Kilka sprawdzonych sposobów jak osolić łososia
Łosoś – ryba, która zalicza się do familii łososiowych i ceni się nie tylko za jej delikatny smak, ale i za pożyteczne właściwości. Ta ryba zawiera ponad 20 mineralnych substancji, które są potrzebne ludzkiemu organizmowi, i witamin. Poza tym ona jest bogata w tłuste kwasy, które są bardzo pożyteczne.
Wariantów użytku łososia istnieje mnóstwo. Można jeść słony, smażony, gotowany i nawet surowy- -wykorzystywany do przygotowywania sushi i rolków. Lecz najpopularniejsza – słony łosoś.Można go kupić już gotowego w sklepie albo zrobić samodzielnie. Dla tych, którzy oddają przewagę domowemu przygotowaniu, opowiemy kilka sposobów jak smacznie osolić łososia.
Jak poprawnie osolić łososia?Jeśli chcecie ucieszyć swoich bliskich smaczną i delikatną zakąską z czerwonej ryby, która do tego bardzo szybko i prosto przygotowuje się, i stawiacie pytanie, jak osolić łososia w warunkach domowych, nasze rady przypadną bardzo trafnie.
Więc najpierw należy wybrać rybę. Dla zasolenia podejdzie świeży i świeżo mrożony łosoś, wszystko zależy od waszych przewag. Ponieważ solić będziemy filet ryby, to jeśli jest możliwość lepiej od razu kupować właśnie jego. Lecz jeśli u was w obecności okazała się cała ryba – to nie jest problem, ją też można osolić, zawczasu ukroiwszy głowę i ogon, wydaliwszy wnętrzności i akuratnie oddzieliwszy bardzo ostrym nożem filet od grzbietu. Wszystkie płetwy też trzeba wydalić.
Teraz trzeba poprawnie kroić rybę. Kawałki nie powinny być malutkie, lecz przy tym muszą w całości umieszczać się do wybranego przez was naczynia. Co dotyczy naczynia, to dla solenia ryby należy brać niemetaliczne naczynie, inaczej łosoś może wyjść z metalowym posmakiem. Po tym przygotowujemy mieszankę dla solenia. Na jeden kilogram ryby koniecznie blisko 3-4 łyżek stołowych. Z nich 2 łyżki stołowe – sól, 1 łyżka stołowa – cukier, a także na życzenie można dodać 1-2 łyżki do herbaty przyprawy do ryby. Głównie nie przeholować z przyprawą, żeby ona nie zabiła smaku samej ryby. Poza tym będzie potrzebny laurowy liść i czarny pieprz.
Kiedy wszystko jest gotowe można przystępować do procesu solenia. Na dno naczynia nasypcie trochę mieszanki dla solenia, tam dodajcie parę laurowych listków i ziarenek pieprzu. Na wierzch pokładziecie kawałek ryby skórą na dół, nasypcie mieszanki i znów dodajcie laurowy liść i pieprz. Jeśli macie kilka kawałków ryby to wykonajcie to samo z innymi, wykładając ich nad pierwszym kawałkiem.
Potem, jak ryba jest już ułożona w naczyniu, należy nakryć przykrywką, zwyczajną serwetką czy spożywczą folią i postawić do lodówki czy na balkon (jeśli zima). Tylko śledżcie, żeby temperatura nie była niższa niż 10 stopni. Solić rybę należy od 8 do 24 godziny, zależy od waszego smaku. Kiedy łosoś będzie gotowy, to oczyścicie z niego mieszankę, lepiej szczotką czy nożem, lecz nie przemywajcie pod wodą, pokrujcie na cienkie kawałki, dodajcie cytrynowy sok i rozkoszujcie się.
Jak szybko osolić łososia?Jeśli chcecie ucieszyć się i swoich bliskich zakąską ze słonego łososia, lecz u was nie ma dużo czasu dla solenia, jest przepis, jak osolić łososia w krótkim czasie.
Składniki:
- łosoś świeży;
- sól;
- pieprz czarny mielony.
Przygotowanie
Nim osolisz świeżego łososia należy oczyścić rybę ze skóry i kości, pokroić na cienkie kawałki. Potem wyłożyć kawałki do plastikowego pojemnika czy dowolnej innej pojemności z szczelną przykrywką. Posypałyśmy rybę solą i pieprzem, przy czym nie bójcie się przeholować z solą, ponieważ ryba weźmie tyle ile się jej należy.
Teraz nakrywamy pojemnik przykrywką, strząsamy i zostawiamy przy pokojowej temperaturze na 40-60 minut. Po zakończeniu tego czasu znów potrząsamy pojemnik i podajemy gotowego łososia do stołu ,czy dodajemy do sałaty.