Keks w wypiekczu do chleba – proste i smaczne przepisy

keks w wypiekczu do chleba

Keksy są jednym z najpopularniejszych wariantów domowego pieczywa dzięki swojej prostocie i zazwyczaj doskonałemu smakowi. Zwłaszcza cenią dobre przepisy takiego pieczywa zajęte gospodynie, co wypróbowują stały brak czasu. One najczęściej przygotowują wyroby w wypiekaczu do chleba.

Dziś dedykujemy swój artykuł prostym i smacznym przepisom keksów, które można z lekkością przygotować w wypiekaczu do chleba i wykorzystując je, zabezpieczycie się nieprawdopodobnie smacznym deserem do filiżanki herbaty, czy kawy.

Przepis – jak wypiec twarogowy keks w wypiekaczu do chleba?

Składniki:

  • ser suchy – 220 g;
  • pszenna mąka – 400 g;
  • kurze jajka – 3 szt.;
  • cukier – 155 g;
  • spulchniacz – 25 g;
  • spożywcza soda – jedna szczypta;
  • masło – 115 g;
  • sól – jedna szczypta;
  • orzechy włoskie – 75 g;
  • rodzynki bez kostek – 75 g;
  • suszona morela – 7 szt.;
  • skórka cytrynowa – 5 g;
  • cukrowy puder.

Przygotowanie

W pojemność wypiekacza do chleba wlewamy zawczasu roztopione masło, zbite z cukrem jajka, zakładamy przetarty przez drobne sito, czy rozbity blenderem ser, wsypujemy to, co zawczasu przesiewane i mieszane z spulchniaczem, solą i sodą pszenna mąka. Rodzynki i suszoną morelę przemywamy, a ostatnią kroimy słomką i dodajemy do urządzenia od razu, czy po sygnale, odpowiednio do instrukcji i modelu wypiekacza do chleba. Również tak postępujemy i z orzechami i ze skórką cytrynową. Wybieramy na wyświetlaczu przyrządu funkcję "Keks" i czekamy zakończenia programu.

Po gotowości akuratnie wyciągamy gorący keks na potrawę, dajemy ochłonąć, posypujemy cukrowym pudrem i możemy podawać, rozkroiwszy na porcje.

Prosty czekoladowy keks w wypiekaczu do chleba – przepis

Składniki:

  • gorzka czekolada – 100 g;
  • pszenna mąka – 150 g;
  • kurze jajka – 3 szt.;
  • cukier – 125 g;
  • spulchniacz – 25 g;
  • wanilia – jedna malutka szczypta;
  • masło – 125 g;
  • sól – jedna szczypta;
  • proszek kakao – 125 g.

Przygotowanie

Dla przygotowania czekoladowego keksu roztłukujemy jajka w misce z dodaniem cukru do świetności. Potem wsypujemy proszek kakao i mieszamy do pełnego zniknięcia grudek. Teraz przelewamy otrzymaną mieszankę do pojemności wypiekacza do chleba, wsypujemy to, co jest przesiewane zawczasu i mieszana ze spulchniaczem pszenna mąka, zakładamy bardzo miękkie masło. Można go zawczasu roztopić, a potem wlać do innych produktów. Wybieramy na wyświetlaczu przyrządu reżim "Keks" i jak długo w wypiekaczu do chleba miesza ciasto, łamiemy tabliczkę czekolady na malutkie kawałeczki i dodajemy.

Po gotowości wyciągamy czekoladowy keks na potrawę, ostudzamy, rozkroiłyśmy na porcje i możemy podawać.

Przepis smacznego dyniowego keksu w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • dyniowe piure – 225 g;
  • pszenna mąka – 200 g;
  • jajczarskie żółtka – 2 szt.;
  • cukier – 250 g;
  • spulchniacz – 15 g;
  • mielony cynamon – 0,5 łyżki;
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżki;
  • roztopione masło – 125 ml;
  • sól – jedna szczypta;
  • filtrowana woda – 75 ml.

Przygotowanie

Najbardziej trudny etap przygotowania keksu według tego przepisu – to robienie zapasów dyniowego piure. I żeby ono udało się, wybieramy dyniowy keks w wypiekczu do chleba dynię cukrowego gatunku, rozkroimy ją wpół i stawiamy do nagrzanego do 180 stopni piecyka na dziewięćdziesiąt minut. Po zakończeniu czasu wyskrobujemy dyniowy miąższ łyżką i piurujemy w blenderze. Odbieramy potrzebną nam ilość i zakładamy do pojemności wypiekacza do chleba. Piure co pozostało można zastosować dla przygotowania innych potraw, czy zamrozić.

Dodajemy do dyniowego piure wszystkie inne produkty ze spisu składników, wybieramy na wyświetlaczu przyrządu funkcję "Keks" i przygotowujemy do sygnału.

Potem wyciągamy gotowy keks z wypiekaczu do chleba i dajemy ochłonąć w bawełnianym ręczniku.

 
Powiązane artykuły:
Twarogowa zapiekanka w wypiekaczu do chleba
Twarogowa zapiekanka – ta dziwna i smaczna potrawa dla dzieci i dorosłych. Przygotować ją można z dodaniem różnych jagód, owoców, warzyw. A dziś postaramy się maksymalnie uprościć proces i zrobić ją w wypiekaczu do chleba.
Aromatna i smaczna konfitura w wypiekaczu do chleba
Konfiturę można ugotować po staremu na płycie, lecz proponujemy skorzystać się współczesnym dewajsem, czyli wypiekaczem do chleba. To istotnie skróci czas przygotowania, a jego smak pozostanie takim samym nieodżałowanym.
Słodki truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba
Na zdziwienie w wypiekaczu do chleba można przygotowywać nie tylko chleb i ciasto, ale i rozmaite dżemy z jagód i owoców. W tym artykule uczymy się przygotowywać truskawkowy dżem za pomocą tego kuchennego pomocnika.
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty