Kokosowy krem – delikatny, smaczny i aromatny

kokosowy krem

Najczęściej z kokosu, czy kokosowej wiórki przygotowują różne desery, na przykład takie jak delikatny, smaczny i aromatyczny kokosowy krem. Spróbujemy!

Kokosowy krem – przepis

Składniki:

  • kokos - 300 g;
  • mleko - 400 ml;
  • melasa - 100 g;
  • cukier - 125 g;
  • jajko - 4 szt.;
  • orzechy - 120 g;
  • olej roślinny.

Przygotowanie

Jak zrobić kokosowy krem? Miąższ kokosowego orzecha nacieramy na drobnej tarce, zalewamy mlekiem i udowadniamy do wrzenia. Potem zlewamy mleko przez duże sito do miski i wyciskamy kokos. Otrzymany płyn odstawiamy na bok. Cukier łączymy z melasą, zalewamy niewielką ilością wody i przegotowujemy do pełnego rozpuszczenia. Piecyk rozgrzewamy do 180°С. Jajka wbijamy do kokosowego mleka. Cukrujemy i mieszamy. Formę smarujemy olejem roślinnym. Orzechy rozdrabniamy i posypujemy nimi dno. Napełniamy jej kokosowo-jajczarskim kremem i pogrążamy do środka formy na wodną łaźnię w piecyku na 1,5 godziny. Po wyczekiwanym czasie kokosowy krem dla tortu jest gotowy!

Krem z kokosową wiórką

Składniki:

  • kokosowa wiórka - 300 g;
  • mleko - 250 ml;
  • cukier palmowy - 125 g;
  • mielony kardamon - 0,5 łyżki;
  • goździk, gałka muszkatołowa - według smaku;
  • melasa - 100 g;
  • kokosowy krem przepis
  • jajko - 4 szt.;
  • orzechy - 120 g.

Przygotowanie

Kokosową wiórkę zalewamy mlekiem i udowadniamy do wrzenia. Otrzymane kokosowe mleko przecedzamy, a miąższ wyciskamy. Palmowy cukier rozdrabniamy i łączymy z melasą. Zalewamy mlekiem, gotujemy do otrzymania jednorodnej masy. Jajka zbijamy z kokosowym mlekiem, dodajemy mielony kardamon, goździk, gałkę muszkatołową.

Na dno formy wykładamy orzechy, a potem kokosowo-jajczarską masę. Stawiamy ich na wodną łaźnię i umieszczamy na 1 godzinę do rozgrzanego do 170° piecyka. Gotowy krem chłodzimy i stosujemy zgodnie z przeznaczeniem.

 
Powiązane artykuły:
Owocowy krem – krem do tortu albo samodzielny owocowy deser
Owocowy krem może występować jak samodzielnym deserem, tak i wykorzystywać się pod postacią nadzienia do tortów czy ciastek. W naszym artykule zebraliśmy kilka uniwersalnych wariantów stworzenia tych smakołyków.
Truskawkowy krem - najlepsze rozwiązanie w produkcji wyrobów cukierniczych
Truskawka – smaczna jagoda, w której mieści się mnóstwo pożytecznych substancji. Można z niej zrobić mnóstwo ciekawych deserów. I teraz opowiemy, jak przygotować truskawkowy krem do popularnych wyrobów cukierniczych: tortów, ciastek i tak dalej...
Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki
Dowolny domowy cukierniczy wyrób można kardynalnie przekształcić, polawszy pieczywo świetną słodką pomadą. Dalej są zaproponowane przepisy, które pomogą zrobić aromatne buleczki jeszcze bardziej pociągającymi i smacznymi.
Pomada z kakao do tortu - doskonale uzupełni dowolny deser
Przygotowawszy pomadę według zaproponowanych przepisów bez kłopotu potraficie dekorować domowe smakołyki, zwłaszcza tort. Opowiemy jak szybko zrobić podobne załatwienie deseru z kakao na różnej podstawie: na wodzie, mleku czy śmietanie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty