Kefir w domowych warunkach
Przygotowanie kefiru w domowych warunkach zajmuje znacznie mniej czasu i wysiłków, czym może przypuścić dowolna gospodyni. Działania opisane niżej pozwolą opanować przepis kefiru w domowych warunkach i pomogą zawsze mieć świeży, a głównie naturalny napój w domu.
Domowy kefir – przepis
Składniki:
- mleko – 900 ml;
- cukier – 1 st. łyżka;
- zakiszenie – 100 ml.
Przygotowanie
Przygotować kefir w domowych warunkach można ze zwyczajnego mleka i zakiszenia. Ważne przy tym dotrzymywać się prawidłowego trybu działań, o których opowiemy niżej.
W jakości zakiszenia w tym przepisie można wykorzystać zwyczajny kefir kupiony w sklepie. Z czasem jego można będzie zamienić otrzymanym produktem i wykorzystać dla przygotowania następnej porcji domowego kefiru.
Więc najpierw należy wylać mleko do aluminiowego rondla, postawić go na powolny ogień i nagrzewać, aż płyn nie zacznie wzbierać. Kiedy mleko zakipi należy posprzątać go z ognia i wysłać do zimnego miejsca ostudzać się.
Wystygłe mleko należy zmieszać z zakiszeniem, rozlać po porcjach, czy do jednej dużej pojemności i odprawić do ciepłego miejsca na dobę. Na tym wyrób kefiru w domowych warunkach zakończa się. Następnego dnia napój już można pić.
Domowy kefir w szybkowarze
Składniki:
- mleko (dowolnej zawartości tłuszczu) – 1 l;
- kefir – 1 st.
Przygotowanie
Wiele szczęśliwych posiadaczek szybkowaru dość często stawiają pytanie, jak zrobić domowy kefir w tym urządzeniu. Właśnie o tym opowie nasz następny przepis.
Najpierw należy nagrzewać mleko do 40 stopni. Jeśli wykorzystujecie pasteryzowane mleko, jego należy najpierw zagotować, potem dać jemu ochłonąć do potrzebnej temperatury.
Wystygłe mleko trzeba wysłać do pojemności szybkowaru, dodać do niej kefir pokojowej temperatury i rzetelnie mieszać składniki. Czym bardziej tłuste pierwotne zakiszenie, tym bardziej tłusty wychodzi końcowy produkt.
Teraz należy zamknąć przykrywkę urządzenia, włączyć reżim "multikucharz" i ustalić czas pracy na 6 godzin. Temperatura podejdzie w rejonie 35-40 stopni, przy czym ważne nie zapomnieć odłączyć podgrzewanie na początkowej fazie pracy urządzenia.
Gotowy domowy kefir należy ostudzić i przed przedstawieniem przelać do dzbanka, czy rozlać porcjami.
Przygotowanie domowego kefiru
Składniki:
- mleko parzyste – 1 l;
- śmietana – 1 st. łyżka;
- zakiszenie – 10 łyżek.
Przygotowanie
Ten przepis pozwoli przygotować kefir z parzystego mleka. Taki napój ma szczególny smak i idealnie podchodzi w jakości płuca, odżywczego śniadania, czy kolacji.
Parzyste mleko należy wysłać do aluminiowego rondla i udowodnić go do wrzenia. Kiedy mleko zakipi trzeba pozbyć od pianki co wyszła i rozlać go porcjami do odpornych na temperaturę doniczek.
Po tym doniczki należy wystawić na deko, a ten wysłać do piecyka i wypiekać mleko na powolnym ogniu w ciągu 4 godzin. W wyniku wyjdzie topione mleko, które i nadaje napojowi z niczym nieporównywany aromat.
Po zakończeniu 4 godzin doniczki należy dostać z piecyka i akuratnie wlać do nich zakiszenie, należy bardzo starać się nie poruszyć mleczną błonę, co utworzyła się. Teraz doniczki z przyszłym kefirem można szczelnie zamknąć i posprzątać do ciepłego miejsca na 5-7 godzin, a najlepiej – na całą noc.
Kiedy masa zgęstnieje należy ją wysłać do lodówki jeszcze na kilka godzin, potem kefir z topionego mleka można podawać do stołu, czy wykorzystać dla przygotowania pieczywa, tortów, ciastek i letnich mlecznych deserów z owocami.
Przedłużyć samodzielne przygotowanie wyrobów mleczarskich można przepisami domowego jogurtu i sera. Smacznego!