Jak sprawdzić miód?

Wartość miodu pszczelego nie tylko w świetnych smakowych jakościach. Jego od dawna wykorzystują jak niezastąpiony środek przy chorobach z przeziębienia w jakości źródła witamin i minerałów. O jego korzyści można mówić długo i z autentycznym zachwytem. Lecz wszystkie jakości tego produktu są prawdziwe tylko przy pełnej jego naturalności, a znaleźć taki miód dziś w sprzedaży zadanie nie bardzo lekkie. Nawet jeżeli kupujecie miód na pasiece nie wolno być w całości pewną w jego jakości. Przecież on może być po prostu rozcieńczony różnymi surogatami, czy otrzymany przy wykarmianiu owadów cukrowym syropem, co sprowadza jego przydatność do zera.
Jak sprawdzić czy prawdziwy jest miód, który proponują kupić? Najpierw należy kupić próbną niewielką porcję produktu i postarać się maksymalnie ocenić jego naturalność.
Jak sprawdzić jakość miodu w domowych warunkach?
Najpierw oceniamy produkt na kolor, konsystencję i zapach. Prawdziwy miód zawsze ma przyjemny nienatrętny kwiatowy aromat, trochę cierpki smak, który doprowadza do lekkiego drapania w gardle. Naturalny produkt jest gęsty, ścieka z łyżki żmijką, stwarzając zjeżdżalnię, która rozchodzi się stopniowo. Jeśli spróbować podjąć łyżkę z miodem nad talerzem i przewrócić, to naturalny produkt będzie nawijał się na ją nicią, a nie ściekać od razu do dołu. Jeśli dodać miód do herbaty, to nie musi być żadnego osadu, płatków i innych włączeń.
Bardzo często falsyfikaty robią z domieszką kredy. Taki można wyznaczyć jeśli dodać do rozczynu miodu trochę octu czy kwasku cytrynowego. Jeśli produkt jest nienaturalny – mieszanka będzie miała dużą piankę.
Żeby przekonać się, że przed nami naturalny miód, a nie banalny cukrowy syrop, należy rozpuścić niewielką ilość produktu w destylowanej wodzie, ulać 5 ml rozczynu i dodać do niego 2,5 g octu ołowianego czy 23 ml drzewnego spirytusu. Hojny żółtawo-biały osad będzie świadczył o obecności w miodzie cukrowego syropu. Jeśli miód jest naturalny – osiadania nie będzie.
Jak sprawdzić miód na naturalność jodem?
Wiele niesumiennych sprzedawców miodu proponują falsyfikaty, zrobione na podstawie krochmalu czy mąki. Ujawnić taki pomoże zwyczajny jod. Należy do rozczynu miodu w wodzie dodać kilka kropli jodu. Przy pozytywnej reakcji płyn zabarwi się do niebieskiego koloru.
Również warto odznaczyć, że nabycie rozczynem dowolnego innego odcienia, oprócz żółtawego czy jasnobrązowego, będzie świadczyć o postronnych domieszkach.
Spodziewamy się, że nasze rekomendacje pomogą uniknąć niepożądanego kupna i uchowają od nabycia nienaturalnego miodu i użytku nie zawsze pożytecznego, a czasami nawet i w znacznej mierze szkodliwego produktu.