Kompot z wiśni – sprawdzone przepisy

kompot z wiśni

Zachować wspomnienia o lecie przez cały nadchodzący rok można za pomocą robienia zapasów na podstawie ulubionych letnich płodów, na przykład bańki kompotu z wiśni. Zaopatrzony się napój można pić oziębionym, czy zawczasu podgrzawszy, a można i całkiem nie konserwować kompotu z wiśni, a podawać go na stół latem z dużą garścią lodu, wzorem lemoniady.

Kompot z wiśni z miodem

Jeśli nie używacie cukru to zamienić go w napoju można za pomocą drugiej słodkości: miód, stewia i syrop agawy sprawiają się z tą rolą świetnie. Na wyjściu wyjdzie jaskrawy wiśniowy napój, który będzie bardziej pożyteczny za swój klasyczny analog.

Składniki:

  • wiśnia - 2,2 kg;
  • sok cytryny - 115 ml;
  • miód - 65 ml

Przygotowanie

Ten kompot będziemy przygotowywały bardzo niezwykłym sposobem, owoce nie będą zaznawały cieplnej obróbki, a toż, jeśli nie planujecie przygotować napój na zimę, nie przegotowujecie jego, żeby zachować maksimum witamin.

Miód zalejcie trzema szklankami wody i postawcie przyszły syrop dojść do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy syrop oziębnie, wlejcie do niego sok z cytryny. Z wiśni wyciśnijcie sok i zmieszajcie go z syropem, przy konieczności powtórnie ugotujcie i zawińcie.

Kompot z wiśni zamrożonej - przepis

Gotować napój z wiśni można i poza sezonem, jeśli pod ręką jest parę kilogramów zamrożonych jagód. Przez liczone minuty na stole pojawi się przepiękny bojownik z pragnieniem i brakiem witamin w chłody.

Składniki:

  • wiśnie bez pestki - 5 st.;
  • cukier - 155 g;
  • strączek wanilii;
  • woda - 1,2 l.

Przygotowanie

Udowodniwszy do wrzenia wodę, pokładźcie do jej nierozmrożone jagody i zostawcie ugotować się na 20 minut. Zdejmijcie pojemność z ognia, wsypcie cukier, pokładźcie strączek wanilii i nakryjcie kompot, zostawiając jego ochłonąć do pokojowej temperatury przed degustacją. Na życzenie ugotować kompot z wiśni można i w szybkowarze, dlatego rozmieścicie wszystkie składniki w czarze urządzenia jednocześnie, włączycie reżim "Gaszenie" i ustalicie czas - 60 minut.

Kompot z wiśni i maliny z miętą

Więcej odświeżającego napoju aniżeli jagodowy kompot z miętą ciężko wymyślić, a toż i przygotować jego najlepiej do letniej pory, kiedy walka z rosnącą temperaturą powietrza prowadzi się najbardziej ostro. Dla wzmacniania chłodnych właściwości do gotowego kompotu rzućcie trochę lodu.

Składniki:

  • wiśnia - 2 st.;
  • malina - 1 st.;
  • miód - 65 ml;
  • liście mięty - 1/3 st.;
  • cytrynowy sok - 35 ml

Przygotowanie

Oczyścicie wiśnię od pestek i pokładźcie jej do rondla razem z jagodami maliny bez szypułek. Zalejcie jagody wodą, miodem i dodajcie cytrynowy sok. Kiedy woda dojdzie do wrzenia, ujmujcie ogień i zostawcie napój gotować według minut 12-15. Zdejmijcie kompot z ognia, pokładźcie do jego gałęzi mięty i zostawcie pod przykrywką. Według smaku przed użytkiem wycedźcie kompot i rzućcie do niego dużą garść lodu.

Kompot z wiśni i truskawki z bazylią

Kiedy mowa zachodzi o pojednaniu wiśni i truskawki w potrawie, dowolne dopełnienia stają się zbędnymi, lecz weźmiemy na siebie podobne ryzyko i pokładziemy do kompotu coś niezupełnie zwykłe - parę gałęzi bazylii, które nasycą kompot niewyrażalnym aromatem.

Składniki:

  • wiśnia - 1 st.;
  • kompot z wiśni i truskawki z bazylią
  • truskawka - 1 st.;
  • liście bazylii - 15 szt.;
  • woda - 650 ml;
  • cukrowy syrop - 45 ml.

Przygotowanie

Wydaliwszy kostki z wiśni, pokładźcie jagody do rondla razem z truskawką i zalejcie cukrowym syropem i wodą. Kiedy kompot zakipi, ujmujcie ogień i ugotujcie napój pod przykrywką. Ile gotować kompot z wiśni dokładnie powiedzieć ciężko, lecz 12-15 minut całkiem wystarczy dla wyciągania z jagód maksimum smaku i koloru. Zdejmijcie rondel z ognia, pokładźcie bazylię i zostawcie wszystko nalegać się do pokojowej temperatury przed użytkiem. Porcja cytrynowego soku według smaku i garść lodu zostają według uznania.

 
Powiązane artykuły:
Żurawinowy sok wyciśnięty z jagód – sprawdzone przepisy
Wśród mnóstwa przepisów pożytecznych witaminowych napojów, najpopularniejszy jest żurawinowy sok wyciśnięty z jagód i zwyczajnie lepiej ugotować go samodzielnie. Proponujemy kilka sposobów jego przygotowania i sposobów jak można delikatnie uzupełnić smak.
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
W markecie dosyć rzadko można zobaczyć mandarynkowy sok i to nie nieszczęście, przecież jego można bez trudności zrobić samodzielnie! Główne, że produkt przygotowany w domu wyjdzie bardzo pożytecznym.
Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta
Smaczny i aromatyczny napój u was wyjdzie, jeśli skorzystacie się przepisami, które są opisane w artykule. Opowiemy, jak bez trudności ucieszyć siebie bardzo smacznym, tonizującym i zwyczajnie pożytecznym mandarynkowym napojem.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty