Kisiel mleczny, czyli budyń – prosty przepis smakołyków

kisiel mleczny przepis

U wielu budyń asocjuje się z dzieciństwem. I rzeczywiście – jeśli wspomnieć to na pewno każdy próbował ten gęsty, niezwykły napój właśnie będąc malutkim dzieckiem. Od zwykłych kisieli jego mało co wyróżnia, nawet przeciwnie, mieszając mleko i owoce dla przygotowania, otrzymujecie bardzo smaczny napój, który obowiązkowo spodoba się waszym dzieciom. Jeszcze jednym z plusów jest to, że jego może spokojnie przygotować może nawet nieumiejętna gospodyni, co po raz pierwszy zetknęła się z przygotowaniem nie tylko takich napojów, ale i w ogóle z kuchnią. Gęsty budyń szybko stanie się jednym z najbardziej ulubionych napojów w waszym domu.

Jak gotować budyń?

Składniki:

  • mleko – 500 ml;
  • krochmal – 3 st. łyżki;
  • cukier – 2 st. łyżki;
  • wanilia – 1 pakiet.

Przygotowanie

Przemieszajcie w niewielkiej ilości mleka cukier, krochmal i wanilię. Mleko, co pozostało, na średnim ogniu udowodnijcie do wrzenia i zdejmijcie z ognia. Powoli wlejcie wykrochmaloną mieszankę, stale porządnie mieszając. Potem postawcie na powolny ogień i nieustająco mieszać udowodnijcie kisiel do gęstnienia. Gotowy napój rozlejcie po formach i zostawcie chłodnieć.

Jak gotować budyń z czekoladą?

Składniki:

  • mleko – 1 l;
  • czekolada – 250 g;
  • cukier – 100 g;
  • krochmal – ½ st.;
  • wanilia.

Przygotowanie

Natrzyjcie czekoladę na drobnej tarce i mieszajcie z krochmalem. Zalejcie tą mieszankę szklanką mleka pokojowej temperatury i dobrze przemieszajcie. Resztę mleka udowodnijcie do wrzenia potem dodajcie do niego wanilię i cukier. Wlejcie do gotowanego mleka czekoladowo-wykrochmaloną mieszankę i stale mieszając udowodnijcie kisiel do wrzenia. Rozlejcie napój po kubkach. Przy przedstawieniu możecie ubrać kisiel bitą śmietaną.

Budyń z jajkiem

Budyń jest pożyteczny dla dzieci. Ten fakt ułatwia wielu mamom te sytuacje, kiedy dzieci po prostu nie życzą pić mleko, lecz przy czym dla ich zdrowia używać jego należy. W takich wypadkach bardzo podejdzie przygotowanie budyniu. Dzieciom on spodoba się dzięki niezwykłemu smakowi i konsystencji. Do tego, że dodanie różnych owoców tylko polepszy smak kisielu i jego przydatność.

Składniki:

  • mleko – 1 l;
  • cukier – 100 g;
  • jajka – 4 szt.;
  • krochmal – 1 st. łyżka;
  • wanilia.

Przygotowanie

Oddzielicie żółtka jajek i rozetrzyjcie je z cukrem. Wlejcie ciepłe mleko stale mieszając. Część mlecznej mieszanki ostudzicie i przemieszajcie z krochmalem. Dodajcie wanilię i zmieszajcie z inną częścią mleka. Postawcie mieszankę na powolny ogień i cały czas mieszając, udowodnijcie kisiel do wrzenia. Jak tylko kisiel zakipi, zdejmijcie go z ognia i postawcie ostudzić.

Budyń z rodzynkami – przepis

U kisielu jest daleki krewny w arabskiej kuchni. Nazywa się ten napój – sachleb. To bardzo smaczny deser, podobny do naszego mlecznego cocktailu z dodaniem kokosu i rodzynków.

Składniki:

  • mleko – 1 l;
  • rodzynki – 150 g;
  • cukier – 100 g;
  • wanilia – 2 st. łyżki;
  • jak gotować kisiel mleczny
  • kokosowa wiórka – 50 g;
  • krochmal - 2 st. łyżki;
  • cynamon.

Przygotowanie

Rodzynki dobrze przemyjcie i zalejcie ciepłą wodą. Zostawcie w ciągu 25 minut, potem wyciśnijcie. Mleko podgrzejcie i dodajcie wanilię z cukrem. Krochmal rozwiedźcie w niewielkiej ilości wody i powoli wlejcie do gorącego mleka. Dodajcie rodzynki. Gotujcie kisiel na powolnym ogniu do pełnego gęstnienia. Kiedy kisiel będzie gotowy, rozlejcie go po filiżankach i posypcie kokosowymi wiórkami wymieszanymi z cynamonem.

Gotujcie budyń według waszego smaku. Nie bójcie się eksperymentować, zmieniając skład i ilość ingredientów. Jeśli jesteście łakomczuchem to spokojnie kładźcie więcej cukru. A jeśli lubicie gęste desery, to po prostu potrzymacie dłużej kisiel na ogniu, a potem dajcie jemu postać w ciągu całej nocy w lodówce.

 
Powiązane artykuły:
Topiony ser w domowych warunkach
Nie chcecie kupować wyrobów mleczarskich w sklepach? Przecież w trakcie przygotowania do nich dodają dużo niepotrzebnych dokładek. Lepiej próbujcie przygotować wszystko samodzielnie. Dziś rozpatrzymy pytanie: "Jak przygotować topiony ser w domowych warunkach"?
Kefir w domowych warunkach
Domowy kefir – to źródło pożytecznej flory mlecznej i do tego smaczna i odżywcza potrawa doskonale odpowiednia do śniadania. Przepisy domowego kefiru dokładnie rozebraliśmy w tym artykule.
Domowy ser –  kilka sprawdzonych przepisów
Praktycznie każda gospodyni kupuje ser, przecież on przyda się i dla lekkiego przegryzania, i dla przygotowania sytnego obiadu, czy kolacji. A co kiedy spróbować zrobić ser w domu? I pożytecznie, i smacznie, i korzystnie!
Grecki jogurt – smaczny produkt z dużą zawartością białka
Grecki jogurt jest prostym jogurtem, tylko gęstej konsystencji. I dziś dokładnie zorientujemy się, jak jego zrobić w domowych warunkach i które potrawy można z nim przygotować. Czytamy nasze rady i bierzemy na notatkę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty