklanki, dajemy jemu w całości ochłonąć do pokojowej temperatury. Potem wylewamy do rondelka i dodajemy zakiszenie kefiru, przygotowane z grzyba kefiru. Nakrywamy rondel serwetką i zostawiamy na 10 godzin dla zakiszenia.
Przepis kefiru dla dzieci
Składniki:
- mleko - 1 l;
- śmietana - 30 ml;
- bakterie.
Przygotowanie
Mleko porządnie przegotowujemy, chłodzimy do 40 stopni, dodajemy śmietanę i proszek z bakteriami. Wszystko rzetelnie mieszamy i zostawiamy na kilka godzin dla zakiszenia.
Kefir dla dzieci w szybkowarze
Składniki:
- kefir 2% - 250 ml;
- mleko 2,5% - 2 l.
Przygotowanie
Mleko nalewamy do czary szybkowaru i udowadniamy go do wrzenia. Potem ostudzamy do 40 stopni i dodajemy do niego kefir. Włączcie funkcję "Podgrzewanie" i nacinamy 10 minut. Za godzinę stawiamy mieszankę znów na podgrzewanie. Rozlewamy dziecięcy kefir po butelkach, dajemy jemu ochłonąć i odprawiamy na 5 godzin dla kwaśnienia do lodówki.
Z tego wyrobu mleczarskiego można przygotować dużo rozmaitych potraw, na przykład zapiekanka na kefirze.Koniecznie spodoba się i dorosłym i dzieciom.