Kokosowy krem – delikatny, smaczny i aromatny
Najczęściej z kokosu, czy kokosowej wiórki przygotowują różne desery, na przykład takie jak delikatny, smaczny i aromatyczny kokosowy krem. Spróbujemy!
Kokosowy krem – przepis
Składniki:
- kokos - 300 g;
- mleko - 400 ml;
- melasa - 100 g;
- cukier - 125 g;
- jajko - 4 szt.;
- orzechy - 120 g;
- olej roślinny.
Przygotowanie
Jak zrobić kokosowy krem? Miąższ kokosowego orzecha nacieramy na drobnej tarce, zalewamy mlekiem i udowadniamy do wrzenia. Potem zlewamy mleko przez duże sito do miski i wyciskamy kokos. Otrzymany płyn odstawiamy na bok. Cukier łączymy z melasą, zalewamy niewielką ilością wody i przegotowujemy do pełnego rozpuszczenia. Piecyk rozgrzewamy do 180°С. Jajka wbijamy do kokosowego mleka. Cukrujemy i mieszamy. Formę smarujemy olejem roślinnym. Orzechy rozdrabniamy i posypujemy nimi dno. Napełniamy jej kokosowo-jajczarskim kremem i pogrążamy do środka formy na wodną łaźnię w piecyku na 1,5 godziny. Po wyczekiwanym czasie kokosowy krem dla tortu jest gotowy!
Krem z kokosową wiórką
Składniki:
- kokosowa wiórka - 300 g;
- mleko - 250 ml;
- cukier palmowy - 125 g;
- mielony kardamon - 0,5 łyżki;
- goździk, gałka muszkatołowa - według smaku;
- melasa - 100 g;
- jajko - 4 szt.;
- orzechy - 120 g.
Przygotowanie
Kokosową wiórkę zalewamy mlekiem i udowadniamy do wrzenia. Otrzymane kokosowe mleko przecedzamy, a miąższ wyciskamy. Palmowy cukier rozdrabniamy i łączymy z melasą. Zalewamy mlekiem, gotujemy do otrzymania jednorodnej masy. Jajka zbijamy z kokosowym mlekiem, dodajemy mielony kardamon, goździk, gałkę muszkatołową.
Na dno formy wykładamy orzechy, a potem kokosowo-jajczarską masę. Stawiamy ich na wodną łaźnię i umieszczamy na 1 godzinę do rozgrzanego do 170° piecyka. Gotowy krem chłodzimy i stosujemy zgodnie z przeznaczeniem.